POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.09. 14:08

Ukrajna nagyon kemény tél előtt áll

Így látja a NATO főtitkára.

Ukrajna a legkeményebb téllel nézhet szembe Oroszország inváziójának 2022. február 24-i kezdete óta, mivel Moszkva továbbra is nagy erőkkel támadja az ország létfontosságú energiainfrastruktúráját – mondta a NATO-főtitkár Brüsszelben kedden.

„Oroszország továbbra is rakétacsapásokat hajt végre Ukrajna alapvető energetikai infrastruktúrája ellen, ami miatt az ország a legkeményebb tele elé nézhet az invázió kezdete óta” – jelentette ki Mark Rutte, aki a katonai szövetség brüsszeli székházában tartott megbeszélést Alexander Stubb finn elnökkel.

Közös sajtótájékoztatójukon

Rutte hangsúlyozta: a NATO-nak többet kell tennie Ukrajna megsegítéséért.

„Minél több katonai támogatást adunk Ukrajnának, annál gyorsabban fog véget érni ez a háború” – fogalmazott a NATO-főtitkár, majd felszólította a szövetségeseket, hogy fokozzák az Ukrajnának szánt támogatásukat.

Kijelentette, hogy további katonai segély megadását fogja szorgalmazni Ukrajna védelmi kapacitásának erősítésére. Az ukránoknak „továbbra is szükségük van a támogatásunkra, ez teljesen egyértelmű. Szükségük van rá úgy most, mint később” – hangsúlyozta.

Rutte elismerte, hogy a csatatéren kialakult helyzet „nehéz”, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az orosz haderő rendkívül magas emberáldozatot szenved el: naponta több mint ezer az orosz halott vagy sebesült. Emlékeztetett: múlt heti beiktatását követő első hivatalos külföldi útja Ukrajnába vezetett, hogy mint új NATO-főtitkár biztosítsa Kijevet a szövetségesek támogatásáról.

Alexander Stubb beszédében felszólította a NATO-szövetségeseket, köztük kiemelve az Egyesült Államokat, hogy oldják fel az Ukrajnának szállított nyugati fegyverekre vonatkozó korlátozásokat,

lehetővé téve Kijev számára Oroszországon belüli célpontok támadását. Ukrajnának képesnek kell lennie arra, hogy „ne egy kézzel a háta mögött kelljen megvívnia ezt a háborút” – jelentette ki a finn elnök.

Az orosz hadsereg 22 drónnal és három rakétával támadta Ukrajnát szerdára virradóra, az ukrán légvédelem egy kivételével az összes drónt megsemmisítette – közölte az ukrán légierő.

A Telegramon közzétett jelentés szerint október 9-ére virradóra az orosz erők három Iszkander-M/KN-23 ballisztikus rakétát indítottak az oroszországi Kurszk térségéből Poltava megyei, meg nem nevezett célpontok ellen, valamint 22 drónt az oroszországi Krasznodari határterületen fekvő Primorszko-Ahtarszk városából, illetve a megszállt Krím félszigetről Ukrajna légterébe.

Az ukrán légvédelemnek 21 drónt sikerült lelőnie, egy pedig visszafordult az orosz légtér irányába.

A célpontokat Odessza, Vinnicja és Kijev megye fölött semmisítette meg az ukrán védelem.

Az éjszakai dróntámadás következtében öt odesszai lakos sebesült meg, hármukat közepesen súlyos állapotban kórházba szállították – tette közzé hivatalos Telegramon Oleh Kiper, az odesszai katonai közigazgatás vezetője. Néhány épületben kisebb károk keletkeztek.

Az orosz hadsereg elfoglalta Zorjane Perse és Zolota Niva települést a donyecki régióban – közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz hadijelentés a hat ukrajnai frontszakasz közül négyben számolt be előretörésről. A védelmi tárca közölte, hogy Ukrajnában az orosz erők 16, az oroszországi Kurszk megyében pedig két ellentámadást hiúsítottak meg.

A „különleges hadművelet” övezetében a moszkvai összegzés szerint csaknem kétezer ukrán katona esett el vagy sebesült meg súlyosan, Kurszknál pedig számuk meghaladta a kétszázat. A tárca tájékoztatása szerint az orosz hadsereg Kinzsal hiperszonikus rakétákkal mért csapást ukrán repülőterekre.

Az orosz beszámoló az Ukrajnában az elmúlt nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel mások mellett egy lőszerszállító konténerhajót, egy drónokat gyártó és tároló létesítményt, három tábori lőszerraktárt, egy harckocsit, tíz páncélozott harcjárművet, három nyugati gyártmányú 155 milliméteres önjáró és ugyancsak három vontatott tarackot, amerikai HIMARS sorozatvetők három rakétáját, továbbá 49 repülőgép típusú drónt.

Moszkva szerint a kurszki régióba betörő ukrán erők az augusztus 6-án indított támadásuk alatt több mint 21 250 embert, 136 harckocsit, 66 gyalogsági harcjárművet, 98 páncélozott személyszállító járművet, 891 páncélozott harcjárművet, 589 gépkocsit, 177 tüzérségi löveget és 33 sorozatvetőt veszítettek.

Rogyion Mirosnyik, az orosz külügyminisztériumnak „a kijevi rezsim bűncselekményei” ügyében illetékes nagykövete a Rosszija 24 hírtelevíziónak kijelentette, hogy Kurszk megyében az ukrán betörés következtében több mint háromszáz polgári lakos szenvedett sérüléseket, és mintegy 70 életét vesztette. Hangot adott véleményének, miszerint az áldozatok száma ezzel messze nem teljes.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több más településéről is jelentettek kedden ukrán tüzérségi és dróntámadást. Herszon megyében kilenc orosz ellenőrzés alá került települést 41 belövés ért.

A krími Feodoszijában, ahol hétfőn tűz ütött ki egy olajtárolóban, a lángok keddre 2500 négyzetméterre terjedtek ki. A környékről 1047 lakost telepítettek át ideiglenes szállásra.

Újabb csapást mért kedden Oroszország Ukrajna második legnagyobb városára, a keleti országrészben lévő Harkivra, a legutóbbi információk szerint 21-en sérültek meg, köztük egy 16 éves tinédzser – közölte Ihor Teherov, a város polgármestere.

A tisztségviselő hozzátette, hogy a megyeszékhely ipari negyedében egy magánvállalkozás épületére mértek csapást. A romok alatt még lehetnek emberek. Tájékoztatása szerint még nem állapították meg, milyen típusú fegyverrel támadtak az orosz erők.

Az északkelet-ukrajnai Szumi megye ügyészi hivatala arról adott hírt, hogy hajnalban az orosz légierő csapást mért Jeszmany térségében. A támadás következtében saját otthonában életét vesztette egy házaspár: egy 38 éves férfi és egy 35 éves nő.

Az ukrán vezérkar reggeli harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy az elmúlt nap során 172 katonai összecsapás volt a fronton, többségük Donyeck megyében, Pokrovszk és Kurahove térségében.

A vezérkar legfrissebb összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg megközelítette a 663 ezret. Hétfőn az ukrán erők megsemmisítettek egyebek mellett hét orosz harckocsit, 47 tüzérségi és egy légvédelmi fegyvert, valamint 43 drónt.

Denisz Smihal miniszterelnök a kormányülésen közölte, hogy az oroszok idén már több mint 180 ezer tonna Ukrajnától ellopott gabonát exportáltak az általuk megszállva tartott Mariupol város kikötőjén keresztül.

„Oroszország – agressziója részeként – továbbra is felhasználja az élelmiszereket. Ezen felül ideiglenesen megszállt ukrán területeket fosztanak ki, hogy az ellopott pénzből finanszírozzák hódító háborújukat” – jelentette ki. A kormányfő szerint magától értetődően „az orosz gazdasági terror lesz az Ukrajna elleni orosz agresszióval foglalkozó különleges törvényszék munkájának egyik irányvonala”.

Az orosz hadsereg 19 drónnal és két rakétával támadta Ukrajnát, az ukrán légvédelem egy híján minden drónt lelőtt – közölte kedden reggel az ukrán légierő.

A Telegramon közzétett jelentés szerint az orosz erők a megszállt Krím félszigetről két Iszkander-M ballisztikus rakétával csapást mértek Odessza megyére, és további 19 drónnal támadták Ukrajnát az oroszországi Krasznodari határterületen fekvő Primorszko-Ahtarszk városából.

Az ukrán légvédelemnek 18 drónt sikerült megsemmisítenie, egy pedig visszafordult az orosz légtér irányába.

 

A célpontokat Odessza, Mikolajiv, Dnyipropetrovszk, Vinnyica és Ternopil megye fölött semmisítette meg az Ukrán Védelmi Erők légiereje, légvédelmi rakétacsapatai, mobil tűzcsoportjai és elektronikai hadviselési egységei. Károkról, áldozatokról nem szól a jelentés.

A légitámadás idején tűz ütött ki egy toronyházban az Odessza megyei Csornomorszk városában – jelentette szemtanúk állításaira hivatkozva az Ukrainszka Pravda hírportál, anélkül, hogy károkról vagy áldozatokról beszámolt volna.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek