POLITIK

A kormány bízik a „normális” tanévkezdésben

Már csak alig néhány hét és el kell dőlnie a nagy kérdésnek. Mehetnek-e úgy a gyerekek iskolába, mint mondjuk egy évvel ezelőtt?
címkék:
  • Szerző: Ripost

Továbbra is egy hagyományos tanévkezdésben gondolkozik a kormány – jelentette ki a köznevelésért felelős államtitkár a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Hangsúlyozta, hogy bár a kormány a szeptemberi tanévkezdés kapcsán minden eshetőségre felkészül, de azzal számol, hogy hagyományos keretek között kezdődik meg a tanév.

Ezzel arra utalt, hogy az iskolák szeptemberben a kormány jelenlegi tervei szerint és a mostani járványügyi folyamatok és várakozások mellett, megnyithatnak, az oktatás fizikai formában valósul meg, nem pedig online.

Amikor viszont szükséges, ott helyi intézkedéseket fognak bevezetni – ezzel arra utalt az államtitkár, hogy a járványügyi folyamatokat egyedi módon elemzi és ahol észleli a gócok kialakulását, csak ott avatkozik be helyi szinten.

Ez összecseng azokkal a kormányzati és szakértői nyilatkozatokkal, miszerint a kormány a járvány esetleges következő szakaszában nem készül országos korlátozó intézkedések alkalmazására, sokkal inkább célzott, területi szabályozások jöhetnek a koronavírus terjedésének minél gyorsabb és hatékony megakadályozása, valamint a gazdaság megóvása érdekében.

Az EMMI már hasonlóan fogalmazott két héttel ezelőtt. Ezek szerint a kormány arra készül, hogy amennyiben a járványhelyzet újabb intézkedések meghozatalát teszi szükségessé, intézményi, helyi vagy regionális szinten kezelik majd azokat.

Arról is beszélt Maruzsa Zoltán, hogy az előző tanév zárásakor megvizsgálták a bukások számát és az érettségi eredményeket annak érdekében, hogy képet kapjanak arról, milyennek értékelhetik az előző évi tanulmányi eredményeket.

Összességében elmondható, hogy a bukások száma csökkent és az új rendszerben érettségire készülő diákok érettségi eredményei is hozták az előző évek átlagát – foglalta össze.

Megismételte, hogy az előző tanév végén tapasztalatokat szerzett mindenki, amelynek köszönhetően fel tudja venni az ország a járvány elleni küzdelmet, az oktatás terén is. Amennyiben szükséges és veszélyhelyzetet kell hirdetni újra, akkor az oktatást megoldható a már ismert eszközökkel.

Az államtitkár elmondta azt is, megtörtént a Nemzeti Alaptanterv (NAT) kidolgozása, így szeptembertől a diákok már eszerint fognak tanulni. Hozzátette, a következő tanévtől minden diák ingyenesen juthat hozzá a tankönyvekhez, erre a kormány csaknem 14 milliárd forintot különített el.

A helyzet persze nem ennyire egyszerű. Például Németország egyik tartományában, ahol mindig korábban kezdődik a tanév mindössze öt nappal az új tanév megkezdése után pénteken bezártak két iskolát.

A Rostock körzetében lévő Graal-Müritzben egy általános iskolát zártak be két hétre, miután az egyik diák megfertőződött a koronavírussal. Péntektől valamennyi tanulót, a tanárokat, illetve az iskolai alkalmazottakat karanténre kötelezték.

Egy ludwigslusti gimnázium – amelyet 800 diák látogat – egyelőre jövő szerdáig marad zárva azok után, hogy az egyik tanárnő vírustesztje pozitív lett. A tanárnő a tanulókkal még nem, tanártársaival azonban az iskolaév előkészületei során már érintkezett.

Mecklenburg-Elő-Pomeránia az első német tartomány, amelyben hathetes nyári szünet után megkezdődött az oktatás. Ezt követte az önálló tartománynak számító Hamburg csütörtöki kezdéssel.

Több tekintélyes német virológus figyelmeztetett a vírusfertőzés kockázataira a diákok körében. Közös nyilatkozatban hívták fel a figyelmet arra, hogy a szükséges megelőző-, illetve ellenőrző intézkedések hiánya rövid időn belül a járvány újabb fellendüléséhez és ezáltal az újabb iskolabezárásokhoz vezethet.

Egyidejűleg óvtak attól a feltételezéstől, amely szerint a gyerekeknek nincs szerepük a járvány, illetve a fertőzés terjesztésében.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?