POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.20. 09:22

Újra rakétázza Izraelt a Hezbollah

Ő meg újra Gázát támadják.

Az izraeli hadsereg közlése szerint a Hezbollah tucatnyi rakétát és több drónt lőtt ki Észak-Izraelre szombaton, egy embert megölve, az egyik drónt Benjámin Netanjahu rezidenciája ellen irányították – közölte az izraeli miniszterelnök szóvivője.

A szóvivő szerint a miniszterelnök a támadás idején nem tartózkodott a cezareai hétvégi rezidenciáján, a támadásban senki sem sérült meg.

A miniszterelnök elítélte „Irán szövetségeseit”, akik megpróbálták meggyilkolni a feleségével együtt.

Kijelentette, hogy Irán és a szövetségesei „nagy árat” fognak fizetni a dróntámadás után.

A Hezbollah szombat déli állítása szerint éjfél óta rakétákkal tizenegy támadást intézett izraeli katonai célpontok ellen. Észak-Izraelben több rakétát elfogtak, de egy lakóházba csapódott – közölte a rendőrség. Az izraeli mentők szerint Észak-Izraelben egy ember meghalt és legkevesebb kilencen megsebesültek.

Az izraeli hadsereg közleményben jelentette be, hogy szombaton légicsapásokat mért a Hezbollah fegyverraktáraira és egy hírszerzési központja ellen a libanoni síita fegyveres mozgalom erősségének számító dél-bejrúti elővárosban.

A libanoni egészségügy-minisztérium szerint szombaton legkevesebb két ember halt meg egy izraeli légicsapásban a Bejrúttól északra fekvő többségében keresztények lakta Dzsuníje város közelében.

Libanonban az egészségügy-minisztérium szerint a konfliktus óta mintegy kétezer-négyszáz ember halt meg, többségük szeptemberben. Az izraeli hatóságok szerint Észak-Izraelben és a megszállva tartott Golán-fennsíkon ötvenkilencen haltak meg.

Jahíja Szinvár, a Hamász vezetőjének szerdai megölése ellenére szombaton folytatódtak a Gázai övezet elleni támadások.

Egészségügyi tisztségviselők szerint több mint harmincan haltak meg izraeli légicsapásokban.

Izrael fokozta a támadást az észak-gázai Dzsabalíja kórházai ellen, ahol helyi lakosok és egészségügyi tisztségviselők szerint az izraeli erők lakóházakat bombáztak, és megakadályozták az orvosi eszközök, illetve élelmiszerszállítások bejutását.

A Hamászhoz közel álló gázai Polgári Védelem szóvivője, Mahmúd Baszal szerint több mint négyszázan haltak meg két hét alatt a Gázai övezet északi részében, az áldozatok között nők, gyermekek és idősek is vannak.

A hét legfejlettebb ipari ország (G7) védelmi miniszterei és az európai diplomácia vezetője szombaton Nápolyban követelték, hogy tartsák tiszteletben az ENSZ libanoni békefenntartó misszióját (UNIFIL), amely azzal vádolja Izraelt, hogy szándékosan támadja az állásait a Hezbollahhal való konfliktus múlt hónapi kiszélesedése óta.

Olaszország, a G7 soros elnöke a szombati találkozó napirendjére a közel-keleti válságot, az ukrajnai háborút és az ázsiai-csendes-óceáni térség biztonsági helyzetét tűzte ki.

Az Egyesült Államok, Franciaország, Németország, Japán, Nagy-Britannia, Kanada és Olaszország védelmi miniszterei megvitatták a Hezbollah elleni hadműveletet és a gázai légicsapásokat. A tanácskozáson jelen volt Mark Rutte, a NATO főtitkára és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője is. Utóbbi egy sajtótájékoztatón úgy vélte, hogy Jahíja Szinvárnak, az Hamász vezetőjének, a 2023. október 7-i Izrael elleni támadás kitervelőjének a halála „új perspektívát nyit” a tűzszünet, a túszok kiszabadulása előtt, és megnyitja a kaput a nagyobb humanitárius segítség előtt is.

A tanácskozás után kiadott közös közleményben a G7 miniszterei aggodalmukat fejezték ki az UNIFIL-t fenyegető valamennyi veszély miatt, de nem említették Izraelt.

Joseph Borrell az UNIFIL mandátumának a megerősítését szorgalmazta. A reform mikéntjére nem tért ki, ehhez az ENSZ Biztonsági Tanácsának a döntésére van szükség – emlékeztetett.

A hét legfejlettebb ipari ország védelmi miniszterei a humanitárius segítség jelentős és tartós növelését kérték a Hamász és Izrael közötti háború miatt súlyos élelmiszerválságban szenvedő Gázai övezet részére. A közös közleményben támogatták az azonnali gázai tűzszünetet, valamennyi túsz elengedését és kétállami megoldáshoz vezető tartós utat.

A Heszbollah Libanonból dróntámadást intézett Benjamin Netanjahu miniszterelnök háza ellen a Földközi-tenger partján fekvő Cézárea városban izraeli kormányzati források szerint.

A kormányszóvivő közleménye alapján Netanjahu és felesége azonban nem tartózkodott a lakásukban a támadás idején. A szóvivői nyilatkozat nem nevezte meg a támadás helyszínét.

A helyi média drónbecsapódásról számolt be „Netanjahu házának közelében”.

Az izraeli hadsereg szombati közleménye úgy fogalmazott, hogy „egy Libanonból indított drón csapódott egy épületbe Cézáreában, ahol Benjámin Netanjahu miniszterelnök él”. Az izraeli hadsereg két másik „pilóta nélküli repülő tárgy” elfogását jelentette, valamint közölték, hogy senki nem sérült meg.

Légiriadó volt Tel-Avivban is, Cézáreától 55 kilométerre délre, mivel a jelentések szerint egy drón megközelítette a Glilot negyedet, ahol az izraeli Moszad külföldi hírszerző szolgálat központja és egy másik hírszerző központ is található.

A Hamásszal szövetséges libanoni síita milícia, a Hezbollah a gázai háború tavaly októberi kezdete óta szinte naponta lő ki rakétákat és indít drónokat Izraelre.

A Gázai övezetet irányító iszlamista palesztin szervezet, a Hamász pénteken megerősítette vezetőjének, Jahja esz-Szinvárnak a halálhírét.

Halíl al-Hajja, a Hamász politikai szárnyának helyettes vezetője

a szervezet Al-Aksza nevű rádióállomásának adott interjújában ismerte el, hogy „gyászolják a mártír Jahja esz-Szinvárt”.

A Hamász közölte azt is, hogy vezetője halála ellenére az általa a Gázai övezetben fogva tartott izraeli túszokat mindaddig nem engedik szabadon, amíg Izrael nem állítja le offenzíváját ellenük.

Az izraeli hadsereg (IDF) csütörtök este jelentette be, hogy szerdán megölte a Gázai övezet déli részén található Rafahban Jahja esz-Szinvárt. Az IDF a bejelentés előtt egy drónnal készített videofelvételt is bemutatott, amelyen állításuk szerint Szinvár volt látható, amint egy lebombázott ház romjai között ült bujkálása közben; majd azt, ahogy egy rudat dobott a közeledő drón felé.

Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter a Hamász bejelentése után közölte, hogy Szinvár „lelkesítő forrásként tovább él” mindazok számára a Közel-Keleten, akik szembeszállnak Izraellel.

Jahja esz-Szinvárt az egy évvel ezelőtt, 2023 október 7-én kirobbant gázai fegyveres konfliktus kezdete óta kereste az IDF; azzal gyanúsították, hogy ő volt a konfliktust kirobbantó, Izrael ellen indított palesztin fegyveres támadás és túszejtési akció fő kitervelője.

A Hamász Szinvár halála kapcsán egy videofelvételt is nyilvánosságra hozott, amelyet az al-Dzsazíra arab nyelvű hírtelevízió mutatott be, és amelyben a Katarban tartózkodó Halíl al-Hajja azt mondta, „Jahja esz-Szinvár mártírhalála csak még erősebbé teszi a Hamászt, és az általa képviselt ellenállást Izraellel szemben”.

Az iszlamista Hamász palesztin szervezetet vezető Jahja esz-Szinvár halála lehetőséget nyit megteremteni a terrorszervezet nélküli Gázát – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök csütörtökön.

Joe Biden úgy fogalmazott, hogy

ez egy „jó nap Izrael, az Egyesült Államok és a világ számára”,

valamint közölte, hogy telefonon gratulál Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek és Izrael más vezetőinek, akikkel szeretne beszélni a túszok kiszabadításához vezető útról és a háború befejezéséről „egyszer és mindenkorra”.

Az elnök egyben azt hangoztatta, hogy Izraelnek minden joga megvan a Hamász katonai szervezetének és vezetőinek megsemmisítéséhez, és úgy vélte, hogy a palesztin szervezet ma már nem lenne képes még egy, a 2023 október 7-ihez hasonló támadás végrehajtására.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy Szinvár olyan hatalmas akadály volt a béke előtt, amely most elhárult.

Amerikai védelmi illetékesek csütörtökön arról is beszámoltak, hogy Lloyd Austin védelmi miniszter a NATO miniszteri ülése közben értesült az izraeli katonai akcióról és Szinvár haláláról, valamint azt is hozzátették, hogy az izraeli fél tájékoztatta a Pentagont, amihez fotókat is mellékelt.

Mike Johnson, az amerikai képviselőház republikánus elnöke úgy fogalmazott, hogy

„az izraeli hadseregben szolgáló bátor férfiak és nők most ismét igazságot szolgáltattak”.

A politikus arra szólította fel a Biden-Harris adminisztrációt, hogy ezt követően Izraellel közösen dolgozzon azon, hogy a lehető legnagyobb nyomást fejtse ki – szavai szerint – a „kígyó fejére: Iránra”.

A Hamász amerikai túszainak családjait tömörítő szervezet közleményt adott ki, amiben azt írták, hogy ezt a lehetőséget minden félnek meg kell ragadnia és tárgyalások útján, vagy más eszközzel, de ki kell szabadítani azt a 101 embert, köztük 7 amerikait, aki tavaly október 7-e óta fogoly a szélsőségesek kezében.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek