POLITIK

Helyreigazítás: A baloldal táskás embere: Aranyrudak eredetét és 6 milliárd 200 milliót keres az ügyészség

„Helyreigazító közlemény: 2021. március 3. napján a www.ripost.hu online felületünkön közzétett „A baloldal táskás embere: Aranyrudak eredetét és 6 milliárd 200 milliót keres az ügyészség” című online cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy dr. Czeglédy Csaba koronavírusra hivatkozva nem jelent meg a bíróság előtt. Ezzel szemben a valóság az, hogy dr. Czeglédy Csabát a bíróság nem is idézte tárgyalásra.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

A hírhedt áfacsaló évek óra próbál kibújni a törvényes felelősségre vonás alól, jogi trükkök, mondvacsinált mentelmi jog, s most éppen a koronavírusra való hivatkozás ürügyével.

Tegnap kezdődött volna végre sok-sok hónapos késlekedés után, ezúttal a kecskeméti bíróságon a nagy botrány kavaró büntetőügy, a kamu iskolaszövetkezetek segítségével végrehajtott sok százmilliós áfacsalás ügye, de Czeglédy, a baloldal táskás embere ezúttal a koronavírusra hivatkozva nem jelent meg a bíróság előtt.

Pedig a vádirat szerint fegyház és vagyonelkobzás vár Gyurcsány barátjára. Az ügyészség ugyanis letöltendő fegyházbüntetés kiszabását, több száz millió forint értékű vagyonelkobzást és a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségének elvetését kéri a bíróságtól.

A vádirat szerint Czeglédy és 22 bűntársa egy olyan számlázási láncot alakítottak ki, amelynek a lényege az volt, hogy a munkaerő-közvetítés kapcsán felmerülő közterhek megfizetését elkerüljék, és a láncolat végén található Human Operator Zrt. jogosulatlanul igényelhesse vissza az áfát.

S az is egyre nyilvánvalóbb ma már, hogy az így kilopott pénz politikusokhoz vándorolt tovább, így hát bátran nevezhetjük Czeglédyt a baloldal táskás emberének.

A vádak szerint összesen 6,3 milliárd forintot meghaladó összegű adót csaltak el. Miközben a DK és a baloldal koncepciós pert emleget, a vádak komolyságát mutatja: az ügynek eredetileg 23 vádlottja volt, heten vádalkut kötöttek az ügyészséggel – amiből később hárman visszaléptek.

Négy vádlott beismerő vallomást tett, és megkezdte börtönbüntetése letöltését. A perben utoljára Czeglédyt fogja meghallgatni a bíróság.

A vádiratból egy olyan cégháló képe bontakozik ki, amelyben Czeglédy mozgatta a szálakat, és amely a közpénzek rendszeres megcsapolására szakosodott.

A Human Operator legfontosabb munkatársai így mind a vádlottak padján találták magukat az eljárásban: a számlázási láncban szereplő számlák kiállítása, a kifizetések teljesítése, a bérszámfejtés a pénzügyi vezető, T. Andrea harmadrendű vádlott és az ötödrendű T.-né S. Szilvia feladata volt. A könyvelés, az adóbevallások elkészítése pedig a Human Operator Zrt. főkönyvelőjéé, a másodrendű vádlott Cs.-né I. Judité.

A vádhatóság a különböző szabálytalanságokat tételesen, ötven oldalon keresztül sorolja a vádiratban, az összesítés szerint az áfa adónemben 3,254 milliárd forint, egyéb járulékok formájában 2,960 milliárd forint, tehát összességében 6,215 milliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek.

Az ügyészség letöltendő fegyházbüntetést kért Czeglédyre, a feltételes szabadulás lehetőségének kizárásával.

Ezenkívül összesen 387 millió forint értékű vagyonelkobzás és a 164 millió forint bűnügyi költség megfizettetése is szerepel a vádindítványban. Az ügyészség a vádiratban arról is beszámolt, hogy Czeglédytől egy osztrák bank titkos széfjében egy darab 500 grammos, egy darab 250 grammos, két darab 100 grammos és egy darab 50 grammos aranyrudat is lefoglaltak. A feltételezések szerint ez az arany a DK titkos aranykészletének egy része.

Barátok bilincsben is... Fotó: Magyar Idők

A perben I. rendű vádlott Czeglédyvel kapcsolatban az ügyészség úgy fogalmaz, hogy a bűnszervezet kialakítása és teljes körű irányítása, valamennyi, a bűncselekményben részt vevő személy és cég közvetlen vagy közvetett irányítása útján a teljes vagyoni hátrány előidézésében szervező és irányító szerepet játszott, a bűncselekmények elkövetésére közvetlenül vagy közvetve ő bírt rá valamennyi, abban részt vevő vádlottakat.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?