POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.09. 11:51

Magyar Péter állva tapsolta az Ukrajna katonai támogatását követelő Ursula von der Leyent –

A mentelmi joga múlik ezen.

Magyar Péter a kampányban még kikérte magának, hogy Brüsszel „alázatos szolgája” lenne, azóta nagyot fordult a világ -írta a Mandiner.

 

null

Nyitókép: Youtube

Mint köztudomású a magyar EP-képviselő elleni mentelmi eljárást Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte, miután a Tisza Párt elnökének júniusi „diszkóbotránya” után felmerült a lopás gyanúja. Magyar Péter mentelmi joga és személyes szabadsága ettől kezdve az Európai Parlament, azon belül is az Európai Néppárt kezében van.

Miután Orbán Viktor miniszterelnök ismertette a soros magyar elnöksége (erről ITT olvashat), a néppárti Ursula von der Leyen kapott szó. Az Európai Bizottság elnöke – sokszor nem a szakpolitikai kérdésekre reagálva – éles politikai kritikákat fogalmazott meg Orbán Viktorral szemben, valamint bejelentette, hogy tovább kell folytatni Ukrajna katonai és pénzügyi támogatását. A Bizottság elnöke így fogalmazott:

Csak egy út van az igazságos béke érdekében Ukrajna és Európa számára, az hogy továbbra is támogatjuk Ukrajna ellenállását, katonai, pénzügyi és politikai támogatással.

Magyar Péter mindezt állva tapsolva fogadta.

Ismert, hogy Magyar Péter korábban még a mentelmi jog eltörléséért kampányolt, most azonban kitart a sajátja mellett, mondván, hogy csak akkor hajlandó lemondani róla, ha Magyarország csatlakozik az Európai Ügyészséghez.

Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke, politikai segítséget kérhetett Manfred Webertől, az Európai Néppárt (EPP) bajor elnökétől, hogy megőrizhesse mentelmi jogát – írta meg a Magyar Nemzet. A lap szerint Weber, aki régóta bírálja az Orbán-kormányt, vélhetően politikai engedményeket vár majd el cserébe. A két politikus hétfői találkozóján születhetett meg a megállapodás. A magyar EP-képviselő elleni mentelmi eljárást Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte, miután Magyar egy júniusi incidens során lopással vádolták meg.

Ahogy azt több lap is megírta,

Magyar Péter korábban még a mentelmi jog eltörléséért kampányolt, most azonban kitart a sajátja mellett, mondván, hogy csak akkor hajlandó lemondani róla, ha Magyarország csatlakozik az Európai Ügyészséghez.

Az Európai Néppárt elnöke valamiről elfeledkezett.

Nincs ingyen ebéd

Weber támogatása fontos lehet, mivel az EPP-frakció valószínűleg nem fogja támogatni Magyar Péter mentelmi jogának felfüggesztését az EP-ben. Ezzel Weber segítheti Magyart, hogy elkerülje a bírósági eljárást, ami alaposan meg tudná rongálni a politikai renoméját. Ugyanakkor ennek a segítségnek később ennek politikai ára lehet. Weber korábban többször is kritikusan állt Magyarországhoz, és több alkalommal is kijelentette, hogy hazánk jogállamiságával kapcsolatos aggodalmai miatt szavazott Magyarország ellen. 

Az EPP elnöke többek között a migrációval és az uniós pénzek visszatartásával kapcsolatos vitákban is szembekerült a magyar kormánnyal, valamint ellenezte a magyar EU-elnökséget és az ország álláspontját az orosz-ukrán háború ügyében is.

Régi konfliktus

A bajor politikus kritikái nem új keletűek, hiszen Weber már 2019-ben nyíltan elhatárolódott Orbán Viktortól és a Fidesztől, kijelentve, hogy nem kíván magyar támogatással pozícióhoz jutni az Európai Bizottság élén. Mindemellett Weber migránspárti politikája is komoly ellentéteket szült a két politikus között, amely az elmúlt években csak tovább mélyült. Így nem is volt kérdés, hogy Weber hamar „meg fogja környékezni” Orbán Viktor legújabb kihívóját.


 


 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek