POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.08. 07:26
Módosítva: 2024.10.08. 07:48

Szlovákia egyértelműen ellenzi Ukrajna NATO-tagságát

Fico határozott kijelentést tett, és Moszkvába készül.

Az ukrán elnöknek biztosan nem tetszik az a kijelentés, amelyet a szlovák miniszterelnök tett. Robert Fico egy élő televíziós műsorban robbantotta a bombát. Amíg ő van hatalmon, Ukrajna biztos nem lesz a NATO tagja.

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: AFP)

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: AFP)

A szövetség egyes vezetői már alig várják, hogy Ukrajna csatlakozzon, de úgy tűnik, Robert Fico egyáltalán nem kér ebből

Amíg én irányítom a szlovák kormányt, utasítani fogom a képviselőinket, hogy soha ne egyezzenek bele Ukrajna NATO-csatlakozásába

 – jelentette ki határozottan a szlovák vezető.

Ez az álláspont szembe megy Mark Rutte, a NATO új főtitkárának véleményével, aki szerint Ukrajna közelebb van a NATO-hoz, mint valaha, írja a Politico brüsszeli hírportál. De Fico nem hatódott meg ettől, és keményen kitart véleménye mellett.

A helyzet pedig nagyon egyszerű, új országok NATO-ba való felvételéhez a szövetség tagjainak egyhangú beleegyezése szükséges.

 Fico jövőbeli tervei között az is szerepel, hogy részt vesz a második világháború 80. évfordulójának ünnepségén Moszkvában.

Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke nemrégiben kijelentette, hogy ha a konszolidációs csomaggal kapcsolatos észszerűtlen javaslatok merülnének fel, vagy a koalíciós partnerek támogatása meginogna, akkor a konszolidációs szavazását a kormány iránti bizalmi szavazással kapcsolná össze. „Már korábban is tettünk hasonló lépéseket, amikor fontos törvényjavaslatokat kötöttünk össze a kormány megerősítésével” – emlékeztetett Fico egy televíziós interjúban.

A koalíció belső feszültségei ellenére Fico hangsúlyozta, hogy igyekszik békét teremteni a Hlas és az SNS közötti vitákban. A miniszterelnök arra is kitért, hogy a kormány helyzete nem tekinthető válságosnak: – Sem a parlament, sem a kormány működése nem került veszélybe. Minden tervezett intézkedést elfogadtunk – mondta. Fico szerint az új egészségügyi miniszter a Hlas párt dolga, amelyhez ez a poszt tartozik.

Irány Moszkva

Fico jövőbeli tervei között szerepel, hogy részt vesz a második világháború 80. évfordulójának ünnepségén Moszkvában. 

Ki akadályozza meg, hogy jövőre, amikor a második világháború befejezésének 80. évfordulója lesz, ne menjek el egy moszkvai béketüntetésre? Azt hiszem, megyek. És miért ne mennék?

– válaszolta kérdésre. – Mi köze ennek a jelenhez? – tette hozzá.

A hétvégén Fico tiszteletét teszi a Kárpát–duklai hadművelet 80. évfordulóján is, mely az emlékezés fontosságát hivatott kiemelni.

A kormányfő bízik abban, hogy a koalíció továbbra is képes lesz fenntartani a stabilitást, és hatékonyan megoldani az eléjük kerülő kihívásokat. Az elkövetkező időszak szintén kulcsfontosságú lesz a szlovák belpolitikai történések és a nemzetközi kapcsolatok szempontjából.

Robert Fico szlovák miniszterelnök ismételten kijelentette, hogy Ukrajna NATO-tagságát nem támogatja, ugyanakkor megígérte, hogy nem akadályozza keleti szomszédja európai uniós csatlakozását. Erről a Szuszpilne ukrán hírportál szerint hétfőn Ungváron nyilatkozott, ahol megbeszélést folytat Denisz Smihal ukrán kormányfővel.

Fico szavai szerint Szlovákia száz százalékban támogatja Ukrajna EU-csatlakozását, de „hűvös” a hozzáállása az ország NATO-tagságához.

„Nyíltan kimondom, hűvösen viszonyulunk Ukrajna NATO-tagságának kérdéséhez, de az Önök tagsága az EU-ban fontos és értékes lesz számunkra”

– szögezte le a szlovák kormányfő. Megjegyezte, hogy lesznek olyan EU-tagországok, amelyek „azt kívánják, hogy Ukrajna EU-csatlakozásának folyamata ne legyen annyira gyors. ”Sok múlik az ukrajnai reformokon, de mi semmilyen akadályt nem gördítünk a csatlakozás útjába„ – hangsúlyozta Fico.

A szlovák politikus kijelentette, hogy kormánya támogatja Ukrajna ”minden béketervét”, beleértve Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek a 2022 novemberében előterjesztett tíz pontos, úgynevezett békeképletét, amely magában foglalja a nukleáris-, az élelmiszer- és az energiabiztonság garanciáit, valamint az orosz csapatok kivonását a megszállt ukrajnai területekről az 1991-es határok mögé. Kiemelte továbbá, hogy Szlovákia szükség esetén kész a téli fűtési szezon idején áramot is biztosítani Ukrajnának. Az ukrán miniszterelnök a Telegramon közölte: a szlovák féllel megállapodásra jutottak nyolc kétoldalú dokumentummal kapcsolatos munka befejezéséről, és a tervek szerint az év végéig alá is írják azokat.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek