A Magyar Péter-lufi elkezdett leereszteni

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.04.

Már kétezren haltak meg Libanonban az izraeli támadások miatt

A halottak mellett 9384 sebesültről tudnak.

Összesítések szerint 1974 ember, köztük 127 gyerek vesztette életét Libanonban izraeli támadásokban Izrael és a Hezbollah Irán-barát milícia egy éve kirobbant konfliktusában – közölte csütörtökön Firasz Abjád libanoni egészségügyi miniszter.

A tárcavezető szerint a halottak mellett 9384 sebesültről tudnak.

Abjád hangsúlyozta, hogy a több mint száz egészségügyi dolgozó, illetve tűzoltó is van a halálos áldozatok között. Hozzátette: e foglalkozási csoportok tagjai közül 220-an sebesültek meg.

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra is, hogy kilenc kórházat és 45 egyéb egészségügyi intézményt és csaknem 130 mentő-, illetve tűzoltóautót ért találat.

Kiemelte, hogy csak az utóbbi három napban több mint negyven egészségügyi dolgozó és tűzoltó vesztette életét.

„Ez a nemzetközi jog és egyezmények megsértése, és kétségtelenül háborús bűncselekmény” – tette hozzá.

„Hamis és ócska kifogás, illetve hazugság azt mondani, hogy ezeken a járműveken fegyverek voltak, mert ezt már hallottuk korábban a Gázai övezetből”

– mondta Abjád. „Mennyi mártír, de nem láttunk semmiféle erőfeszítést, hogy megóvják a mentőszolgálatok tagjait” – tette hozzá.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója szintén azt sérelmezte, hogy csak az utóbbi 24 óra alatt 28 egészségügyi dolgozó vesztette életét Libanonban izraeli légicsapásokban.

„Számos más egészségügyi dolgozó nem jelentkezik szolgálatra és elmenekült abból a térségből, ahol dolgozik a bombázások miatt”

– közölte Tedrosz online sajtótájékoztatóján. Mint mondta, mindez rendkívüli módon korlátozza az egészségügyi ellátás fenntarthatóságát és a tömeges sebesülések ellátását. Hozzátette, hogy a repülési tilalom miatt a WHO sem fogja tudni pénteken eljuttatni orvosi segélyszállítmányát Libanonba.

A libanoni hadsereg viszonozta a tüzet csütörtökön, miután már két libanoni katona életét vesztette az izraeli csapatok Libanon területén indított műveletében.

„Egy katona meghalt, miután az izraeli ellenség a déli Bint Dzsbeil térségében tűz alá vette a hadsereg egyik támaszpontját; a katonai személyzet pedig válaszlövéseket adott le” – közölte a libanoni hadsereg.

A hadsereg szóvivője szerint

ez az első eset 2023 októbere óta, hogy a libanoni hadsereg válaszlövéseket adott le izraeli tűzre.

Nem sokkal korábban a libanoni hadsereg már egy másik katona haláláról is beszámolt, aki a Vörös Félhold egyik mentési műveletében vett részt az ország déli részén.

Az izraeli légierő szerdán este csapást mért Bejrút szívében egy lakóházra. A támadásban kilencen vesztették életüket a helyi egészségügyi minisztérium közlése szerint. A Hezbollah polgári védelmi egysége szerint hét tagjuk halt meg a bombázásban.

A Hezbollah egyik sajtóirodája elleni csapásról is beszámolt Bejrút déli részén. A milícia tájékoztatása szerint az irodán keresztül tartották a kapcsolatot a helyi és a külföldi sajtóval.

Izrael ugyanakkor azt állította, hogy a szélsőségesek hírszerzésének főhadiszállását találták el Bejrút térségében.

Izrael napok óta heves légicsapásokat mér Libanonban az Irán támogatását élvező Hezbollah milícia állásaira, ugyanakkor csak ritkán támadott célpontokat a libanoni főváros központi részén. Keddre virradóra Izrael korlátozott szárazföldi műveletet indított a szomszédos ország területén. Izrael eddig nyolc katonája halálát erősítette meg.

A libanoni síita Hezbollah milícia azt állította csütörtökön, hogy sikerrel visszaverték az izraeli hadsereg egy benyomulási kísérletét Libanon déli határánál.

Az izraeli erők Fatima kapuja felé próbáltak előretörni az Izraelt és Libanont elválasztó betonfalnál, de a Hezbollah fegyveresei visszaverték az ellenséges izraeli erőket – állt a milícia közleményében.

A Hezbollah azt is közölte: felrobbantottak két robbanószerkezetet, hogy feltartóztassák a Marun ar-Rasz határ menti város irányába beszivárogni próbáló izraeli szárazföldi erőket.

A fegyveres szervezet közleményében arra is kitért, hogy csütörtökön „rakéták sorozatát” lőtték ki az észak-izraeli Tiberias város felé, válaszul a libanoni „városokat, falvakat és civileket” célba vevő izraeli támadásokra.

Legalább hat ember – köztük egy 56 éves, a Bejrútban élő idős anyját ápoló amerikai állampolgár – meghalt, nyolcan pedig megsebesültek a libanoni főváros központját, illetve déli elővárosát ért izraeli légicsapásban csütörtökre virradóra – közölték libanoni tisztviselők.

A libanoni főváros központjában, Bachoura városrészben található többszintes épületben egy, a Hezbollah síita milíciához kötődő kórház működött, amellyel szemben „precíziós támadást” hajtottak végre – közölte az izraeli hadsereg.

Ez volt az első izraeli csapás Bejrút belvárosában közelében, néhány méterre a libanoni parlamenttől

– számolt be a BBC World tudósítója.

Az éjszaka folyamán öt további rakétatámadás ért Bejrút Dahieh nevű déli elővárosban lévő célpontokat.

Mindez azt követően történt, hogy az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közölte, hogy nyolc izraeli katona életét vesztette a dél-libanoni harcokban; ezek az első veszteségek az Irán által támogatott Hezbollah elleni szárazföldi hadműveletek kezdete óta.

A Hezbollah közlése szerint izraeli tankokat semmisítettek meg, és a szervezet hangsúlyozta, hogy elegendő embere és lőszere van az izraeli erők visszaszorításához.

Korábban az IDF bejelentette, hogy további gyalogos és páncélos csapatok csatlakoztak a libanoni határ menti falvakban lévő, az úgynevezett „terrorista infrastruktúra” felszámolására irányuló művelethez.

Csütörtökre virradó éjszaka három robbanásról számoltak be Dahiehben, Bejrút déli külvárosában, majd egy negyedikről a városközpontból.

Két további légicsapás történt Dahiehben, miután az IDF figyelmeztette a közelben élőket, hogy a Hezbollahhoz tartozó létesítményeket vesz célba.

A libanoni egészségügyi minisztérium a éjszakai légicsapások előtt közölte, hogy az elmúlt 24 órában 46 ember meghalt és 85-es megsebesültek az izraeli rakétatámadások során. Az is kiderült, hogy egy Michigan államból származó, 56 éves amerikai férfi is a Libanonra mért legutóbbi izraeli légicsapások halálos áldozatai között van.

A BBC World értékelése szerint az Irán és Jemen által támogatott Hezbollah síita fegyveres szervezet meggyengült a két hete tartó izraeli légicsapások után, amelyek során a libanoni hatóságok szerint több mint 1200 ember vesztette életét Libanon-szerte, és mintegy 1,2 millióan kényszerültek a lakóhelyük elhagyására.

Izrael a gázai háború által kirobbantott, csaknem egy éve tartó ellenségeskedés után indított offenzívát, mondván, hogy biztosítani akarja a Hezbollah támadásai miatt kitelepített határ menti területek lakóinak biztonságos visszatérését.

Belehalt a szíriai főváros, Damaszkusz elleni hétfői izraeli légitámadásban szerzett sérüléseibe az iráni Forradalmi Gárda egyik szíriai tanácsadója – jelentették csütörtökön iráni hírügynökségek.

A Tasnim hírügynökség Mádzsid Diváni néven azonosította a katonai tanácsadót, további részleteket azonban nem közölt.

A hivatkozott hétfői légicsapás feltehetően ugyanaz a Damaszkusz ellen végrehajtott izraeli támadás volt, amelyben a SANA szíriai állami hírügynökség keddi közlése szerint három civil életét vesztette, további kilenc pedig megsebesült.

A korábbi jelentés kitért arra is, hogy az éjszaka folyamán – a robbanásokat követően – a szíriai légvédelem egymás után három alkalommal fogott el „ellenséges célpontokat” a Damaszkusz környékének légterében, csütörtökön pedig a fővárostól nyugatra fekvő régió felett történt további „elfogásárokról” számolt be.

Az izraeli hadsereg nem kommentálta a szír médiajelentéseket.

 


 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek