POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.21. 09:46

Orosz ejtőernyős osztagot vezényeltek a kurszki frontra

Az ukrán gyalogságot támadják.

„Egy különálló légi rohamalakulat páncélozott csoportja azt a feladatot kapta, hogy a Kurszk régió egyik határterületén lévő, fontos tájékozódási ponton semmisítsen meg egy gyalogsági csoportot. A BMP–2 gyalogsági harcjárműveken kora reggel el is indultak, hogy a megadott területen elérjék a meghatározott célpontokat. Az elfogás után a támadóegységek leszállóereje partra szállt” – közölték.

Kijev valószínűleg nem tudja megnyerni a fegyveres konfliktust a 175 milliárd dolláros amerikai segítség ellenére sem – írta a Bloomberg publicistája. Max Hasting arról értekezik, még ha Kamala Harris, a Demokrata Párt képviselője lesz az elnök, akkor is nagy eséllyel „megállapodásra törekszik majd Moszkvával”. Ráadásul az Egyesült Államok minden békefeltétellel elégedett lesz, kivéve Ukrajna teljes feladásának forgatókönyvét.

Hastings megjegyezte, Európa is szeretné az ellenségeskedés mielőbbi befejezését, mivel túl sok gazdasági és energiaproblémával küzd. Rámutatott, hogy a nyugati vezetők figyelme most inkább az Izrael és Irán közötti konfliktusra irányul – s ez súlyosan érinti az Ukrajnának nyújtott katonai segítséget is.

Hastings hozzáteszi, a kurszki hadművelet, amelyhez Zelenszkij ukrán elnök oly nagy reményeket fűzött, gyakorlatilag a katonai és emberi erőforrások semmibe való kidobásnak bizonyult.

Orosz légicsapásokban megsebesült 17 ember egy ukrajnai városban és megrongálódott az áramhálózat egy fontos létesítménye, ami több ezer háztartásban okozott áramkimaradást már fagyponthoz közeli hőmérsékletben – közölték ukrán hivatalos források.

Az egyik légitámadás a dnyipropetrovszki régióban lévő Krivij Rih várost érte, két ballisztikus rakéta csapódott be a területén. Lakóházak mellett közigazgatási épületek, valamint gépjárművek is megrongálódtak – közölte Olekszandr Vilkul közigazgatási vezető.

A sebesültek között egy mentőápoló is van – tették hozzá a mentők.

Az orosz erők egy energetikai létesítményt is támadtak az északkelet-ukrajnai Szumi város közelében, és ennek következtében „több mint 37 ezer fogyasztó maradt ideiglenesen áram nélkül” – közölte a helyi áramszolgáltató cég.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a közösségi médiában közölte, hogy az orosz erők csak az utóbbi egy hétben mintegy nyolcszáz légibombával és több mint ötszáz drónnal támadták Ukrajnát.

Ukrajnában a meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a leghidegebb tél várható a háború 2022 februári kezdete óta.

Az orosz hadsereg 135 drónnal támadta meg Ukrajnát péntekre virradó éjjel, az ukrán légvédelem 80 drónt lelőtt, további 44 eltűnt a radarokról – közölte az ukrán légierő.

A Telegramon közzétett jelentés szerint az orosz erők 135 drónt indítottak az oroszországi Kurszk, Orjol, valamint Primorszko-Ahtarszk városok térségéből Ukrajna légterébe.

Az ukrán légvédelem 80 drónt lelőtt Odessza, Szumi, Cserkaszi, Kijev, Zsitomir, Kirovohrad, Csernyihiv, Poltava, Hmelnyickij, Rivne, Harkiv, Herszon, Voliny és Vinnyica megyék fölött. Két drón Belarusz irányában elhagyta az ukrán légteret, további 44 pedig eltűnt a radarokról, a fennmaradó „kevesebb mint 10 drón továbbra is az ország központi megyéinek légterében van” – áll a közleményben.

Harkiv városát újabb orosz támadás érte, amelynek következtében 13 civil sebesült meg – számolt be a rendőrség. A téltől és az áramkimaradásoktól rettegnek az ukránok -írja a Magyar Nemzet.

 

Újabb támadás érte Harkivot (Forrás: X)

A sebesültek között hét nő és hat férfi van, koruk 22 és 83 év közötti. Erről tájékoztattak a regionális hatóságok. A Kyiv Independent ukrán hírportál szerint helyi idő szerint körülbelül 22 órakor Oroszország három városrészt célzott meg Harkivban KAB250 irányított légi bombákkal. A támadás következtében a város egyes részein áramkimaradások léptek fel. Az X-en több videó is megjelent az akcióról.

Volodimir Timosko, a regionális rendőrség vezetője kijelentette, hogy a támadás célja Harkiv civil lakosságának terrorizálása volt. Az orosz taktikai légierő Belgorod irányából indított csapást – mondta.

A KAB-bombákat kaotikusan szórták szét a város körül, ami azt mutatja, hogy nem katonai létesítményeket céloztak meg, hanem a helyi lakosságot terrorizálták

– tette hozzá.

A támadás lakóépületeket, házakat, garázsokat, benzinkutakat és autókat is megrongált. A rakétacsapás következményeit jelenleg vizsgálják részletesen.

Harkiv több mint két éve állandó orosz támadások célpontja, mióta Oroszország 2022 februárjában megindította invázióját Ukrajna ellen. Az elmúlt hónapokban mind gyakoribbak a sűrűn lakott területek elleni csapások.

Az ukrán tisztviselők arra is figyelmeztettek, hogy Moszkva újra csapásokat készül mérni Ukrajna energia-infrastruktúrájára a téli hónapok előtt, ami áramkimaradásokhoz és az alapvető szolgáltatások megzavarásához vezethet.

Az ukrán védelmi erők hatástalanították az összes Kijevet támadó drónt, a harc több mint négy és fél órán át tartott – tette közzé a Kijev város katonai közigazgatása. A rendelkezésre álló információk szerint Kijevben nem voltak áldozatok, és károk sem keletkeztek. A légiveszély nem múlt el, ezért a légvédelem közleménye felszólítja a lakosságot a légvédelmi riasztásra vonatkozó szabályok betartására.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek