POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.20. 19:29

Washington nem látja reálisnak Ukrajna győzelmét?

Erről ír a Blooomberg.

Washington nem látja reálisnak az Ukrajna győzelmére vonatkozó forgatókönyvet – írja a Bloomberg.

Kijev valószínűleg nem tudja megnyerni a fegyveres konfliktust a 175 milliárd dolláros amerikai segítség ellenére sem – írja a Bloomberg publicistája. Max Hasting arról értekezik, még ha Kamala Harris, a Demokrata Párt képviselője lesz az elnök, akkor is nagy eséllyel „megállapodásra törekszik majd Moszkvával”. Ráadásul az Egyesült Államok minden békefeltétellel elégedett lesz, kivéve Ukrajna teljes feladásának forgatókönyvét.

Hastings megjegyezte, Európa is szeretné az ellenségeskedés mielőbbi befejezését, mivel túl sok gazdasági és energiaproblémával küzd. Rámutatott, hogy a nyugati vezetők figyelme most inkább az Izrael és Irán közötti konfliktusra irányul – s ez súlyosan érinti az Ukrajnának nyújtott katonai segítséget is.

Hastings hozzáteszi, a kurszki hadművelet, amelyhez Zelenszkij ukrán elnök oly nagy reményeket fűzött, gyakorlatilag a katonai és emberi erőforrások semmibe való kidobásnak bizonyult.

Előrenyomult az orosz hadsereg négyen a hat ukrajnai frontszakasz közül – közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint az orosz erők Ukrajnában 16 ellentámadást vertek vissza.

A moszkvai összegzés szerint a „különleges hadművelet” övezetében több mint 1800, Kurszk irányában több mint 310 ukrán katona esett el vagy sebesült meg súlyosan.

Az orosz hadijelentés az elmúlt nap folyamán Ukrajnában megsemmisített vagy eltalált ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel több, külföldi „zsoldosok” által használt ideiglenes telepítési helyet, dróngyártó és felbocsájtó létesítményeket Szumi és Harkiv megyében, öt páncélozott harcjárművet, két lengyel gyártmányú, 155 milliméteres Krab önjáró tarackot, amerikai HIMARS sorozatvetők öt rakétáját, továbbá 142 repülőgép típusú drónt, 110-et Oroszország nemzetközileg elismert légterében.

Kurszk irányában a csütörtöki orosz hadijelentés szerint az ukrán fél egyebek mellett kilenc páncélozott harcjárművet veszített. Moszkva szerint a régióba augusztus 6-án betörő ukrán erők azóta több mint 25 050 embert, 167 harckocsit, 83 gyalogsági harcjárművet, 103 páncélozott személyszállító járművet, 964 páncélozott harcjárművet, 660 gépkocsit, 210 tüzérségi löveget és 38 sorozatvetőt veszítettek.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók más településeiről is jelentettek vasárnap ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Nyizsnyij Novgorod megyei Dzerzsinszk ipari övezetében négy tűzoltó könnyebb sérüléseket szenvedett pilóta nélküli repülőszerkezetek szilánkjaitól.

Kurszkban az Ukrán Fegyveres Erők katonái menekülési útvonalát teljesen elzárták az oroszok. Az ottani helyzetről egy hadifogoly mesélt, aki arról is beszámolt, hogy a régióban lévő katonáknak már tiszta ivóvíz sem jut.

Alekszander Csmilt mikor besorozták, arra számított, hogy kap majd valamilyen kiképzést. Azonban ez nem így lett. A férfit azonnal a frontra küldték, Kurszk régióba. Ekkor Csmilt megkérdezte a parancsnokát, hogy mit keresnek a régióban, amire azt a választ kapta, hogy az ukrán csapatok kivonulását fedezik. A férfi azóta sem éri, miért ebbe a régióba küldték. 

Megmondom őszintén, itt nincs kivel harcolni. Minden katona 52 év feletti, van aki már nagyapa

- panaszkodott Csmil, majd azt is elmondta, hogy az ukrán hadsereget nem látják el étellel, de még vízzel sem. A katonák kénytelenek a mocsárból inni.

Azt mondták, nem lesz evakuálás, mert körbe kerítettek minket az oroszok. Ezért elmentünk a faluba, hogy megadjuk magunkat. Ott foglyul ejtettek minket, nem vertek meg, megetettek és még vizet is adtak. 

Az ukrán fegyveres erőket bekerítették a Kurszk régióban

Mintegy 500 ukrán katona került fogságba, miután bekerítették őket a Kurszk régióban. Az ukránok szinte az összes tankjukat elvesztették és emiatt nem tudnak elmenekülni az oroszok elől. Sőt, a hidakat is lebombázták, így a katonák mozgatása is nehézségeket okoz. 

Jelenleg az ukrán fegyveres erők minden áttörési kísérlete kudarccal és a páncélozott harckocsik még nagyobb veszteségeivel végződik. 

Korábban arról számoltak be, hogy az oroszok hidakat robbantottak fel a kurszki régió Szudzsanszkij kerületében, hogy megzavarják az ukrán hadsereget. A hidakat Maknovka falu közelében semmisítették meg, ahol az orosz hadsereg aktív ellentámadásba kezdett az ukránokkal szemben. 

Fotó: Lenta.hu

Fordulópont a Kurszk régióért vívott csatában

A Lenta.ru által megkérdezett katonai szakértők úgy vélik , hogy a fordulópont már megtörtént, vagy mostanában következik be. Az „Oroszország tisztjei” összoroszországi szervezet szakértői tanácsának tagja, Vaszilij Dandjkin jelezte, hogy az ellenség helyzete egyre rosszabb, különösen a rossz időjárás miatt.

A kérdés az, hogy a kijevi rezsim számára itt már előtérbe kerül a politikai célszerűség, tehát kitartanak-e addig, amíg az amerikai választások lezajlanak

- mondta a szakértő.

Dandjkin szerint emellett jelentős számú ukrán egységet semmisítettek már meg a Kurszk régióban. A Katonai Politikai Tudósok Szövetségének katonai szakértője, és az Orosz Közgazdaságtudományi Egyetem politikai elemzési és szociálpszichológiai folyamatok tanszékének vezetője, Plehanov Andrej Koskin hasonló véleményt fogalmazott meg a Kurszk régióval kapcsolatban. 

Az ellenség páncélozott járművei többnyire megsemmisültek. A hadsereg csak gyalogoson tud mozogni. Nem férnek hozzá üzemanyaghoz sem

- mondta Plehanov Andrej Koskin.

Mintegy 300 katona próbált megszökni a Kurszk régióból

Videóra vették, ahogy az ukrán katonák menekülni próbálnak a Kurszk melletti Tolsztoj Lug térségéből. Azonban az oroszok támadást indítottak ellenük. 

A közzétett felvételeken az ukrán fegyveres erők katonái láthatók, amint hosszú sorban sétálnak a mezőkön, majd megpróbálják kikerülni a drónból leejtett lövedékeket.

Orosz légicsapásokban megsebesült 17 ember egy ukrajnai városban vasárnapra virradóan, és megrongálódott az áramhálózat egy fontos létesítménye, ami több ezer háztartásban okozott áramkimaradást már fagyponthoz közeli hőmérsékletben – közölték ukrán hivatalos források.

Az egyik légitámadás a dnyipropetrovszki régióban lévő Krivij Rih várost érte, két ballisztikus rakéta csapódott be a területén. Lakóházak mellett közigazgatási épületek, valamint gépjárművek is megrongálódtak – közölte Olekszandr Vilkul közigazgatási vezető.

A sebesültek között egy mentőápoló is van – tették hozzá a mentők.

Az orosz erők egy energetikai létesítményt is támadtak az északkelet-ukrajnai Szumi város közelében, és ennek következtében „több mint 37 ezer fogyasztó maradt ideiglenesen áram nélkül” – közölte a helyi áramszolgáltató cég.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a közösségi médiában közölte, hogy az orosz erők csak az utóbbi egy hétben mintegy nyolcszáz légibombával és több mint ötszáz drónnal támadták Ukrajnát.

Ukrajnában a meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a leghidegebb tél várható a háború 2022 februári kezdete óta.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek