Létrehozva: 2020.09.13.

A brutális járvány ellenére 200 ezren nyaralnak most is Horvátországban

Jelenleg is mintegy 200 ezer turista üdül az országban, megyénként eltérő korlátozó szabályok mellett. Szlovéniában is nőnek az esetszámok, iskolákban és idősotthonokban alakultak ki új gócok.

Horvátországban a legtöbb új fertőzöttet továbbra is a fővárosban, Zágrábban és Split-Dalmát megyében regisztrálták: előbbiben 49, utóbbiban 48 embernél mutatták ki a koronavírust, ugyanakkor országszerte az elmúlt 24 órában 261-gyel nőtt, és elérte a 13 368-at az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, vagyis más régiókban is jelen van a vírus.

Horvátország még július elején megnyitotta határait a külföldi turisták előtt, jelenleg is közel 200 ezer turista tartózkodik az országban.

Szabályozás
Horvátországban a szigorítások megyénként változnak, és főleg a különböző rendezvényeken részt vevők számának korlátozására vonatkoznak. Ugyanakkor országos szinten szabályozzák az éttermek, a kávézók és az éjszakai bárok működését. A rendelkezéseket kéthetente felülbírálja a válságstáb, amennyiben szükséges, további két hétre meghosszabbítja őket.

A napi adatokat mutató horvát e-Visitor rendszer alapján az első nyolc hónapban 6,8 millió turista látogatott Horvátországba, és 47,5 millió vendégéjszakát töltött el ott, a vendégek száma 41 százalékkal, a vendégéjszakáké 53 százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Csak júliusban és augusztusban 5,2 millió turista látogatott az országba.

Kristijan Stancic, a horvát Turisztikai Szövetség (TZ) igazgatója a sajtónak úgy nyilatkozott: a körülményekre való tekintettel elégedettek, mert bár 70 százalékos forgalom visszaeséssel számoltak, 54 százalékra sikerült csökkenteni azt.

Bejelentette: 2021-ben azon fognak dolgozni, hogy több úgynevezett Covid-ambulanciát hozzanak létre a szigeteken és kisebb üdülőhelyeken, hogy a turistáknak helyben elvégezhessék a PCR-teszteket, mielőtt hazautaznak saját országukba.

Szlovéniában iskolákban és idősotthonokban terjed a járvány

A kormány által közzétett adatok szerint csütörtökön 105-tel 3603-ra nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, a legtöbb fertőzést, 21-et a fővárosban, Ljubljanában regisztrálták. Szlovéniában második napja emelkedett száz fölé az új fertőzöttek száma.

Új járványgócok az idősotthonokban és az iskolákban alakultak ki. Szlovéniában szeptember 1-jén kezdődött a tanév. Teljes intézményeket nem zárnak be a járványhelyzet miatt, csak osztályokat küldenek karanténba, és digitális oktatásra állnak át, majd a tíz nap lejártával a tanulók visszatérnek a tantermekbe. Az elmúlt tíz napban 86 fertőzöttet regisztráltak a tanintézményekben, és 917 tanulónak és pedagógusnak kellett hatósági házi karanténba vonulnia.

Szlovéniában péntektől az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozatos osztályaiban a rendszer túlterheltsége miatt nem végeznek koronavírus-tesztet a gyerekeken. Amennyiben lázzal és más felső légúti tünetekkel rendelkeznek, legalább három napig otthon kell maradniuk. Csak abban az esetben végeznek el rajtuk Covid-19-vizsgálatot, ha nem javul állapotuk, vagy egy felnőtt is megbetegszik a családban, illetve kapcsolatba kerültek olyan személlyel, akiről beigazolódott, hogy megfertőződött a vírussal.

Szlovéniában a kormány döntése alapján vasárnaptól a 14 napos kötelező hatósági karantén időtartamát tíz napra csökkentik. A rendelettel enyhíteni akarják azokat a gazdasági károkat, amelyeket a vállalkozók szenvednek el a szigorítások miatt.

A szlovén kereskedelmi kamara által készített augusztusi felmérés szerint leginkább a kisvállalkozásokat érintett a járvány. Tíz vállalkozásból hét szembesült likviditási problémákkal, és 36 százalékuk keresett hitellehetőséget a problémái megoldására. Sokan szembesülnek fizetési késedelmekkel, beszerzési nehézségekkel és a fogyasztók árcsökkentéssel kapcsolatos elvárásaival.

Már a 30 millióhoz közelít és 4 napon belül el is érheti ezt a szomorú kerek számot a világszerte igazoltan koronavírussal fertőzöttek száma, miközben a gyógyultaké 1-2 napon belül a 20 milliót is meghaladhatja. Közben sajnos az elhunytaké is egy szomorú kerek szám felé (1 millió fő) halad, mert néhány gócpontban sajnos nemcsak a fertőzöttek száma, hanem a halálozásoké is gyors ütemben emelkedik. Franciaországban közben rekordot döntött az egy nap alatti új fertőzöttek száma, hiszen átlépte a kerek 10 ezres határt, az osztrák kancellár pedig drámai helyzetre figyelmeztetett beszédében. Kurz ezért azzal a kéréssel fordult a lakossághoz, hogy minden intézkedést tartsanak be, korlátozzák a minimumra a társas érintkezést, viseljenek a szájat és az orrot eltakaró maszkot, és mindenütt tartsák meg egymástól a szükséges távolságot. A kancellár ugyanakkor azt írta, bízik benne, hogy jövő nyárra minden visszatérhet a rendes kerékvágásba, „de addig mindannyiunknak kemény lesz az ősz és a tél”. Mindenkit arra kért, hogy legyen ugyanolyan fegyelmezett, mint tavasszal volt, hogy „együtt leküzdjük” a következő hónapokban várható nehézségeket.  

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámai fordulat: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

origo.hu

Kétségbeesetten próbálja eltüntetni Magyar Péter a Bajnai Gordonhoz vezető nyomokat

borsonline.hu

Megszűnik a magyarok egyik legkedveltebb csatornája

mandiner.hu

Meteorológusok: nem biztos, hogy természetes okból zúdult özönvíz Dubajra

metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült, mi van Bogi és Csabi között

vg.hu

Új korszak kezdődik: péntektől mindenki tudni fogja, megéri-e átjárni tankolni a szomszédos országokba

origo.hu

Brutálisan kiraboltak több luxusüzletet BudapestenBrutálisan kiraboltak több luxusüzletet Budapesten

travelo.hu

Pár nap, és újra kinyit Róma ingyen látogatható, mesés rózsakertje

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

ripost.hu

Tízéves átok alól szabadulnak ezek a csillagjegyek, így találhatod meg a társad idén tavasszal...

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Még az idén növekedési pályára áll a magyar gazdaság

POLITIK

Mit lehet teljesíteni az ukránoknak tett ígéretekből?

POLITIK

Hídpénzbotrány: lassan kirajzolódik a pénz útja

POLITIK

Az ukrán elnök nem érti, hogy miért szeretik jobban Izraelt