POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.19. 10:14

Megerősítették a Hamász-vezér halálhírét

De mi a következő lépés?

A Gázai övezetet irányító iszlamista palesztin szervezet, a Hamász pénteken megerősítette vezetőjének, Jahja esz-Szinvárnak a halálhírét.

Halíl al-Hajja, a Hamász politikai szárnyának helyettes vezetője

a szervezet Al-Aksza nevű rádióállomásának adott interjújában ismerte el, hogy „gyászolják a mártír Jahja esz-Szinvárt”.

A Hamász közölte azt is, hogy vezetője halála ellenére az általa a Gázai övezetben fogva tartott izraeli túszokat mindaddig nem engedik szabadon, amíg Izrael nem állítja le offenzíváját ellenük.

Az izraeli hadsereg (IDF) csütörtök este jelentette be, hogy szerdán megölte a Gázai övezet déli részén található Rafahban Jahja esz-Szinvárt. Az IDF a bejelentés előtt egy drónnal készített videofelvételt is bemutatott, amelyen állításuk szerint Szinvár volt látható, amint egy lebombázott ház romjai között ült bujkálása közben; majd azt, ahogy egy rudat dobott a közeledő drón felé.

Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter a Hamász bejelentése után közölte, hogy Szinvár „lelkesítő forrásként tovább él” mindazok számára a Közel-Keleten, akik szembeszállnak Izraellel.

Jahja esz-Szinvárt az egy évvel ezelőtt, 2023 október 7-én kirobbant gázai fegyveres konfliktus kezdete óta kereste az IDF; azzal gyanúsították, hogy ő volt a konfliktust kirobbantó, Izrael ellen indított palesztin fegyveres támadás és túszejtési akció fő kitervelője.

A Hamász Szinvár halála kapcsán egy videofelvételt is nyilvánosságra hozott, amelyet az al-Dzsazíra arab nyelvű hírtelevízió mutatott be, és amelyben a Katarban tartózkodó Halíl al-Hajja azt mondta, „Jahja esz-Szinvár mártírhalála csak még erősebbé teszi a Hamászt, és az általa képviselt ellenállást Izraellel szemben”.

Az iszlamista Hamász palesztin szervezetet vezető Jahja esz-Szinvár halála lehetőséget nyit megteremteni a terrorszervezet nélküli Gázát – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök csütörtökön.

Joe Biden úgy fogalmazott, hogy

ez egy „jó nap Izrael, az Egyesült Államok és a világ számára”,

valamint közölte, hogy telefonon gratulál Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek és Izrael más vezetőinek, akikkel szeretne beszélni a túszok kiszabadításához vezető útról és a háború befejezéséről „egyszer és mindenkorra”.

Az elnök egyben azt hangoztatta, hogy Izraelnek minden joga megvan a Hamász katonai szervezetének és vezetőinek megsemmisítéséhez, és úgy vélte, hogy a palesztin szervezet ma már nem lenne képes még egy, a 2023 október 7-ihez hasonló támadás végrehajtására.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy Szinvár olyan hatalmas akadály volt a béke előtt, amely most elhárult.

Amerikai védelmi illetékesek csütörtökön arról is beszámoltak, hogy Lloyd Austin védelmi miniszter a NATO miniszteri ülése közben értesült az izraeli katonai akcióról és Szinvár haláláról, valamint azt is hozzátették, hogy az izraeli fél tájékoztatta a Pentagont, amihez fotókat is mellékelt.

Mike Johnson, az amerikai képviselőház republikánus elnöke úgy fogalmazott, hogy

„az izraeli hadseregben szolgáló bátor férfiak és nők most ismét igazságot szolgáltattak”.

A politikus arra szólította fel a Biden-Harris adminisztrációt, hogy ezt követően Izraellel közösen dolgozzon azon, hogy a lehető legnagyobb nyomást fejtse ki – szavai szerint – a „kígyó fejére: Iránra”.

A Hamász amerikai túszainak családjait tömörítő szervezet közleményt adott ki, amiben azt írták, hogy ezt a lehetőséget minden félnek meg kell ragadnia és tárgyalások útján, vagy más eszközzel, de ki kell szabadítani azt a 101 embert, köztük 7 amerikait, aki tavaly október 7-e óta fogoly a szélsőségesek kezében.

Rutin őrjárat során vesztette életét a Jahja esz-Szinvár, a Hamász vezetője. Netanjahunak, valamint a háborút támogató izraelieknek nagyon kellett már egy Szinvár halálához fogható győzelem.

Rutin őrjárat során vesztette életét a Jahja esz-Szinvár, a Hamász vezetője – írja a BBC. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) alakulata a Gázai övezet déli részén található Rafah melletti Tal el-Szultánban, járőrözés közben keveredett tűzharcba három palesztin fegyveressel. Az izraeli katonák mindhárom támadóval végeztek, köztük a terrorszervezet vezetője is életét vesztette.

Szinvár halálát csak csütörtökön, a tűzharc utáni napon tudták megerősíteni, mivel az izraeli erők tartottak attól, hogy a holttestet aláaknázták.

Szinvár halála Izrael legnagyobb győzelme a Hamász elleni háborúban a BBC szerint. A brit közszolgálati média híroldala ugyanakkor hozzáteszi: halála komoly csapás a Hamásznak, viszont nem hozhatja közelebb a háború végét. Mindezt Benjamin Netanjahu szavai alapján írták, aki egyúttal gratulált a Hamász-vezér megölésében részt vett katonáknak.

Netanjahunak, valamint a háborút támogató izraelieknek nagyon kellett már egy hasonló győzelem.

Az izraeli kormányfő egyúttal megismételte, a háború célja a Hamász megsemmisítése katonai és politikai erőként egyaránt. Szinvár halálára a túszok családtagjai is reagáltak, többen a közvetítők bevonását és a túsztárgyalások felgyorsítását szorgalmazták. Szintén megszólaltak a palesztin lakosok is a támadás hírével kapcsolatban, amikor arról kérdezték őket, befolyásolhatja-e a Hamász működését Szinvár halála. „Remélem sehogy, insha’allah [ha Isten is így akarja]. Hadd magyarázzam el: A Hamász az nem csak Szinvárból áll… ez az egész palesztin nép ügye” – mondta a BBC-nek az egyik gázai lakos.

Izrael az idei év eleje óta szisztematikusan iktatja ki a palesztin Hamász és a libanoni Hezbollah vezetőit. A legutolsó magas rangú palesztin tisztviselők ezidáig Iszmaíl Haníje, a Hamasz előző vezére és Ravhí Mustaha, a gázai Hamász-kormány vezetője voltak.

A Hamász Izrael ellen, 2023. október 7-én végrehajtott támadása óta eltelt egy évben, de különösen az elmúlt három hónapban sorra iktatta ki az izraeli hadsereg a palesztin terrorszervezet, illetve az Irán által támogatott síita Hezbollah vezetőit. A hirado.hu összeállításából kiderül, kikkel végeztek eddig az izraeli erők légi csapások, merényletek vagy rajtaütések során.

 A 2023 októberében a Hamász által végrehajtott emberrablások és merényletek óta eltelt egy év során az izraeli hadsereg és a titkosszolgálatok számos terrorista vezetővel végeztek.

Hezbollah (fő működési területek: Palesztína, Gázai övezet)

  • január 8. – Visszam el-Tavil: a Hezbollah elit alakulatának, a Radván Ezrednak volt magas rangú parancsnoka, izraeli légi támadásban halt meg
  • június 12. – Tálib Abdullah: Dél-Libanonban vesztette életét izraeli légicsapásban. A Hezbollah parancsnokaként a Hamász tavaly októberi támadása idején hadműveleteket vezetett az izraeli állások ellen a libanoni határnál, valamint a Golán-fennsíkon.
  • június 30. – Fuad Sukr: a Hezbollah korábbi első számú katonai vezetőjét Haszan Naszrallah politikai vezető „jobb kezeként” is ismerték. Az Egyesült Államok ötmillió dollárt ajánlott fel annak, aki információkkal rendelkezik a hollétéről. Célzott dróntámadás végzett vele Bejrútban, Libanonban.
  • július 30. – Mohamed Nimah Nasszer: el-Tavilhoz hasonlóan izraeli légi csapásban vesztette életét Dél-Libanonban.
  • szeptember 20. – Ibrahim Aqil: vezetője és alapítója volt a Radván Ezrednek. Még életében az Egyesült Államok hétmillió dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére. Célzott légicsapás végzett vele Bejrútban.
  • szeptember 20. – Ahmad Vehbe: Ibrahim Aqillal együtt halt meg Bejrútban, szintén vezetője volt a Radvan Különleges Egységnek.
  • szeptember 26. – Ibrahim al-Kubaiszi: a Hezbollah rakétatámadásokért felelős egységét irányította, légicsapás végzett vele Bejrútban.
  • szeptember 26. – Mohamed Szurúr: a Hezbollah dróntámadásokért felelős újonnan felállított egységének vezetője volt, izraeli támadás végzett vele Bejrútban.
  • szeptember 27. – Haszan Naszrallah: 1992-ben vette át a vezetést Abbász Muszavitól, akivel egy izraeli helikopteres egység végzett. A terrorszervezet politikai vezetője lett, irányítása alatt vált a Hezbollah első számú politikai erejővé Libanonban. A szervezet bejrúti földalatti főparancsnokságát ért légitámadásban vesztette életét, a szervezet húsz másik tagjával együtt.
  • szeptember 29. – Nábil Kaúk: a szervezet magas rangú vezetője, a Hezbollah legfőbb döntéshozó testületének tagja, 2020-ban az Egyesült Államok terroristává nyilvánította és szankciós listára tette. Egy izraeli rajtaütés során végeztek vele Bejrútban.

A CNN közel-keleti szakértője szerint Naím Kaszim, Hasím Szafjeddín, Ibrahim Amin el-Szajjíd, illetve Mohamed Raad maradhattak a szervezet élén.

A jemeni húszi lázadók támogatói Haszan Naszralláh sejknek, a Hezbollah libanoni siíta szervezet Izrael által megölt vezetőjének képét mutatják fel, amint a libanoni és a palesztin emberek mellett tüntetnek a jemeni fõvárosban 2024. október 4-én. (Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab).

Hamász (fő működési területek: Libanon, Gázai-övezet, Jemen)

  • január 2. – Szálih El-Arúri: a terrorszervezet helyettes vezetője, egyben a szervezet katonai szárnyához tartozó elit alakulat, a Kasszám Brigádok alapítója. Izraeli célzott dróntámadás végzett vele Bejrútban.
  • július 13. – Mohamed Deíf: a 2023. október 7-i támadás – az úgynevezett al-Aksza elárasztása hadművelet – feltételezett kitervelője, amely kirobbantotta a jelenlegi palesztin-izraeli konfliktust. Izraeli légitámadás végzett vele a Gázai övezetben, halálát azonban a Hamász nem erősítette meg – jegyezte meg a Reuters.
  • július 31. – Iszmaíl Haníje: a Hamász volt első számú vezetője Teheránban halt meg a Maszúd Peszeskjan iráni elnök beiktatása alkalmából szervezett ünnepségek idején, robbantásos merényletben. A támadásáért Izraelt tették felelőssé, Jeruzsálem azonban mindmáig nem vállalta a felelősséget haláláért.

A BBC beszámolt arról is, hogy az Izraeli Védelmi Erők (IDF) hónapokkal ezelőtt „kiiktatták” Ravhí Mustahát, a Gázában működő, Hamász vezette kormány vezetőjét, valamint Számi el-Szirádzsot és Számi Udeh-t, a Hamász biztonsági vezetőit is.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek