Létrehozva: 2021.07.22.

A kormány benyújtotta a gyermekvédelmi népszavazás kérdéseit a Nemzeti Választási Bizottsághoz

A Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán, a www.valasztas.hu-n az NVB-hez 2021-ben benyújtott országos népszavazási kezdeményezések között szerda délután már meg is jelentek a kormány által benyújtott kérdések.

Ezek így szólnak: „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?”,

„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?”,

„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?”,

„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?”,

„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?”

Az NVB-nek a szerdai benyújtástól számítva 60 napja van arra, hogy döntsön a kérdés hitelesítéséről.

Az NVB akkor hitelesíti a kérdést, ha az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésről van szó, és ha nem ütközik tiltott tárgykörbe – például a költségvetés vagy nemzetközi szerződések ilyen tárgykört jelentenének -, továbbá, ha egyértelmű a kérdés megfogalmazása. Az NVB határozata ellen 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriához, amelynek 90 napja van arra, hogy jogerősen eldöntse, a népszavazásra feltenni kívánt kérdés hitelesíthető-e.

Öt kérdésben gyermekvédelmi népszavazást kezdeményez a kormány – jelentette be tegnap Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán.

Brüsszel megtámadta Magyarországot a gyermekvédelmi törvény miatt – mondta Orbán Viktor. Brüsszel sérelmezi azt, hogy nálunk nem lehet az, ami Nyugat-Európában állandósult. Az LMBTQ aktivisták bejárnak az iskolákba, óvodákba, nálunk is ezt akarják. Brüsszel visszaél a hatalmával A gyermekeink jövője a tét – mondta.
Orbán Viktor emlékeztetett: öt évvel ezelőtt a népszavazás erejével egyszer már sikerült megálljt parancsolni a brüsszeli nyomásnak, együtt újra sikerülni fog.
A gyermekvédelem ügyében kezdeményezett népszavazás alkalmas eszköz lehet arra, hogy megerősítse Magyarország pozícióit – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, a Kormányinfón. A tárcavezető kiemelte: a miniszterelnök a kormányülés után bejelentette a népszavazási kezdeményezést öt fontos kérdésben, mert az elmúlt hetek eseményeit úgy értékelik, hogy Brüsszel megtámadta Magyarországot, és ennek egyedüli oka a gyermekvédelmi törvény. A népszavazást az idei év végén, legkésőbb a jövő év elején, január-februárban tarthatják meg – tette hozzá. Gulyás Gergely hangsúlyozta: ez az ügy Közép-Európának is egy olyan küzdelme, ahol meg kell mutatni, hogy a térség kultúrája, értékei és identitása éppúgy az EU része, mint Nyugat-Európáé, és a kettő egymás mellett élése nélkül nem képzelhető el hosszútávon az unió sikeres működése.
Az elmúlt hetek eseményeit nehéz másként értelmezni, minthogy Brüsszel a gyermekvédelmi törvény miatt megtámadta Magyarországot. A helyreállítási alapról már megegyeztünk, de Brüsszel ezt újranyitotta, azóta is látjuk, hogy milyen nemzetközi sajtókampány és vádak sorozata zajlik hazánk ellen – hívta fel a figyelmet Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Erősödhet Magyarország pozíciója

Gulyás Gergely hangsúlyozta: az öt népszavazási kérdés alkalmas arra, hogy Magyarország a pozícióit megerősítse. Legutóbb – emlékeztetett – amikor a migráció ügyében a néphez fordult a kormány, az a megerősítés elegendő volt ahhoz, hogy a kötelező kvóták Magyarországra erőltetését meg lehessen akadályozni, és most is úgy gondoljuk, hogy a kötelezettségszegési eljárással szemben, az egyetlen eszköz az, ha a magyar nép foglal világosan állást. A tárcavezető a népszavazások hazai története kapcsán kiemelte: fontos ügyekben voltak referendumok Magyarországon. Ez elmondható az 1989-es négyigenes népszavazásról, de a NATO és EU tagságról szóló referendumról is. Fájdalmas volt, de mégis fontos a 2004-es, kettős állampolgárságról szóló népszavazás, amikor az igenek többségben voltak, továbbá kiemelkedő volt a háromigenes népszavazás is 2008-ban – idézte fel. Az Origo kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: népszavazási kérdéseknél minden állampolgárnak lehetősége van jogorvoslatra, de nagy biztonsággal meg lehet tartani a választások előtt a népszavazást. A hétvégi Pride-al kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta: a rendőrség mindenkit professzionális védelemben fog részesíteni, ami 2006-ban például, Gyurcsány Ferenc idején nem volt elmondható.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szoboszlai kezdett, de a Liverpool nem tudott csodát tenni az Európa-ligában

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

metropol.hu

Megdöbbentő hír érkezett a magyar válogatottról: súlyos sérülést szenvedett az egyik kulcsjátékos - fotó!

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

mandiner.hu

Izrael megtámadta Iránt: robbanások az iráni katonai légibázis közelében (VIDEÓ)

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Kudlik Júlia üzent a köztévé MI-műsorvezetőjének: "Szerencse, hogy lelket nem adtak még neki!"

ripost.hu

„A színfalak mögött” - Ágyban heverészve kapták le Palvin Barbit

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Az európaiak elégedetlenek Brüsszellel és békét akarnak

POLITIK

Zelenszkij beismerte, Amerika nélkül nincs esélyük

POLITIK

Még az idén növekedési pályára áll a magyar gazdaság

POLITIK

Mit lehet teljesíteni az ukránoknak tett ígéretekből?