POLITIK

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.10.03. 15:00

Magyar kormányfő Romániában? Még ez is megtörténhet

Az év végén választások lesznek Romániában. Akár magyar kormányfője is lehet az új koránynak.

Magyar kormányfő lehetséges kinevezéséről beszélt a román a Szociáldemokrata Párt (PSD) első alelnöke.

Magyar
Magyar kormányfő Romániában? Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke negyedszer indul romániai elnökválasztáson

Magyar miniszterelnök Romániában?

Sorin Grindeanut, a közlekedési minisztériumot irányító politikust hétfőn este faggatták az év végén rendezendő parlamenti és államfőválasztás várható eredményeiről, a megmérettetés utáni lehetséges politikai szövetségkötésekről az Antena3 hírtelevízió stúdiójában – írja a Krónika online.
Amikor arról kérdezték, hogy melyik alakulattal léphet koalícióra a legnagyobb támogatottsággal rendelkező PSD a törvényhozási megmérettetést követően, Sorin Grindeanu először is leszögezte, hogy a szélsőségesen nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) kizárják az együttműködést. Ezt követően úgy foglalt állást, hogy kialakulhat egy kormánykoalíció a román szociáldemokraták és az RMDSZ között.
Hozzátette, nem biztos abban, hogy folytatni tudják a jelenlegi együttműködést a Nemzeti Liberális Párttal (PNL), közösen kormányozhatnának azonban szerinte az RMDSZ-szel. „Kevés lenne a többséghez a PSD és az RMDSZ koalíciója, de lássuk a választási eredményeket. De ha folytatódik is a kormányzás a PNL-lel, fontos lenne, hogy helyet kapjon ebben a koalícióban az RMDSZ is, mégpedig a stabilitás érdekében. Adhatnák ők a miniszterelnököt is, ha Marcel Ciolacut államfővá választják” – jelentette ki Sorin Grindeanu. Hozzátette, az is a hárompárti koalíció kialakítását támasztja alá, hogy a romániai önkormányzati képviselők 95 százalékát a PSD, a PNL és az RMDSZ adja.

Az RMDSZ elnöke és a párt elnökjelöltje,  Kelemen Hunor hétfőn azt mondta, a parlamenti választások után szeretne visszatérni a kormányba, még akkor is, ha ez azt jelentené, hogy újra asztalhoz kell ülni a PNL-lel , amely 2023-ban úgy döntött, hogy az RMDSZ-t el kell távolítani a kormányból - írta az antena3.ro

 

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek