Magyar Péter fontos embere a csoportos rablásért elítélt testőr

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.17. 17:51

Izrael megölte a Hamász új vezetőjét is?

Nagyon valószínűnek tartják.

Az izraeli hadsereg (IDF) katonái valószínűleg megölték Jahja esz-Szinvárt, a Hamász iszlamista terrorszervezet augusztusban kinevezett új politikai vezetőjét – jelentette a helyi média katonai források alapján csütörtökön.

A biztonsági szervek nagyon valószínűnek tartják, hogy az IDF katonái által a Gázai övezetben megölt terrorista a Hamász vezére, az Izrael ellen tavaly október 7-én végrehajtott terrortámadás feltételezett értelmi szerzője.

A Hamász három fegyveresével végeztek a közelmúltban Gázában, egyiküket Szinvárnak tartják.

A helyszínen nem találtak izraeli túszokat.

A 12-es kereskedelmi televízió bemutatta a holttestet, amelyben felismerhető a terrorista, aki még a Hamász gázai vezetőjeként tervelte ki az október 7-i terrortámadást. Az izraeli erők a Ynet értesülése szerint egy véletlenszerű akcióban végeztek a három fegyveressel.

Az IDF és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat a végső, bizonyító erejű azonosításra vár. A lapnak nyilatkozó magas rangú tisztviselő szerint a helyszínen több olyan jel volt, amely alátámasztja, hogy Szinvárral végeztek.

A katonák a Gázai övezetben egy terület „megtisztítása” során vették tűz alá az épületet, amelyben a terroristák tartózkodtak. A ház egy részét az IDF megsemmisítette, a romok alól három fegyveres palesztin holtteste került elő, akiknek egyike valószínűleg Szinuár.

Legalább 28 palesztin, köztük több gyermek életét vesztette, 160-an pedig megsebesültek a Gázai övezet északi részén egy kibombázottakat befogadó menedékhelyre mért izraeli légi csapásban – közölte csütörtökön a Hamász sajtószolgálata.

Az izraeli hadsereg (IDF) közleménye szerint a támadás a Hamász és az Iszlám Dzsihád terrorszervezet fegyveresei ellen irányult, akik a korábban civilek számára menedékhelyül szolgáló Abu Husszein iskolába vették be magukat az észak-gázai Dzsabalia lakónegyedben.

Az izraeli hadsereg (IDF) felszólította csütörtökön Libanon két régiójának, az északkeleti Bekaa-völgynek és a déli Szúr (Türosz) város lakosait, hogy hagyják el lakhelyüket.

Aviháj Edri IDF-szóvivő szerint a Bekaa-völgy Tamanin körzetében élőknek kell ideiglenesen elhagyniuk a lakhelyüket, mert a közelükben találhatók a Hezbollah létesítményei, és az izraeli hadsereg a közeljövőben támadást indít ezek ellen.

Később egy Hezbollahhoz köthető libanoni forrás már be is számolt arról, hogy izraeli légitámadás érte Tamanint.

Szúr (Türosz) bizonyos negyedeinek lakosait is távozásra szólította fel a szóvivő, mondván, hogy lakhelyük közelében a Hezbollah létesítményei vannak.

„Biztonságuk érdekében tartózkodjanak legalább ötszáz méterre a Hezbollah épületeitől!”

– figyelmeztetett.

Az IDF csütörtökön beszámolt arról, hogy az utóbbi 24 órában a Hezbollah legkevesebb 45 harcosát ölte meg. Köztük van egy zászlóaljparancsnok is. Izrael az elmúlt napon 150 „terrorista” célpontot támadott Libanonban.

Az IDF közzétette legalább tizenkét fegyveres nevét, akik állítása szerint a légicsapás idején a menedékhelyen tartózkodtak.

Emellett újfent azzal vádolta a Hamászt, hogy emberi pajzsként használja a civil lakosságot. Erre reagálva a Hamász hazugságnak és „az ellenség bűncselekményeit igazoló bevett gyakorlatnak” nevezte az állítást, hogy harcosai az iskolában állomásoztak.

Korábban, a nap folyamán palesztin egészségügyi tisztviselők további két izraeli légicsapásról is beszámoltak. Az egyik, Gázavárost érő támadásnak a közlemény szerint legalább 11 halálos áldozata volt, míg az övezet középső és déli részén szintén többen életüket vesztették egy izraeli légicsapásban.

Az ENSZ libanoni missziójában (UNIFIL) részt vevő uniós tagállamok maximális nyomásgyakorlással szorítanák rá Izraelt arra, hogy hagyjon fel a békefenntartók elleni támadásokkal – közölte szerdán az olasz védelmi minisztérium.

Olaszország és Franciaország a csütörtöki brüsszeli EU-csúcstalálkozó előtti napon videókonferenciát szervezett az UNIFIL-ben részt vevő 16 uniós tagállam számára azzal a céllal, hogy közösen találjanak megoldást a Dél-Libanonban állomásozó békefenntartók védelmére.

A videókonferencián részt vevő védelmi miniszterek „határozottan elítélték” a békefenntartók elleni támadásokat, amelyeknek az elkövetésével Izraelt vádolják – áll az olasz védelmi tárca által kiadott közleményben.

„A megbeszélés másik kulcsfontosságú pontja annak a közös akaratnak a kinyilvánítása volt, hogy maximális politikai és diplomáciai nyomást gyakorolnak Izraelre a békefenntartók biztonságának szavatolása érdekében” – áll a közleményben.

Másfelől azt is egyértelművé tették, hogy az Irán támogatását élvező Hezbollah libanoni síita milícia nem használhatja fedezéknek az UNIFIL létesítményeit Izrael elleni támadásaihoz.

A szerdai találkozón a miniszterek egyöntetűen aggodalommal nyilatkoztak a régióban kialakult helyzetről, és az ENSZ libanoni missziójának „teljes tiszteletben tartása” mellett a személyzet védelmét hangsúlyozták, kiemelve, hogy a misszió jövőjével kapcsolatos összes döntést az ENSZ berkein belül kell meghozni.

A konferencián Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Ausztria, Horvátország, Finnország, Görögország, Írország, Lettország, Hollandia, Lengyelország, Németország, Észtország, Magyarország, Málta és Ciprus miniszterei vettek részt.

Letartóztattak Izraelben egy 35 éves férfit, aki Irán megbízásából egy tudós meggyilkolására készült – jelentette be szerdán az izraeli rendőrség és ügyészség.

Az Izrael középső részén élő Vlagyimir Verhovszkij ellen külföldi ügynökkel való kapcsolattartás, fegyverviselés és -szállítás, valamint terrorbűncselekmény elkövetését célzó összeesküvés miatt emeltek vádat.

A vádirat szerint Verhovszkij 2024 augusztusában kapcsolatba lépett egy férfival, aki Kanadában élő izraeliként, Eli néven mutatkozott be, de valójában az iráni hírszerzésnek dolgozott. Ez utóbbiról Verhovszkijnak nem volt tudomása, de azt tudta, hogy „Eli” ellenséges Izraellel szemben. Ennek ellenére több megbízását is teljesítette, amelyekért húsz és kétszáz dollár közötti összegeket kapott kriptovalutában. A „feladatokat” angolul egyeztették a Telegramon.

Izraeli légitámadás érte Kana és Nabatíje dél-libanoni városokat, legkevesebb 21 civil meghalt – köztük egy polgármester -, további 43 pedig megsebesült a helyi hatóságok szerint.

Jeanine-Hennis Plasschaert, az ENSZ libanoni különleges koordinátora kijelentette, hogy a polgári lakosság szenvedése soha nem látott súlyosságot ért el. Nabatíjéban egy kormányzati épületet is ért légicsapás, és órákkal korábban Bejrút déli része ellen is hajtottak végre légicsapásokat izraeli harci gépek, mint az utóbbi hetekben sokszor. Bejrútot legutóbb október 10-én érte két légicsapás a városközpont közelében, ami 22 ember halálát okozta, és egész épületeket tett a földdel egyenlővé egy sűrűn lakott negyedben.

Izrael a minap felszólította a civil lakosságot, hogy várható támadásai miatt meneküljön északra. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint ez az utasítás elvben a teljes lakosság több mint negyedének szólt.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az izraeli légicsapások az utóbbi egy évben – azóta, hogy a Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni terrortámadásával kirobbantotta a háborút, a Hezbollah libanoni síita milícia pedig a Hamász odalán bekapcsolódott a konfliktusba – legkevesebb 2350 ember – köztük civilek, nők, gyerekek és a Hezbollah harcosai – vesztette életét, csaknem 11 000 ember megsebesült és több mint 1,2 millióan kényszerültek lakóhelyük elhagyására.

Izrael közlése szerint ugyanebben az időszakban mintegy 50 izraeli – civilek és katonák – vesztették életüket a Hezbollah rakétatámadásaiban.

Verhovszkij egyebek között „Hitler=Netanjahu” graffitit festett fel különböző helyszíneken angolul és héberül, felvételeket készített tel-avivi tüntetéseken, szeptemberben pedig információkat gyűjtött egy tel-avivi lakosról. Azt is elvállalta, hogy százezer dollárért meggyilkol egy izraeli tudóst, majd e célból átvett valakitől egy lőfegyvert. A hatóságok ezután fogták el. Elfogása előtt két nappal a Sin Bet belbiztonsági szolgálat letartóztatott két másik izraelit is, aki szintén iráni megbízásból szabotázsakciókat hajtott végre, és egy magas rangú izraeli tisztségviselő meggyilkolását is tervezte.


 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek