POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.24. 07:56
Módosítva: 2024.10.24. 07:57

Újabb donyecki településeket foglaltak el az oroszok

Mennek előre...

Elfoglalta az orosz hadsereg a donyecki régióban lévő Szribrjanke és Mikolajivka települést – közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint az orosz hadsereg a hat ukrajnai frontszakasz közül négyen előrenyomult, és Ukrajnában 21, a kurszki régióban pedig két ellentámadást vert vissza. A moszkvai összegzés szerint a „különleges hadművelet” övezetében több mint 2050, Kurszk irányában pedig több mint 280 ukrán katona esett el vagy sebesült meg súlyosan.

Az orosz hadijelentés az elmúlt nap folyamán Ukrajnában megsemmisített és eltalált katonai célpontok, valamint haditechnikai eszközök között sorolta fel egyebek között több katonai reptér infrastruktúráját, továbbá egy üzemanyagraktárt, személyzet nélküli hajók tárolóhelyeit és a drónok összeszerelő műhelyeit, hét tábori lőszerraktárt, 13 páncélozott harcjárművet, három nyugati gyártmányú 155 milliméteres önjáró és hat vontatott tarackot, amerikai HIMARS sorozatvetők 14 rakétáját, 78 repülőgép típusú és négy tengeri drónt.

Kurszk irányában a hadijelentés szerint az ukrán fél egyebek mellett három harckocsit és tíz egyéb páncélozott harcjárművet veszített. Moszkva szerint a régióba augusztus 6-án betört ukrán erők 25 943 embert, 175 harckocsit, 92 gyalogsági harcjárművet, 103 páncélozott személyszállító járművet, 989 páncélozott harcjárművet, 681 gépkocsit, 224 tüzérségi löveget és 38 sorozatvetőt veszítettek, köztük kilenc amerikai gyártmányú HIMARS és hat MRLS típusút.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók más településeiről is jelentettek szerdán ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Az észak-koreai csapatok ukrajnai megjelenésére hivatkozva küldene európai katonákat az ukrán frontra a litván külügyminiszter. Az észak-koreai jelenlétről szóló dél-koreai titkosszolgálati jelentéseket kezdetben óvatosan kezelték a szövetségesek, de a phenjani csapatok Oroszországba érkezését időközben Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter is megerősítette.

Közben tovább fokozódik a világháborús veszély. Az észak-koreai csapatoknak az ukrajnai fronton való megjelenésére hivatkozva küldene európai katonákat a litván külügyminiszter – számolt be a Politico. A brüsszeli lap szerint Emmanuel Macron francia elnök májusi nyilatkozata után a litván külügyminiszter, Gabrielius Landsbergis felhívása tekinthető a legkomolyabb felhívásnak a nyugati szövetségesek felé, hogy azok közvetlenül, katonák küldésével vegyenek részt a konfliktusban.

„Ha helytállóak azok az információk, amelyek szerint

Oroszország halálbrigádjai észak-koreai lőszerrel és katonai csapatokkal egészülnek ki, akkor ideje visszatérni a katonák bevetéséhez és Macron elnök számos más gondolatához”

– jelentette ki a litván külügyminiszter.

A litván diplomatáéhoz hasonló álláspontot fogalmazott meg Riho Terhas észt európai parlamenti (EP-) képviselő is. „Fontos, hogy legalább szavak szintjén legyen jelen ez az opció (…) Valahányszor szóba kerül a csapatok lehetséges ukrajnai bevetése, az bizonytalanságot szül Putyinban a háború alakulásával kapcsolatban – [és] ez egy jó dolog” – fogalmazott Terhas.

A nyugati vezetők eleinte nem reagáltak a litván felvetésre, a NATO-tagországok vezetői fenntartásokkal kezelték az észak-koreai katonák frontra szállításáról szóló jelentéseket. A phenjani csapatok bevetéséről dél-koreai jelentésekből értesültek a szövetségesek. Szöul újabban tárgyalódelegáció küldését tervezi a NATO brüsszeli főhadiszállására, hogy megvitassák az ezzel kapcsolatos katonai hírszerzési információkat.

Az észak-koreai fegyveres erők Oroszországba érkezését kedden Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter is megerősítette.

Észak-Korea csapatokat telepített Oroszországba – jelentette be szerdán Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter. Austin az első magas rangú amerikai tisztviselő, aki hivatalosan megerősítette ezt a fejleményt – közölte a CNN, megjegyezve, hogy Észak-Korea és Oroszország egyre szorosabb kapcsolatot ápol az ukrajnai orosz megszállás óta. A Reuters 3000 észak-koreai katonáról tud.

„Bizonyítékain vannak arra, hogy észak-koreai csapatok érkeztek Oroszországba” – jelentette ki az olaszországi hivatali látogatáson tartózkodó Lloyd Austin a vele együtt utazó újságíróknak szerdán, Rómában.

„Hogy pontosan mit csinálnak, azt még nem tudjuk”

idézi a CNN a politikust.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a washingtoni védelmi minisztériumban, a Pentagonban tartott sajtóértekezleten 2024. július 25-én. (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Phenjan belép a konfliktusba?

A Reuters brit hírügynökség szerdán dél-koreai törvényhozókat idézve azt közölte: Phenjan 3000 katonát küldött Oroszországba, hogy támogassa a Kreml erőit az ukrajnai háborúban, és várhatóan „további ezrek követik majd” az első kontingenst.

Phenjan

összesen mintegy 10 ezer katonát ígért

– egészíti ki dél-koreai törvényhozók újságírókkal közölt adatai alapján a Reuters.

Lloyd Austin szerint ha az észak-koreaiak „háborús társként részt kívánnak venni” az ukrajnai háborúban orosz szövetségesként, „akkor ez egy nagyon, nagyon komoly kérdés, és nemcsak Európában lesz hatása, hanem az Indo-csendes-óceáni térségben is” – tette hozzá a CNN.

Ukrajnai sürgetés

Dél-Korea és Ukrajna már az elmúlt napokban megkongatta a vészharangot, és megosztotta egymással ez ügyben hírszerzési információit – számol be az NBC News amerikai hírtelevízió, amely szerint e két állam elégedetlenségének adott hangot az Egyesült Államok azonnali válaszlépésének elmaradásáért.

Megfigyelők a közösségi médiában közzétett videók és műholdképek alapján keresték annak megerősítését, hogy Oroszország csapatokat vezényel Ukrajnába, ami drámai új lépés lenne a Phenjan és Moszkva között kiépülő szövetségben – írja az NBC News.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek