Magyar Péter közvetlen munkatársa és barátja volt a cigarettacsempész

INSIDER
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.15. 08:25

Újabb izraeli légicsapások Libanonban

Lakóházakat is támadás ért.

Lakóházat ért egy izraeli légicsapás hétfőn Észak-Libanonban, legkevesebb huszonegy ember meghalt – közölte a libanoni Vöröskereszt.

Az izraeli hadsereg egyelőre nem erősítette meg a hírt, és azt sem tudni, hogy mi volt a légicsapás célpontja. A találat egy lakóházat ért Aito faluban, egy keresztények lakta körzetben, távol a Hezbollah síita fegyveres szervezet dél- és kelet-libanoni erősségeitől.

A támadást egy nappal azután hajtották végre, hogy a Hezbollah drónokkal és rakétákkal támadt egy észak-izraeli katonai támaszpontra és megölt négy – tizenkilenc éves – katonát. A támadásban hatvanegyen megsebesültek.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn ellátogatott a támaszpontra és a támadásban megsebesült katonákhoz, és kijelentette:

„kímélet nélkül folytatjuk a légicsapásokat a Hezbollah ellen Libanon minden részében, Bejrútot is beleértve”.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy megölte Muhammad Kamel Naimot, a Hezbollah elit egységének, a Radvan Erők harckocsi-elhárító egységének a parancsnokát a dél-libanoni Nabatíjére mért légicsapásban. A Hezbollah állítása szerint hétfőn „rakétasortüzet” zúdított az észak-izraeli Szafed városra, válaszul a dél-libanoni izraeli légicsapásokra.

Az ENSZ ideiglenes libanoni missziója (UNIFIL) elleni támadások ellentétesek a nemzetközi humanitárius joggal, és egyszer s mindenkorra be kell őket szüntetni – közölte hétfőn Olaszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország.

A négy ország közös közleményben ismételten hangsúlyozta „az UNIFIL Dél-Libanonban játszott lényeges stabilizáló szerepét”, hozzátéve, hogy Izraelnek és a többi félnek mindenkor biztosítania kell a békefenntartók biztonságát.

Az ENSZ-kontingenst, amelyben többszáz európai katona is szolgál, többször is támadás érte az izraeli hadsereg részéről az elmúlt napokban.

Izrael felszólította az ENSZ-t, hogy vonuljon ki az övezetből, ahol a Hezbollahhal harcol.

António Guterres ENSZ-főtitkár elítélte a civil áldozatok növekvő számát a Gázai övezet északi részében – közölte hétfőn szóvivője.

„(A főtitkár) határozottan felszólítja a konfliktusban érintett valamennyi felet, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközi humanitárius jogot, és hangsúlyozza, hogy mindenkor tiszteletben kell tartani és védelmezni a polgári személyeket” – mondta újságíróknak Stéphane Dujarric.

Izraeli harci gépek és drónok 11 légitámadást hajtottak végre hétfő hajnalban Dél- és Kelet-Libanonban – tették hozzá, és megerősítették ezt egészségügyi források.

A libanoni hadsereg beszámolója szerint a korábbi napokban is életét vesztette szolgálatban lévő két katonája az ország déli részén fekvő Kafra település egyik őrposztja elleni izraeli támadásban.

Libanon forráshiánnyal küszködő, gyenge hadserege nem vesz részt közvetlenül Izrael és az Iránból támogatott Hezbollah közötti háborúban, az izraeli hadsereg dél-libanoni szárazföldi hadműveletének két héttel ezelőtti megindítása óta pedig visszavonta erőit a közös határ menti állásaiból. A hadsereg eddig egyszer reagált izraeli támadásra tavaly október óta, amikor a Hamász palesztin iszlamista szervezet terrortámadást követett el Izrael ellen, majd a Hezbollah a Hamász oldalán bekapcsolódott a háborúba. Akkor az izraeliek a libanoni hadsereg egyik támaszpontját támadták Bint Dzsbeil térségében.

A Hezbollah hétfőn azt közölte, hogy légicsapást mért egy izraeli laktanyára a Tel-Avivtól északra fekvő Netanja közelében, valamint egy haditengerészeti támaszpontra Haifa mellett. Ez egy nappal azután történt, hogy egy izraeli katonai támaszpontot ért hasonló támadásban legalább négy újonc izraeli katona életét vesztette.

Legalább 15 ember meghalt és több tucatnyian megsebesültek vasárnap este egy menekült palesztinok menedékhelyévé alakított iskola izraeli bombázásában a Gázai övezet középső részén lévő Nuszeirat menekülttáborban – közölték a helyi polgári védelem illetékesei.

„Az iskolát az izraeli tűzérség nagy erejű csapása érte, 15 ember, köztük gyerekek, nők és egész családok haltak meg, 50-en pedig megsebesültek” – mondta Mahmud Baszal, a szervezet szóvivője.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy „vizsgálja az ezzel kapcsolatos információkat”.

Ez az iskola több száz kitelepített embernek ad otthont, akik Gázából, illetve a Gázai övezet különböző részeiről érkeztek – mondta el Mahmud Baszal.

Az izraeli hadsereg rendszeresen azzal vádolja a Hamászt, hogy fegyveresei iskolai épületekben rejtőznek, ahol több ezer gázai menekült keresett menedéket.

Ezt a palesztin iszlamista mozgalom cáfolja.

Az ostromlott Gázai övezet 2,4 millió lakosának túlnyomó többsége legalább egyszer már elmenekült a háború miatt, amelyet a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadása váltott ki, és sokan iskolaépületekben kerestek menedéket.

Ugyancsak a Gázai övezet északi részén történt, hogy egy dróncsapásban meghalt öt gyermek a Sati menekülttáborban – közölte ugyanez a forrás, izraeli drónnak tulajdonítva a támadást.

„Csapataink öt mártír holttestét találták meg, mindannyian gyerekek, miután egy izraeli drón egy csoport játszó gyereket vett célba a Gázavárostól nyugatra fekvő Sati menekülttáborban”

– mondta Baszal. Hozzátette, hogy a holttesteket a város nyugati részén található (gázavárosi) Sifa kórházba szállították.

Több ezer gyermek vesztette életét a Gázai övezetben zajló izraeli offenzíva kezdete óta, amely a Hamász egészségügyi minisztériuma szerint legalább 42 227 ember halálát okozta.

A Hamász 2023. október 7-i, izraeli terület elleni támadásában 1206 ember vesztette életét, többségük civil – derül ki az AFP francia hírügynökség hivatalos izraeli adatokon alapuló számításából. Ebbe a számba beletartoznak a Gázában fogságban meghalt vagy megölt túszok is.

Mintegy hetven embert megsebesített Izraelben az Iránból támogatott síita Hezbollah terrorszervezet Libanonból indított drónja - jelentette az izraeli mentőszolgálat vasárnap este.

Hatvanhétre emelkedett a dróntámadásban megsebesültek száma. Korábban még mintegy negyven sebesültről lehetett tudni.

Tavaly október, vagyis a Hamász terrorszervezet akkori összehangolt terrortámadása óta ebben a támadásban sérültek meg a legtöbben Izraelben. Az akciót a Hezbollah vállalta magára, állítva, hogy támadó drónok raját indította egy, a Binjamina településen üzemelő katonai kiképzőtábor ellen.

Négyen kritikus, életveszélyes sérüléseket szenvedtek, az orvosok az életükért küzdenek, öten pedig súlyosan megsebesültek.

Tizennégy fiatalt közepesen súlyos sebesüléssel ápolnak. A légvédelem nem figyelmeztetett az alacsonyan repülő drónra, amely az ország Haifától délre fekvő térségébe, Binjamina környékére csapódott be egy ebédlőbe, amely tele volt emberekkel.
Az országhatárt három drón lépte át, melyek egyike mélyen izraeli területre jutott.

A 13-as kereskedelmi TV tudósítása szerint a fiatalok egy helyiségben tartózkodtak, melynek tetején áttört a robbanás sokaknál repeszsérüléseket okozva.
A legsúlyosabb sebesülteket helikopterekkel szállították kórházba.

Izrael 23 újabb dél-libanoni település evakuálására szólított fel, miközben több libanoni területre, illetve az ország északi részére is kiterjesztette a Hezbollah ellen folytatott, légitámadásokkal kísért hadműveletét.

Az Iránból támogatott siíta milícia vasárnap közölte, hogy Ramijánál harcokat folytat az izraeli erők ellen, amelyek megpróbálnak beszivárogni a dél-libanoni településre.

A libanoni egészségügyi minisztérium jelentése szerint az izraeli támadásokban Libanon három különböző területén legalább 15 ember meghalt, 37-en pedig megsebesültek. Az egyik csapás az észak-libanoni Deir Billa városát érte, amely a mostani konfliktus során még nem szenvedett el támadást az izraeli hadseregtől (IDF).

Az IDF jelentése szerint

az izraeli légierő az elmúlt egy napban mintegy kétszáz, Hezbollah-hoz köthető célpontra mért csapást Libanon déli részén,

miután szombaton a síita szervezet csaknem 320 lövedékkel támadta Izrael északi részét. Az IDF ezután szólította fel 23 dél-ibanoni település lakosságát otthonaik elhagyására. A közlemény szerint a civilek biztonsága érdekében tett felszólítás sok olyan dél-libanoni települést érint, amelyet a Hezbollah terrorista célpontjai és infrastruktúrái ellen korábban végrehajtott és előre jelzett izraeli támadások miatt már szinte teljesen kiürítettek.

Izrael északi részén, Haifa környékén és Akkóban vasárnap is megszólaltak a légvédelmi szirénák, sebesültekről, áldozatokról azonban nem érkezett jelentés

– közölte a hadsereg, hozzátéve, hogy öt Libanonból indított rakétát megsemmisítettek. A Pentagon közleménye szerint Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter Joáv Galant izraeli védelmi miniszterrel folytatott szombati telefonbeszélgetése során „mély aggodalmát” fejezte ki azokkal a jelentésekkel kapcsolatban, amelyek szerint az izraeli erők az elmúlt napokban tüzet nyitottak az ENSZ libanoni békefenntartó állásaira, illetve izraeli lövedékek találtak el több kéksisakost. A tárcavezető emellett szorgalmazta, hogy Izrael „a libanoni katonai műveletekről a lehető leghamarabb térjen át a diplomácia útjára”.

Az ENSZ libanoni ideiglenes békefenntartó missziója (UNIFIL) szombaton közölte, hogy újabb ENSZ-békefenntartó sebesült meg péntek este Dél-Libanonban. Egyelőre nem azonosították, hogy melyik fél adta le a lövést a kéksisakosokra, akik Izrael és a Hezbollah kereszttüzében vannak.

Az UNIFIL pénteken azt jelentette, hogy megsebesült négy tagja – indonéz és Srí Lanka-i állampolgárok -, közülük legalább ketten az izraeli erők támadásában.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek