POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.04. 18:33

Teljes a káosz a fővárosi közgyűlésben

Szétesett a politikai irányítás.

Gyakorlatilag szétesett a Fővárosi Közgyűlés, miután a képviselők nem tudtak megállapodni a szervezeti és működési szabályzatról (SZMSZ)- írta a Magyar Nemzet.

A közgyűlésen napirendre vették a Fidesz hajléktalansággal kapcsolatos javaslatát, amelyről Szentkirályi Alexandra azt mondta,

elképzelhetetlen, hogy a város vezetése nem tud egy ilyen jelentős problémára még diagnózist sem adni, azt sem tudják, hány hajléktalan él Budapesten.

– Jelenleg katasztrofális a hajléktalanhelyzet a fővárosban – fogalmazott a fideszes politikus, hozzátéve, nem elég felszínesen foglalkozni a kérdéssel, egy felmérés nem elég a probléma megoldására, ennél mélyrehatóbb vizsgálatra van szükség. Baranyi Krisztina (MKKP) jelezte ugyan, hogy ők egyáltalán nem támogatják a Fidesz javaslatát, a képviselő-testület végül támogatta az előterjesztést.

Ezután Iványi Gábor hajléktalanellátó intézményeinek fenntartásának átvételéről szóló javaslatot tárgyalta a közgyűlés. A főváros szerint katasztrófát okozhat a hajléktalanellátásban, hogy a szeretetszolgálat által fenntartott és hatalmas adósságot felhalmozó intézmények nem lesznek képesek ellátni az utcán élőket. Éppen ezért

Karácsony Gergely most azt szorgalmazza, hogy a főváros továbbra is támogassa az intézmények fenntartását, illetve bizonyos esetben vegye át a hajléktalanellátó intézmények működtetését.

Kiss Ambrus jelezte, az átvétel csak kölcsönös egyetértéssel történhet meg. A Fidesz álláspontja szerint a fővárosnak teljes egészében át kellene vennie az érintett intézményeket.

A közgyűlés elfogadta az állatvédelemmel kapcsolatos előterjesztést. Ennek értelmében a jövőben átalakítják a budapesti kóbor állatok ellátását, illetve új intézményt is létrehoznak az Illatos úti telep mellett. Megszavazták a Fidesz–KDNP javaslatát a fővárosi rendészet átalakításáról, melynek részeként fokozzák a rendőrség és a közterület-felügyelet közös járőrözéseit. Átment a közgyűlésen Vitézy Dávid indítványa is a BKK-rendészet létrehozásáról.

 

Teljes a káosz

Gyakorlatilag szétesett a Fővárosi Közgyűlés, miután a képviselők nem tudtak megállapodni a szervezeti és működési szabályzatról (SZMSZ). Az első vita után pár perces szünetet rendelt el Karácsony Gergely, majd folytatta munkáját a közgyűlés. Elsőként Vitézy Dávid szólalt fel, aki azt állította,

a jelenlegi 19 jogkör mellett további hármat kellene a közgyűlés kezébe adnia Karácsony Gergelynek.

Az LMP képviselője javaslatot tett arra, hogy az SZMSZ tárgyalását napolják el, illetve kérjék ki a Kormányhivatal véleményét az ügyben. Végül a kérdést szavazásra bocsátották, a képviselők többsége a vita elhalasztása mellett voksolt. Szemlátomást a képviselőknek egyelőre a kötelező feladatokat sem sikerült megoldaniuk.

Az SZMSZ nélkül törvénytelenül fog működni a Fővárosi Közgyűlés, azaz úgy tűnik, hogy nem lesz működőképes.

A képviselők a bizottságok megalakításával folytatták a munkát, az előzetes tervek szerint négy bizottságról határoznak ma, de miután az SZMSZ-t nem fogadták el, ez a feladat is akadályokba ütközött. Karácsony Gergely azt javasolta, hogy a következő ülésen döntsenek a személyi kérdésekről. Ezt a képviselők megszavazták.

IMG_4046
Fotó: Csudai Sándor

Már vitáznak is a közgyűlésben

Az SZMSZ tárgyalása kapcsán Szentkirályi Alexandra fideszes frakcióvezető arra tett javaslatot, hogy négy-öt bizottság helyett csak kettőt alakítsanak, ezzel több mint kétszázmillió forintot lehet megspórolni évente. A politikus azt is felvetette, hogy vezessék vissza a Budapest-infót, és hozzák létre az antikorrupciós szobát.

Vitézy Dávid (LMP) szerint politikai kudarc, hogy Karácsony Gergely nem tudott javaslatot tenni a város személyi működtetésére. Leszögezte, nem jelentkezik főpolgármester-helyettesi posztra, de a frakciója nyitott a kérdésben.

Egyetértett a Fidesszel abban, hogy a főpolgármester rendszeres időközönként kiállhatna a sajtó elé.

Az ülésen vita alakult ki arról, hogy a főváros vezetése nem támogatja a módosító indítványokról történő szavazást, arra hivatkozva, hogy azt a törvény nem teszi lehetővé. Erre több képviselő is ellenpéldákkal reagált, és kezdeményezte, hogy a jövőben is adjon lehetőséget a közgyűlés a módosító javaslatok megvitatására.

 

Főpolgármester-helyettes ma nem lesz

– Annak ellenére, hogy van egy balliberális többség a közgyűlésben,

ma nem lesz Budapestnek főpolgármester-helyettese, amire Budapest történetében még sosem volt példa

– kezdte felszólalását Szentkirályi Alexandra az alakuló ülésen. A Fidesz frakcióvezetője szerint ennek oka a politikai lökdösődés és a háttértárgyalások.

IMG_4095
Fotó: Csudai Sándor

Szentkirályi Alexandra köszöntötte Magyar Pétert, és elmondta, a legutóbbi alakuló ülésen még Gyurcsány Ferenc vett részt. A frakcióvezető szerint a közgyűlésnek Budapestről, a budapestiekről kell szólnia.

Vitézy Dávid az LMP képviseletében arról beszélt, hogy fel kell nőni Podmaniczky munkásságához, és szerinte 

egy lengyel bányászváros is gyorsabban fejlődik, mint Budapest.

A felszólaló képviselők a napirend előtti felszólásokban konstruktív együttműködést ígértek.

 

IMG_4087

 

Letették az esküt

Eskütétellel vette kezdetét az alakuló ülés, amelyen nem vett részt Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt XII. kerületi polgármestere.

Az eskütétel után Karácsony Gergely körbement a teremben, minden képviselővel kezet fogott, majd megtartotta nyitóbeszédét.

A közgyűlésen elsőként arról szavaztak a képviselők, hogy felvegyék-e a Fidesz által előterjesztett három javaslatot a napirendre, ezt az összes politikus támogatta.

 

Tiltakozás az ülés előtt

Az alakuló ülés előtt Búzás Antal Győző, a Római-partért Egyesület elnöke egy molinóval jelent meg az ülésteremben, amivel a mobilgát megépítése mellett demonstrált.

IMG_4079
Fotó: Csudai Sándor

Az ülésre érkező Vitézy Dávid az állította: Karácsony Gergely hibája, hogy nem lesz főpolgármester-helyettes, és szerinte komoly viták várhatók az SZMSZ elfogadása körül, amelynek eredményeként 19 feladatkört adnának át a közgyűlés bizottságainak.

Hozzátette, az összes frakcióval egyeztetett, és a Fővárosi Közgyűlés biztosan el fogja fogadni a BKK-rendészetet.

Vitézy Dávid jelezte, nem érzi árulásnak, ha főpolgármester-helyettes lesz, szerinte csak akkor árulná el a választóit, ha nem teljesítené a programjában foglaltakat.

Az ülés kezdete előtt néhány perccel megérkezett a Fidesz–KDNP teljes frakciója, befutott Magyar Péter is, valamint az LMP három főből álló csapata. Helyszíni tudósítónk szerint Magyar Péter, aki feltehetően azért ment csak el az ülésre, hogy felügyelje a képviselőit, körbejár az ülésterem elkerített részén, jópofáskodik a baloldali képviselőkkel, de a sajtó kérdéseire nem válaszol.

IMG_4068
Fotó: Csudai Sándor

Az utolsó pillanatban megérkezett Karácsony Gergely főpolgármester is, aki Magyar Péterhez hasonlóan nem válaszolt a sajtó kérdéseire.

Kiss Ambrus Karácsony Gergely jobbján, a mindenkori főpolgármester-helyettesnek kijelölt helyre ült le.

 

Előre borítékolt nehézségek

Hatalmas kérdőjelek között vágott neki a Fővárosi Közgyűlés az első, alakuló ülésének. Az elmúlt hónapokban kialakult baloldali ­koalíció ugyanis egyelőre rendkívül törékenynek tűnik, így továbbra is kérdéses, hogy kialakul-e Karácsony Gergely körül egy többség.

Fővárosi közgyűlés grafika.
 

A meghívón szereplő első javaslat szerint Karácsony Gergely előterjesztette a főváros önkormányzati szervezeti és működési szabályzatának módosítását, amelynek értelmében a 19 feladatkört emelnének ki a főpolgármester kezéből, és helyeznék át a Fővárosi Közgyűlés által létrehozott bizottságokba. A javaslat Magyar Péternek tett engedménynek tűnhet, ugyanis a Tisza Párt elnöke korábban a közösségi oldalán azt írta:

Azért kértük a működési szabályzat módosítását, hogy legyen hatáskörük a képviselőknek, hogy tudjanak valódi munkát végezni, felelősséget vállalni.

A főpolgármester-helyettes megválasztása kapcsán kialakult patthelyzet legfontosabb előzménye, hogy Magyar Péter nyáron tett politikai alapú nyilatkozatai mentén gyakorlatilag hat főre szűkítette le a Tisza Párt által elfogadható jelöltek körét. Mivel azonban az összeférhetetlenség miatt ebből Baranyi Krisztina és Kovács Gergely polgármesterek jogi alapon kiestek, csupán négy fő maradt: Döme Zsuzsa (bár IX. kerületi alpolgármesteri munkájával alig lenne összeegyeztethető), Gál József, Szilágyi Anna és Vitézy Dávid.

Utóbbi jelölése elől maga a főpolgármester sem zárkózott volna el, de csak akkor, ha csomagban adhatja mellé Kiss Ambrust is.

Magyar Péter és Vitézy Dávid között a legfőbb egyetértés abban van, hogy a főpolgármester – a többi polgármesterhez képest – extrém módon széles jogköreit vissza kellene vágni. A jelenlegi szabályok alapján a legerősebb ütőkártyáknak a korlátlan számú és indoklás nélküli főpolgármesteri vétó, a csak négyötödös többséggel feloszlatható képviselő-testület, illetve hogy szervezeti és személyi ügyekben csak a főpolgármester javaslata alapján szavazhat a közgyűlés.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek