POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.14. 10:39

Izraeli katonák haltak meg egy Hezbollah dróntámadásban

19 évesek voltak.

Négy 19 éves katona meghalt, hét súlyosan megsebesült a Hezbollah, az Iránból támogatott libanoni síita terrorszervezet izraeli laktanya elleni dróntámadásában vasárnap este – jelentette az izraeli hadsereg (IDF) hétfő reggel.

Mintegy hatvan katona sebesült meg, amikor a robbanószerrel felszerelt támadó drón felrobbant a Goláni elit egység kiképzőtáborának ebédlője fölött Izrael középső részén, a Saron-vidéken fekvő Binjamina közelében.

A Zijad 107 gyártmányú drónt Libanonból indították, és a légvédelem riasztása nélkül érte el a vacsorázó újoncokkal teli étkező helyiséget.

Az IDF előzetes vizsgálata szerint két drónt indítottak Libanonból, s a másikat elfogták. Mindkettőt megfigyelték a határ átlépésétől, de

a laktanyát elérőnek útközben nyoma veszett, ezért nem aktiválták a figyelmeztetést.

A Hezbollah jelentekezett a támadás elkövetőjeként.

Az izraeli légierő repülőgépei és helikopterei üldözték a második drónt is, de az eltűnt a radarról valószínűleg azért, mert nagyon közel repült a talajhoz. Azért nem kapcsolták be a szirénákat, mert eltűnése után azt feltételezték, hogy lezuhant vagy elfogták.

„A háború kezdete óta foglalkozunk a drónfenyegetéssel, és jobb védelmet kell nyújtanunk velük szemben” – közölte Daniel Hagari, az IDF szóvivője

az incidens után, és megígérte, hogy az eset kivizsgálása után levonják a tanulságokat.

Pénteken, jóm-kipúr előestéjén egy Libanonból indított drón egy idősek otthonát talált el Herzliában, Tel-Avivtól északra, de akkor senki sem sebesült meg. Október elején egy Irakból indított pilóta nélküli támadó légieszköz a Golán-fennsíkon csapott le egy laktanyára, ahol két katona életét vesztette és huszonnégyen megsebesültek.

Legalább 15 ember meghalt és több tucatnyian megsebesültek vasárnap este egy menekült palesztinok menedékhelyévé alakított iskola izraeli bombázásában a Gázai övezet középső részén lévő Nuszeirat menekülttáborban – közölték a helyi polgári védelem illetékesei.

„Az iskolát az izraeli tűzérség nagy erejű csapása érte, 15 ember, köztük gyerekek, nők és egész családok haltak meg, 50-en pedig megsebesültek” – mondta Mahmud Baszal, a szervezet szóvivője.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy „vizsgálja az ezzel kapcsolatos információkat”.

Ez az iskola több száz kitelepített embernek ad otthont, akik Gázából, illetve a Gázai övezet különböző részeiről érkeztek – mondta el Mahmud Baszal.

Az izraeli hadsereg rendszeresen azzal vádolja a Hamászt, hogy fegyveresei iskolai épületekben rejtőznek, ahol több ezer gázai menekült keresett menedéket.

Ezt a palesztin iszlamista mozgalom cáfolja.

Az ostromlott Gázai övezet 2,4 millió lakosának túlnyomó többsége legalább egyszer már elmenekült a háború miatt, amelyet a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadása váltott ki, és sokan iskolaépületekben kerestek menedéket.

Ugyancsak a Gázai övezet északi részén történt, hogy egy dróncsapásban meghalt öt gyermek a Sati menekülttáborban – közölte ugyanez a forrás, izraeli drónnak tulajdonítva a támadást.

„Csapataink öt mártír holttestét találták meg, mindannyian gyerekek, miután egy izraeli drón egy csoport játszó gyereket vett célba a Gázavárostól nyugatra fekvő Sati menekülttáborban”

– mondta Baszal. Hozzátette, hogy a holttesteket a város nyugati részén található (gázavárosi) Sifa kórházba szállították.

Több ezer gyermek vesztette életét a Gázai övezetben zajló izraeli offenzíva kezdete óta, amely a Hamász egészségügyi minisztériuma szerint legalább 42 227 ember halálát okozta.

A Hamász 2023. október 7-i, izraeli terület elleni támadásában 1206 ember vesztette életét, többségük civil – derül ki az AFP francia hírügynökség hivatalos izraeli adatokon alapuló számításából. Ebbe a számba beletartoznak a Gázában fogságban meghalt vagy megölt túszok is.

Izraeli tankok hatoltak be erőszakkal az ENSZ Dél-Libanonban állomásozó békefenntartó egységének, az UNIFIL-nek az egyik támaszpontjára – közölte vasárnap a világszervezet.

A tájékoztatás szerint két harckocsi a reggeli órákban lerombolták a bázis bejáratát a libanoni Ramdzsa településen, nem messze az izraeli határtól.

„Az izraeli védelmi erők két Merkava páncélosa lerombolta a támaszpont főbejáratát és erőszakkal behatolt annak területére. Ismételten azt követelték, hogy a bázis kapcsolja le a megvilágítását”

– áll az UNIFIL közleményében.

A tankok mintegy 45 perccel később vonultak el, miután az UNIFIL a megfelelő összeköttetési csatornákon keresztül panaszt emelt. A békefenntartó misszió hozzátette, hogy az izraeli katonai jelenlét veszélybe sodorta a kéksisakosokat.

Az UNIFIL szerint mintegy két órával később egy másik incidens is történt ugyanabban a térségben. Lövéseket adtak le és füst keletkezett, aminek következtében 15 kéksisakosnál bőrkiütés, illetve gyomorbántalmak jelentkeztek annak ellenére, hogy gázálarcot viseltek.

A közlemény kitért arra is, hogy az izraeli hadsereg feltartóztatott egy fontos UNIFIL logisztikai szállítmányt is a libanoni Maisz adzs-Dzsabal határtelepülés térségében szombaton.

Az ENSZ-kéksisakosok az utóbbi napokban több alkalommal is tűz alá kerültek, egy ENSZ-bázisra való behatolás pedig „további súlyos megsértése a nemzetközi humanitárius jognak és az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1701-es számú határozatának”

– tette hozzá az UNIFIL.

Benjámin Netanjahu az ENSZ békefenntartó egysége, az UNIFIL kivonását sürgette Libanon déli részéből António Guterres ENSZ-főtitkárhoz intézett videóüzenetében vasárnap.

Az izraeli miniszterelnök az UNIFIL-katonák kivonását kérte a harci területekről, mert szerinte az Iránból támogatott libanoni síita Hezbollah milícia emberi védőpajzsként használja őket.

„Eljött az ideje, hogy kivonja az UNIFIL-t a Hezbollah erődítményeiről és a harci területekről”- üzente az ENSZ-főtitkárnak Netanjahu. „Az izraeli hadsereg (IDF) többször kérte ezt, és többször visszautasították abból a célból, hogy emberi védőpajzsot biztosítsanak a Hezbollah terroristáinak”

– tette hozzá az izraeli kormányfő.

Az elmúlt napokban az UNIFIL szerint az izraeli hadsereg lőtte a békefenntartók több állomáshelyét, többek közt főhadiszállásukat Nakurában, és az UNIFIL több katonája könnyebben megsebesült a lövések nyomán. Netanjahu közölte, hogy Izrael „sajnálja a békefenntartókat ért sérüléseket”, és mindent megtesz ennek megakadályozására.

„Az UNIFIL-katonák evakuálásának megtagadása a Hezbollah túszaivá teszi őket”

– vélekedett, és kijelentette, hogy „ez veszélyezteti őket is, és katonáink életét is”.

Az izraeli egységek egy dél-libanoni faluban egy alagútban elfogták, majd kihallgatásra szállították a Hezbollah egyik harcosát. A közzétett videó tanúsága szerint a fegyveres alsóneműben mászott ki az alagútból, miután az esetleg testére szerelt pokolgépek elleni izraeli védekezésül hátra kellett hagynia ruháit.

A járat egy ötven négyzetméteres, hét méterrel a föld alá ásott terembe vezet, ahol fegyvereket és hosszabb tartózkodást biztosító készleteket is találtak. Az elfogott Hezbollah-milicistát Izrael belsejébe vitték további kihallgatásra.

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter vasárnap bejelentette, hogy a Hezbollah rakétáinak száma az eredeti mennyiség kevesebb mint egyharmadára csökkent. A terrorszervezet a háború kezdete óta több mint tizennégyezer rakétát lőtt Izraelre, és rengeteg lövedékét megsemmisítettek az izraeli légierő csapásai is.

Izrael északi részén vasárnap is számos alkalommal megszólaltak a légvédelmi szirénák, melyek Libanonból érkező rakétákra figyelmeztettek. A lövedékek többfelé tüzeket okoztak, de személyi sérülésről nem érkezett hír.

Az IDF arab nyelvű szóvivője, Aviháj Edri vasárnap újabb huszonegy dél-libanoni település lakóit szólította fel, hogy költözzenek az IDF szárazföldi hadműveletének idejére a Havali folyótól északra.

Az izraeli hadsereg (IDF) válasza szerint az izraeli harckocsik sebesült katonák kimentése közben hajtottak át az UNIFIL-egység állásánál.

A harckocsik a sebesültek evakuálása érdekében hátrafelé hajtottak – felelték az IDF szóvivői az UNIFIL azon állítására, miszerint a harckocsik betörtek a nemzetközi erők állásába.

A baleset a megsérült katonák kimentésekor történt, de „az incidens során az IDF tevékenységével nem fenyegette az UNIFIL katonáit” – közölték, és hozzátették:

„az IDF-erők folyamatosan kapcsolatban állnak a nemzetközi békefenntartókkal”.

A vasárnapi vádakat követően az IDF közölte, hogy az eset akkor történt, amikor az izraeli erők ellen tömegesen páncéltörő rakétákat lőttek ki. Ennek során két izraeli katona súlyosan, és számos katona könnyebben megsebesült. Erről már értesítették családjaikat.

Az előzetes vizsgálat azt mutatja, hogy az incidens során, a sebesültek evakuálása érdekében két harckocsi hátrafelé hajtott olyan helyen, ahol a lövöldözés veszélye miatt másként nem tudtak haladni, és néhány méterrel megközelítették az UNIFIL állását. A tűzharc végeztével és a sebesültek evakuálása után a harckocsik elhagyták az állást.

Az IDF szóvivője a füst okozásáról azt jelentette, hogy erre a biztonságos evakuálás érdekében volt szükség, de végig kapcsolatot tartottak az UNIFIL-lel, és nem fenyegették a katonáikat.

Izrael kivizsgálja ezeket az eseteket, és jelentős erőfeszítéseket tesz, hogy ne érje sérelem az ENSZ személyzetét

– jelentette ki Joáv Galant védelmi miniszter a vasárnapi kormányülésen.

Az elmúlt hónapokban a Hezbollah többször rakétákat lőtt ki Izraelre az UNIFIL állásokhoz közeli helyekről, és több lövedék az UNIFIL állásoktól nem messze ért földet Dél-Libanonban.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek