Újabb botrány: Magyar Péter öccse közel 2 milliót tett zsebre a Diákhitel-megbízásokból

INSIDER
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.08. 13:01

Izrael újabb Hezbollah vezetővel végezett

Ezúttal a fegyverszállításért felelős parancsnokkal.

Az izraeli erők a hétfői légicsapás-sorozatban megölték Szuhail Husszein Husszeinit, a Hezbollah fegyverszállításokért felelős parancsnokát – számolt be a BBC.

A légierő bejrúti támadásában ölte meg a Hezbollah főhadiszállásának vezetőjét. Ez a parancsnokság a Hezbollah logisztikai egysége, amely a többi között a költségvetéssel és az alakulatok megszervezésével foglalkozik. Ez a katonai központ a felelős a fegyverek átadásáért Irán és a Hezbollah között, valamint a fegyverek elosztásáért a Hezbollah egységei között. Ők készítik a szervezet költségvetését, és ők irányítják a logisztikai feladatokat.

A Hezbollah egyelőre nem erősítette meg Husszeini halálhírét.

Hétfő este több robbanás is történt Bejrútban. A libanoni média legalább tíz légicsapásról számolt be Dahiehből, Bejrút déli külvárosából, amelyet a Hezbollah fellegvárának tartanak.

Az IDF azt is közölte, hogy a Hezbollah precíziós rakéták gyártásával, valamint fegyverek tárolásával és szállításával foglalkozó kutató-fejlesztő egysége is ezen főhadiszállás alá tartozik.

Az IDF kedd reggel bejelentette, hogy egy negyedik hadosztály is csatlakozott a dél-libanoni szárazföldi korlátozott hadműveletekhez.

Izrael északi, a libanoni határhoz közelebb fekvő részein, Galileában éjszaka és kedd reggel is folytatódtak a Hezbollah rakétatámadásai.

A hadsereg jelentése szerint hétfőn 190 rakétát indítottak Libanonból Izrael ellen. Emellett Jemenből és a Gázai övezetből is lőttek rakétákat az ország területére.

Az Hamász iszlamista terrorszervezet háborút kirobbantó támadásának hétfői, első évfordulóján több alkalommal szinte az egész izraeli lakosság óvóhelyre kényszerült. Éjjel negyed tizenkettőkor indítottak utoljára az ország központi, Tel-Aviv körüli részeit is elérő rakétákat, melyeket a légvédelem elfogott.

A Hezbollah jelentkezett a támadások elkövetőjeként, s bejelentette, hogy azokkal a katonai elhárítás 8200-as egységének laktanyáját célozták meg Glilitben, Tel-Avivtól északra.

A Hamász Izrael ellen, 2023. október 7-én végrehajtott támadása óta eltelt egy évben, de különösen az elmúlt három hónapban sorra iktatta ki az izraeli hadsereg a palesztin terrorszervezet, illetve az Irán által támogatott síita Hezbollah vezetőit. Legutóbb a Hamász fegyveres szárnyának két magas rangú agját, köztük a libanoni hadműveletekért felelős Mohammad Huszeint likvidálták szombat hajnalban. A hirado.hu összeállítása sorra vette, kikkel végeztek eddig az izraeli erők légi csapások, merényletek vagy rajtaütések során.

A múlt szombatra virradóra egy izraeli légicsapásban megölték Szaíd Atallah Alit, a Hamász katonai szárnyának vezetőjét. A 2023 októberében a Hamász által végrehajtott emberrablások és merényletek óta eltelt egy év során az izraeli hadsereg és a titkosszolgálatok számos terrorista vezetővel végeztek.

Hezbollah (fő működési területek: Palesztína, Gázai övezet)

  • január 8. – Visszam el-Tavil: a Hezbollah elit alakulatának, a Radván Ezrednak volt magas rangú parancsnoka, izraeli légi támadásban halt meg
  • június 12. – Tálib Abdullah: Dél-Libanonban vesztette életét izraeli légicsapásban. A Hezbollah parancsnokaként a Hamász tavaly októberi támadása idején hadműveleteket vezetett az izraeli állások ellen a libanoni határnál, valamint a Golán-fennsíkon.
  • június 30. – Fuad Sukr: a Hezbollah korábbi első számú katonai vezetőjét Haszan Naszrallah politikai vezető „jobb kezeként” is ismerték. Az Egyesült Államok ötmillió dollárt ajánlott fel annak, aki információkkal rendelkezik a hollétéről. Célzott dróntámadás végzett vele Bejrútban, Libanonban.
  • július 30. – Mohamed Nimah Nasszer: el-Tavilhoz hasonlóan izraeli légi csapásban vesztette életét Dél-Libanonban.
  • szeptember 20. – Ibrahim Aqil: vezetője és alapítója volt a Radván Ezrednek. Még életében az Egyesült Államok hétmillió dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére. Célzott légicsapás végzett vele Bejrútban.
  • szeptember 20. – Ahmad Vehbe: Ibrahim Aqillal együtt halt meg Bejrútban, szintén vezetője volt a Radvan Különleges Egységnek.
  • szeptember 26. – Ibrahim al-Kubaiszi: a Hezbollah rakétatámadásokért felelős egységét irányította, légicsapás végzett vele Bejrútban.
  • szeptember 26. – Mohamed Szurúr: a Hezbollah dróntámadásokért felelős újonnan felállított egységének vezetője volt, izraeli támadás végzett vele Bejrútban.
  • szeptember 27. – Haszan Naszrallah: 1992-ben vette át a vezetést Abbász Muszavitól, akivel egy izraeli helikopteres egység végzett. A terrorszervezet politikai vezetője lett, irányítása alatt vált a Hezbollah első számú politikai erejővé Libanonban. A szervezet bejrúti földalatti főparancsnokságát ért légitámadásban vesztette életét, a szervezet húsz másik tagjával együtt.
  • szeptember 29. – Nábil Kaúk: a szervezet magas rangú vezetője, a Hezbollah legfőbb döntéshozó testületének tagja, 2020-ban az Egyesült Államok terroristává nyilvánította és szankciós listára tette. Egy izraeli rajtaütés során végeztek vele Bejrútban.

A CNN közel-keleti szakértője szerint Naím Kaszim, Hasím Szafjeddín, Ibrahim Amin el-Szajjíd, illetve Mohamed Raad maradhattak a szervezet élén.

 

A jemeni húszi lázadók támogatói Haszan Naszralláh sejknek, a Hezbollah libanoni siíta szervezet Izrael által megölt vezetőjének képét mutatják fel, amint a libanoni és a palesztin emberek mellett tüntetnek a jemeni fővárosban 2024. október 4-én. (Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab).

Hamász (fő működési területek: Libanon, Gázai-övezet, Jemen)

  • január 2. – Szálih El-Arúri: a terrorszervezet helyettes vezetője, egyben a szervezet katonai szárnyához tartozó elit alakulat, a Kasszám Brigádok alapítója. Izraeli célzott dróntámadás végzett vele Bejrútban.
  • július 13. – Mohamed Deíf: a 2023. október 7-i támadás – az úgynevezett al-Aksza elárasztása hadművelet – feltételezett kitervelője, amely kirobbantotta a jelenlegi palesztin-izraeli konfliktust. Izraeli légitámadás végzett vele a Gázai övezetben, halálát azonban a Hamász nem erősítette meg – jegyezte meg a Reuters.
  • július 31. – Iszmaíl Haníje: a Hamász volt első számú vezetője Teheránban halt meg a Maszúd Peszeskjan iráni elnök beiktatása alkalmából szervezett ünnepségek idején, robbantásos merényletben. A támadásáért Izraelt tették felelőssé, Jeruzsálem azonban mindmáig nem vállalta a felelősséget haláláért.

A BBC beszámolt arról is, hogy az Izraeli Védelmi Erők (IDF) hónapokkal ezelőtt „kiiktatták” Ravhí Mustahát, a Gázában működő, Hamász vezette kormány vezetőjét, valamint Számi el-Szirádzsot és Számi Udeh-t, a Hamász biztonsági vezetőit is.

Kiterjesztették a Libanon délnyugati részén fekvő falvakra a „korlátozott szárazföldi hadműveletet” a negyedik hadosztály térségbe vezénylésével – közölte az izraeli hadsereg (IDF) kedden.

A Libanonban bevetett negyedik, 146-os hadosztály, mely részben tartalékosokból áll, megkezdte működését „a Hezbollah terrorista célpontjai és infrastruktúrái ellen” – áll az IDF közleményében.

Az IDF libanoni szárazföldi hadjárata egyelőre nem terjed ki az ország belső területeire, hanem a határkerítés közelében fekvő azon további falvakban tevékenykednek, ahol korábban még nem volt jelen a hadsereg.

Előzőleg hétfőn újabb nyugat-galileai településeket nyilvánítottak Izraelben zárt katonai területté. Ezek közé tartozik Ros Hanikra, Izrael legészakibb falva a földközi tenger partján, s a szomszédos Slomi falu, Hanita és Adamit kibuc, valmint Arab al-Aramsa falu. Ezekre a helyekre civilek nem léphetnek be.

Daniel Hagari, az IDF szóvivője azt mondta, hogy a szárazföldi hadművelet jelenleg az Iránból támogatott libanoni síita Hezbollah terrorszervezet határhoz közeli falvakban található erődítményeire összpontosít.

Ezek fenyegetést jelentenek az Izrael északi részén található településekre, s a hadjárat célja az ezekből a településekből evakuált izraeliek visszajuttatása otthonaikba. Az IDF közölte, hogy a szárazföldi hadműveletet légi és tüzérségi csapásokkal kísérték.

Jelenleg négy hadosztály harcol Dél-Libanonban, a 98. – amely ejtőernyős és kommandós egységekből áll, a 36. hadosztály, amely elit szárazföldi csapatokat egyesít, és a 188. mely a hadműveletek második napján csatlakozott hozzá. Hétfőn négyre nőtt a 91. hadosztállyal a számuk. Eddig összesen 11 dandárt vetettek be ezen a fronton, melyek közül hat tartalékosokból áll.

Az IDF bejelentette, hogy megöltek húsz palesztin terroristát Dzsabalija menekülttábor közelében, a Gázai övezet északi részén. Az elmúlt 24 órában a Gázai övezet több mint 70 célpontját támadták a levegőből, és felszámoltak többek közt egy fegyverekkel teli raktárat.

Az IDF közlése szerint az utóbbi napokban végeztek három, a tavaly október 7-i mészárlásban részt vevő terroristával is. Szeptember 30-án Muhammad Rafaival, aki Kfar Gaza és Nahal Oz kibucban volt részese az öldöklésnek, valamint az Izrael területének megtámadásában szintén szerepet vállaló Muhammad Zenont és Basszel Aharst is megölték a harcokban.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek