Létrehozva: 2020.12.03.

A 65 év felettiek 94%-ánál beválhat az új Covid-oltás

Újabb részletek derültek ki a Pfizer–BioNTech koronavírus elleni oltóanyagáról, melyből Magyarország is rendelt. A fiatalok körében 95, a 65 év felettieknél 94 százalékos hatékonyságú koronavírus elleni vakcináról Karikó Katalin biokémikussal beszélgettünk.

Miközben Európa-szerte tombol a koronavírus-járvány, a héten két vakcinagyártó cég is benyújtotta engedélyezési kérelmét az EU-nak. A Moderna és a PfizerBioNTech is a magyar biokémikus, Karikó Katalin és amerikai kollégája, Drew Weissman szabadalma alapján készítette el az úgynevezett mRNS vakcináját.

Nanotechnológiát alkalmaznak

Szakmai körökben a jövő oltóanyagaként emlegetik az mRNS-t, ami a koronavírus elleni, nanotechnológiás oltóanyag kapcsán kaphat nemzetközi ismertséget. De vajon hogyan működik?

Fotó: Shutterstock

„A vakcinában található mRNS a koronavírus-tüske fehérjéjét kódolja. Így a beoltott ember sejtjei előszőr elkészítik a vírus fehérjéjét az mRNS-ről, majd ellenanyagot készítve reagálnak a vírus fehérjéjére. Vagyis, mind a vírusfehérjét, mind az ellenanyagot az emberi test készíti. Ezt hívják aktív immunizálásnak. Mivel az ellenanyagot termelő immunsejtek egy csoportja „emlékező sejtként” túlél, ezért a védettség tartós” – árulta el lapunknak Karikó Katalin. Majd így folytatta: „A meglepetés az mRNS-vakcinánál az volt, hogy a 65 év felettieknél 94, míg a 65 év alattiaknál 95 százalékos hatékonyságot mutatott. Vagyis az időseket is olyan arányban védte, mint a fiatalokat, holott az idősek immunrendszere már „megkopott”, lassabban és gyengébben reagál” – meséli a biokémikus.

Két oltással érhető el a védettség

A Pfizer–BioNTech koronavírus elleni oltása úgy működik, hogy az első oltás után három héttel újabb injekciót kap az ember, azt követően egy héttel pedig már kialakul a védettség. De vajon miért kell kétszer oltani?

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

„Az első injekció különbözö mennyiségű választ generál, sok esetben nem is mérhető az indukált ellenanyag. Ezt követi három héttel később az úgynevezett „emlékeztető” oltás, ami után nagyon megugrik az immunválasz. Ha a kezelés egy oltást tartalmazna, akkor a nagy dózis nagyon erős mellékhatásokat okozhatna” – magyarázta a Ripost-nak Karikó Katalin.

Fotó: BioNTech

Hozzátette: mellékhatások ritkán ugyan, de előfordulhatnak, s legfeljebb két napig tartanak. „A tesztelt emberek 2 százaléka említett fejfájást, de előfordulhat általános rosszullét és a beadás helyén bőrpír, esetleg izomfájdalom.”

Krónikus betegeket is olthatnak

„Eddig úgy tűnik, hogy az mRNS-vakcina nagyobb védelmet nyújt, mint a fertőzéssel szerzett immunitás, úgy, hogy a fertőzésen átesett betegeknek a védelmét is meghosszabbítja” – fogalmazott Karikó Katalin.

Karikó Katalin

De vajon krónikus betegeket is olthatnak vele? „A vakcinának a beoltott ember immunrendszerére van szüksége ahhoz, hogy a védettség kialakuljon. Nagy valószínűséggel az, aki influenzavakcinát kaphat, az ebből a koronavírus elleni oltóanyagból is részesülhet” – vélekedett a biokémikus, aki hozzátette: lázas ember nem kaphat az oltóanyagból, mert nála hatástalan a szer, de szeszt sem ajánlott fogyasztani az oltás előtt és után, mert az alkohol csökkenti az immunválaszt.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

vg.hu

Különösen pusztító vírust terjesztő kullancsfaj jelent meg hazánkban

origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

ripost.hu

Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat

POLITIK

Összeáll a dollárbaloldal

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút