POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.21. 07:45

Rács mögött marad Óbuda polgármestere, minimum decemberig

Ez a bíróság döntése.

Hogy mi lesz az önkormányzat vezetésével senki nem tudja... Az alpolgármestert is letartóztatták.

Két hónappal meghosszabbította a III. kerületi alpolgármester letartóztatását a bíróság – tudta meg a Magyar Nemzet. Czeglédy június óta van rács mögött, miután a nyomozó hatóság százmilliós vesztegetéssel gyanúsítja az óbudai korrupciós botrányban. A polgármester, Kiss László szintén le van tartóztatva, őt is kenőpénz átvételével gyanúsítják.

 

Czeglédy Gergő és Kiss László – Fotó: obuda.hu

Két hónappal, december 20-ig meghosszabbította Czeglédy Gergő letartóztatását a bíróság -  derült ki a Fővárosi Törvényszék lapunknak adott tájékoztatásából. Czeglédy letartóztatásának a meghosszabbítására a napokban tett indítványt az óbudai korrupciós ügyben nyomozó Központi Nyomozó Főügyészség, a nyomozási bíró pedig helyt adott az indítványnak. A végzés valószínűleg nem végleges, mivel a védelem még fellebbezést nyújthat be.

Az óbudai alpolgármestert még júniusban vették őrizetbe, majd tartóztatták le, százmilliós korrupcióval gyanúsítják. Nem sokkal később, augusztus közepén a polgármester, Kiss László kezén is kattant a bilincs, ugyancsak vesztegetés gyanúja miatt. A bíróság nemrég arról is döntött, hogy Kiss december 16-ig biztosan börtönben marad. 

A történet szálai több évvel korábbra vezetnek vissza. 

A közvélemény elsőként Anonymous felvételei révén találkozhatott az üggyel néhány éve. Az álarcos alak többek között közzétette azt a rejtett kamerás felvételt, amin látható, hogy vélhetően korrupciós pénzeket számolnek egy autóban. A felvételeken jól kivehető, ahogyan az összegeket papírzacskóba tették. Az álarcos alak tájékoztatása szerint a III. kerületi önkormányzat megbízásaiból visszaosztott pénzről volt szó. 

Az ügyben eljárás indult, az első gyanúsítottakra márciusban csaptak le, majd az érintettek köre idővel tizenhat főre bővült. A gyanúsítások túláratott és fiktív szerződésekről, százmilliós kenőpénzek visszaosztásáról szólnak. 

Valószínűleg az óbudai polgármester a történelem során az első, aki a fogdából hívta össze az önkormányzat alakuló ülését – írta meg korábban a 444. Kiss László polgármester ugyanis vesztegetés gyanúja miatt letartóztatásban van december közepéig, így, miután nem mondott le posztjáról, nem tehetett mást, mint hogy a fogdából kezdje meg a kerület irányítását.

Forrás: 444.hu

Kiss Bots Dénes jegyző jelenlétében írta alá a meghívót, az ülést pedig jövő csütörtök reggelre hívták össze. Kiss írásbeli javaslatot tett az alpolgármesterek személyére is, de az egyelőre nem derült ki, hogy kiket javasolt. Az egyik előző ciklusbeli alpolgármestere, Czeglédy Gergő is letartóztatásban van, szintén vesztegetés gyanújával. Mindketten tagadják a vádakat.

Az óbudai testületi ülést a korelnök fogja levezetni, ami a kerületi SZMSZ szerint lehetséges. Az önkormányzati törvény nem ad ilyen tág mozgásteret, de a kormányhivatal előzetesen a kerület megkeresésére rábólintott erre a megoldásra.

A DK-s kerületvezető tehát december 16-ig börtönben marad, mivel a bíróság meghosszabbította a letartóztatását. Kiss Lászlót még augusztus 14-én vették őrizetbe, majd a bíróság két nappal később el is rendelte a letartóztatását. Czeglédy Gergőt pedig még júniusban vették őrizetbe minősített vesztegetés gyanújával. Azonban nem csak ők érintettjei a korrupciós ügynek, az első gyanúsítottakat március elején fogták el, de

az érintettek köre idővel tizenhat főre bővült.

A megalapozott gyanú szerint Kiss László még a 2019-es polgármesterré választása után megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak majd az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni. Hogy a vesztegetési pénz eredetét és felhasználási céljait leplezzék, az önkormányzat fiktív, túlárazott szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott céggel. Azonban a munkát nem a szerződő cégek, hanem más gazdasági társaságok teljesítették, a szerződésben vállalt árnál olcsóbban.

A III. kerület vezetője karrierjét a közpénzt elcsaló, a NAV szégyenlistájára is felkerülő Zuschlag Jánosról ismert Fiatal Baloldal vezetőségében kezdte, ahol egyes állítások szerint maga is érintett volt a szervezet gyanús ügyleteiben. Kiss László ezt követően került az óbudai önkormányzathoz, de 2014–2018 között az MSZP országgyűlési képviselője volt, majd 2019-ben szűk többséggel polgármesternek választották az önkormányzati választásokon. Kiss 2020 februárjában lépett be a Gyurcsány-pártba. Azóta több botrányos ügy köthető a nevéhez a III. kerületben, és úgy tűnik, hamarosan a bíróság előtt kell felelnie az elmúlt évek tevékenységei miatt.

 

 

Borítókép: Kiss László, Óbuda polgármestere. A háttérben Bősz Anett (Fotó: MTI/Kovács Attila)


 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek