POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.26. 08:16

Izrael iráni katonai célpontokra mért légi csapást

Véget érhet-e az "adok-kapok" rakétaháború a két fél között?

A katonaság az akciót kiterjedtnek és precíznek nevezte, valamint közölték, hogy katonai célpontok ellen irányult. Az akció arányos önvédelmi válaszként szolgált, célja pedig a jövőbeli támadások elrettentése és Irán támadási képességei csökkentése volt.

Tisztviselők hangsúlyozták, hogy az Egyesült Államok az akciót az Izrael és Irán közötti tűzharc lezárásának tekinti, utalva az áprilisi hasonló eseményekre - írta a Magyar Nemzet.

 

Az izraeli kormány sajtóirodája által kiadott felvételen Benjamin Netanjahu miniszterelnök egy megbeszélésen vesz részt a védelmi minisztérium parancsnoki központjában Tel-Avivban 2024. október 26-án, miközben Izrael „precíz csapásokat” hajt végre iráni katonai célpontok ellen.
Az izraeli kormány sajtóirodája által kiadott felvételen Benjamin Netanjahu miniszterelnök egy megbeszélésen vesz részt a védelmi minisztérium parancsnoki központjában Tel-Avivban 2024. október 26-án, miközben Izrael „precíz csapásokat” hajt végre iráni katonai célpontok ellen.  Fotó: AFP

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Yoav Gallant védelmi miniszter az Irán elleni hadműveletet a Kirya-ból, az Izraeli Védelmi Erők Tel-Aviv-i katonai főhadiszállásából irányították tudatta a CNN az izraeli hadseregre hivatkozva. Hozzájuk csatlakozott Izrael vezérkari főnökének helyettese, a védelmi minisztérium főigazgatója és további magas rangú tisztviselők is. 

Irán a támadás kapcsán közzétette, hogy légvédelmi rendszere sikeresen követte és elhárította Izrael agresszióját, bár néhány helyszínen korlátozott károk keletkeztek. Az iráni légvédelem szerint 

Izrael katonai központokat támadott meg Teherán, Khuzestan és Ilam tartományokban.

Az izraeli hadsereg szombaton közölte, hogy befejezte Irán elleni légi támadását, amely során rakétagyártó létesítményeket, föld-levegő rakéta rendszereket ért. A hadsereg közleményben hangsúlyozta, hogy a csapások hírszerzési adatokon alapultak, és azokat a létesítményeket célozták meg, amelyek az utóbbi évben Izrael állama ellen indított rakéták előállítására szolgáltak.

Korábban Irán kifejtette, hogy amennyiben az izraeli válaszcsapás nem lesz arányos 1000 ballisztikus rakétával támadják meg a zsidó államot.

Irán megkezdte az ország repülőjáratainak újraindítását a légicsapások után, jelentette be az Agence France-Presse az ország légügyi hatósága.

A képen a Flightradar24 weboldal egyik oldala látható, amely 2024. október 26-án, kora reggel készült Nicosiában, és az Irán légterét körülvevő kereskedelmi járatokat mutatja. Irán október 26-án további értesítésig felfüggesztette az összes légi járatot - közölte a légügyi hatóság, miután Izrael bejelentette, hogy csapásokat hajt végre az országban.
A képen a Flightradar24 weboldal egyik oldala látható, amely 2024. október 26-án, kora reggel készült Nicosiában, és az Irán légterét körülvevő kereskedelmi járatokat mutatja. Irán október 26-án további értesítésig felfüggesztette az összes légi járatot - közölte a légügyi hatóság, miután Izrael bejelentette, hogy csapásokat hajt végre az országban. Fotó: AFP

Irak biztonsági aggályokra hivatkozva lezárta légterét – áll a polgári légiközlekedési hatóság által kiadott hivatalos közleményben. A közlemény szerint a lezárás helyi idő szerint szombaton délelőtt 11:00-kor jár le.

Kamala Harris alelnököt tájékoztatták Izrael Irán elleni megtorló csapásairól – közölte korábban a CNN a Fehér Házra hivatkozva.

„Az alelnököt tájékoztatták arról, hogy Izrael célzott csapásokat mér katonai célpontok ellen Iránban. Szorosan nyomon követi a fejleményeket, és folyamatosan frissíteni fogja” – mondta a Fehér Ház egyik tisztviselője a CNN szerint. Harris péntek este Houstonban egy kampányrendezvényen volt, a hírt még színpadra lépése előtt kapta.

Legkevesebb 72 ember vesztette életét az előző este óta a Gázai övezetben izraeli légicsapásokban – közölték pénteken palesztin tisztségviselők.

A Hamász radikális iszlamista szervezet irányította gázai egészségügyi minisztérium szerint csak a déli Hán Júnisz város lakóházai elleni támadásban legalább 38-an haltak meg, köztük sok nő és gyerek.

Az izraeli hadsereg viszont arról számolt be, hogy a Hamász fegyvereseit ölték meg légi- és szárazföldi akcióikban az övezet déli részén.

Az övezet északi felén található Dzsabalíja környékén helyi egészségügyi tisztségviselők szerint izraeli csapatok körülvették a Kamal Adván kórházat, majd megrohamozták. „A civilek, a sérültek és a gyerekek terrorizálása azzal kezdődött, hogy tüzet nyitottak a kórházra” – mondta Eid Szabbáh igazgató. Miután a katonák elvonultak, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) képviselői egy mentőautóval a kórházhoz mentek, és kimenekítettek néhány súlyos beteget az épületből. Rik Peeperkorn, a WHO-nak a palesztin területekért felelős képviselője borzalmas állapotokról számolt be.

Az izraeli hadsereg humanitárius egysége, a COGAT közölte, hogy ők intézték 49 beteg átszállítását más kórházakba, illetve egy üzemanyagszállító-teherautót, 180 egység vért és más egészségügyi ellátmányt szállítottak oda.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy olyan hírszerzési értesülések alapján indított műveletet a kórház épülete ellen, miszerint terroristák tartózkodtak ott, illetve infrastruktúrát építettek ki.

Két embert megölt, sokakat megsebesített, többeket életveszélyesen Észak-Izraelben, Madzsd al-Krum arab faluban egy Libanonból elindított rakéta - jelentette pénteken az izraeli katonai rádió.

A falu Karmiel város közelében található, és ennek bevásárlóközpontjába csapódott be a rakéta. A mentőszolgálat közlése szerint a támadásban 17-en sebesültek meg, közülük kilencet kellett kórházba szállítani, kettőt életveszélyes állapotban.

A sebesültek elsősorban egy zöldségesbolt vásárlói voltak. Életveszélyesen sebesült meg egy 35 éves nő és egy 21 éves férfi. Súlyosan sebesült meg egy 80 éves férfi, egy 75 éves nő, közepesen egy 53 éves férfi, a többiek pedig könnyebb sérüléseket szenvedtek.

Összesen mintegy 30 rakétát indítottak Libanonból Karmiel térségébe ebben a támadási hullámban. A Vaskupola légvédelmi rendszer kettő kivételével meg tudta semmisíteni a rakétákat. A másik becsapódó rakéta lakatlan területet ért, de az elektromos művek tájékoztatása szerint kárt okozott nagyfeszültségű vezetékekben, emiatt Galileában több helyen is fennakadások vannak az áramszolgáltatásban.

Az izraeli hadsereg péntek délután közölte, hogy hajnalban három katona elesett tűzpárbajban a Gázai övezet északi részén. Egyikük 21, ketten 22 éves sorköteles katonák voltak.

Damaszkuszban és a nyugat-szíriai Homsz közelében található célpontok ellen intézett légicsapásokat az izraeli légierő csütörtökön, a támadásnak halálos áldozata is van – közölte a szíriai védelmi minisztérium.

A csapások a főváros központi részét, illetve egy katonai létesítményt értek. Egy katona meghalt, hét megsebesült, és komoly anyagi kár is keletkezett – tájékoztatott a tárca.

A szíriai állami média szerint Damaszkuszban találat ért egy lakóépületet is. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet szerint a támadásnak a fővárosban is vannak áldozatai.

Izrael elsősorban Iránhoz közel álló célpontokat támad Szíriában, és csapásai fokozódtak tavaly október óta, miután a Hamász palesztin szélsőséges szervezet terrortámadást hajtott végre Izraelben.

Elesett csütörtök éjjel öt izraeli tartalékos katona Dél-Libanonban – jelentette az izraeli hadsereg pénteken.

Az öt halott mellett tizenkilenc katona megsebesült az éjszakai harcokban Dél-Libanonban a közlemény szerint. Őket kórházba szállították, négyük állapota súlyos.

Két 28 éves, egy 43, egy 47 és egy 51 éves izraeli tartalékos vesztette életét a harcokban. Közülük a legidősebb az egyik, 2023. október 7-én Nahal Óz kibucból a Gázai övezetbe hurcolt túsz unokatestvére.

A izraeli hadsereg elsődleges vizsgálata szerint az Iránból támogatott libanoni síita Hezbollah terrorszervezet rakétája találta el a katonák csoportját egy dél-libanoni falu egyik épületében, miközben átvettek egy logisztikai szállítmányt.

A Hezbollah több rakétát indított arra a helyre, ahol átvették felszerelésüket, és az egyik lövedék a katonák melletti épület közelében csapódott be.

Az izraeli hadsereg Dél-Libanonban az elmúlt napokban lerombolta a Hezbollah két alagútját, melyek egyike föld alatti parancsnoki központként működött több tucat méterrel egy libanoni falu alatt. A hadsereg bejelentése szerint a terrorszervezet több tagja a helyszínen rekedt és meghalt.

A másik alagútra az izraeli határ közelében bukkantak rá, ez a Hezbollah Raduán nevű elitegységének fegyverraktára volt, és a hadsereg szerint az Izrael ellen tervezett invázióhoz használták volna. Az izraeli hadsereg a Hezbollahtól számos fegyvert zsákmányolt a hadműveletekben, elfogtak tizenegy, páncéltörő rakétákkal, rakétaindítókkal, gránátokkal és kézifegyverekkel megrakott teherautót is.

Pénteken is több hullámban indítottak rakétákat és drónokat Libanonból Észak-Izrael területére, megszólaltak a légvédelmi szirénák Galilea hegyeiben, valamint Haifán és környékén is.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek