POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.10. 07:05

Izrael folytatja a kétfrontos háborút

Gázában és Libanonban.

Az izraeli hadsereg (IDF) folytatja a kétfrontos háborút Libanonban az Iránból támogatott síita Hezbollah milícia és a Gázai övezetben az iszlamista Hamász terrorszervezet ellen.

Az izraeli légierő több mint 230 célpontot lőtt a Gázai övezetben és Libanonban az elmúlt napon a katonai szóvivő szerint. Ebből 185 légicsapást a Hezbollah ellen intéztek, 45-öt pedig a Hamász ellen. Fegyvereseket, megfigyelőállásokat, rakétavetőket és fegyverraktárakat vettek célba.

Az IDF elmondása szerint lerombolta a Hezbollah egyik, Libanonból Izrael területére belépő alagútját. A húsz méter hosszú alagútnak nem volt kijárata izraeli területre, de mintegy tíz méterrel áthaladt az ENSZ által elismert határvonalon a libanoni Marvahin falu közelében, közvetlenül az izraeli Zarit faluval szemben.

Izraeli katonai értékelések szerint ez az alagút nem jelentett veszélyt. Körülbelül két éve kezdték építeni, és azóta Izraelből figyelemmel kísérték a munkálatokat anélkül, hogy felfedték volna a Hezbollahnak, hogy tudomásuk volt róla. Az izraeli csapatok átkutatták az alagutat, fegyvereket találtak benne, köztük robbanóanyagokat és páncéltörő rakétákat.

A légvédelem figyelmeztető szirénái szerdán is megszólaltak az ország északi részén, Galileában és a Haifától délre eső Saron-vidéken. Az IDF közlése szerint Libanonból indított rakétákra figyelmeztettek, melyeket elfogtak, vagy lakatlan területen csapódtak be.

A Hezbollah egyik, kedden Haifa környékére lőtt rakétája a Haifai-öbölben a Kirját Mockin nevű város egyik épülete mellett csapódott be, de nem robbant fel.

A tűzszerészek hét óra elteltével tudták hatástalanítani, mialatt az épület 144 lakásából az óvóhelyekre kényszerültek a lakók. Kedden 105 rakétát lőttek ki a Haifai–öböl irányába Libanonból az IDF közleménye szerint.

A Gázai övezet északi részén, a Bét Lahiában található Kamal Advan kórház igazgatója bejelentette, hogy az IDF az intézmény evakuálására szólította fel egy napon belül.

Gázai jelentések szerint az IDF röplapokat szórt le Jahja Szinuárnak, a Hamász gázai vezetőjének szóló üzenettel, miszerint „nincs túl mély alagút, Szinuár. Kérdezd meg Szajíd Haszant (Haszan Naszrallah sejket)”.

A röplapokon egy homokóra látható, melynek alsó részén a Hamász azon magas rangú vezetői, Iszmáil Haníje, Muhammad Deif, Szaleh al-Arúri látható, akiket a háború kezdete óta Izrael likvidált.

Más röplapokon az IDF a „Gázai övezet népének” írt üzenetet. „A Hamász tettei, és hogy a gyermekeiteket a soraiba csábította, azt eredményezte, hogy sokan közületek elvesztették a számukra legértékesebbet, különösen az elmúlt évben. Most a mozgalom megpróbálja elcsábítani a gyerekeket, hogy pénzért újra csatlakozzanak hozzá. Nem akarsz jobb jövőt a gyerekeidnek?” – írták a röplapokon.

Izraeli légicsapásban találat ért egy lakóházat Damaszkuszban, a támadásban a szíriai védelmi minisztérium közlése szerint legalább hét polgári személy meghalt, 11 megsebesült.

A tárca úgy fogalmazott, hogy „az izraeli agresszió egy lakóházat vett célba” a főváros Mazze nevű nyugati negyedében, ahol egyebek mellett diplomáciai képviseletek találhatók. Az állami média közlése szerint több lakóépületben súlyos károk keletkeztek.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint a szóban forgó házat az Iráni Forradalmi Gárda és a Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezet tagjai látogatták.

Az állami média korábban azt jelentette, hogy a szíriai légvédelem „ellenséges” tárgyakat fogott el Damaszkusz szomszédságában.

A Hezbollah már túllépett az Izrael által okozott „fájdalmas csapásokon” – jelentette ki kedden Naim Kasszem sejk, a libanoni síita szervezet főtitkár-helyettese.

Kasszem az Iránból támogatott Hezbollah és Izrael közötti fegyveres konfliktust olyan háborúhoz hasonlította, amely arról szól, hogy melyik fél sírja el magát előbb, és szerinte nem a Hezbollah lesz az. Hozzáfűzte: a szervezet egy évnyi harc után is megőrizte képességeit.

Az izraeli hadsereg kedden tudtatta, hogy légiereje bejrúti támadásában az előző este likvidálta Szuhail Husszein Husszeinit, a síita milícia logisztikai főnökét, főhadiszállásának vezetőjét. Ez a katonai központ a felelős egyebek között a fegyverek átadásáért Irán és a Hezbollah, valamint a fegyverek elosztásáért a Hezbollah egységei között.

Mindeközben Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter kedden megtorlást ígérve óva intette Izraelt attól, hogy bármilyen támadást indítson az iszlám köztársaság ellen, válaszul a zsidó állam ellen egy héttel ezelőtt indított nagyszabású iráni rakétatámadásra.

Aragcsi a nap folyamán Szaúd-Arábiába repül, majd további más Öböl-menti, az iráni-izraeli konfliktusban semlegességet hirdető és szintén jelentős energiaexportőrként számon tartott országba is ellátogat, hogy a közel-keleti válságról értekezzenek.

„Folytatódik a párbeszéd a térségbeli fejleményekről annak érdekében, hogy megakadályozzuk a cionista rezsim Libanonban elkövetett szégyentelen bűntetteit, amelyek a gázai bűntettek folytatását jelentik(…) Arra törekszünk, hogy a régió országai együtt lépjenek fel a brutális libanoni támadások leállításáért” – fogalmazott az iráni állami médiában az tárcavezető.

„Főnixmadárként fog feltámadni hamvaiból” a Hamász a palesztin iszlamista szervezet egyik befolyásos vezetője, Háled Mesaal szerint.

A Reuters hírügynökségnek adott, kedden közzétett interjúban Mesaal azt állította, hogy a Hamász újra fel fog emelkedni az izraeli hadsereggel szemben a Gázai övezetben elszenvedett veszteségei ellenére. A szervezet továbbra is toboroz új tagokat, és folytatja saját fegyvereinek előállítását – tette hozzá.

„A palesztinok történelme ciklusokból áll. Átmegyünk egy-egy szakaszon, mártírokat veszítünk, és elveszítjük katonai képességeink egy részét is, de aztán a palesztin lélek újra feltámad mint a főnixmadár”

– mondta Mesaal.

A Hamász-vezető szerint a szervezet ma is képes arra, hogy támadásokat hajtson végre izraeli katonák ellen. „Elveszítettük a fegyvereink és lőszereink egy részét, de a Hamász továbbra is toboroz fiatalokat, és maga állítja elő fegyvereinek és lőszereinek egy jelentős hányadát” – fejtette ki.

Háled Mesaal 1996 és 2017 között volt a Hamász politikai vezetője, de máig befolyásos szerepet tölt be a szervezet életében. Az emigrációban élő Mesaal az egyike annak a hat Hamász-vezetőnek, aki ellen terrorizmus címén vádat emelt az amerikai igazságügyi minisztérium a 2023. október 7-i Izrael elleni terrortámadás miatt, amely során palesztin fegyveresek 1200 embert megöltek és 250 túszt Gázába hurcoltak.

Az izraeli hadsereg erre válaszul indított katonai hadműveletet a Gázai övezet ellen, ahol a helyi hatóságok szerint már a 42 ezret is meghaladja a palesztin halálos áldozatok száma.

Izrael azt állítja, a Hamász már nem működik jól szervezett katonai struktúraként, tevékenységét gerillaharcra sikerült visszaszorítani. Az izraeli hatóságok szerint a palesztin áldozatok legkevesebb harmada – nagyjából 17 ezer ember – a Hamász harcosa volt. A Gázai övezeti harcokban mintegy 350 izraeli katona halt meg.

Mesaal az interjúban azt mondta: nem lát lehetőséget a békére mindaddig, amíg Benjámin Netanjahu van kormányon Izraelben.

„Amíg az (izraeli) megszállás fennáll, addig a Közel-Kelet időzített bomba marad” – jelentette ki Háled Mesaal.

A Gázai övezetben végrehajtott újabb izraeli légitámadásokban legkevesebb 60 ember vesztette életét az elmúlt egy napban – közölték szerdán palesztin egészségügyi tisztviselők.

Elmondásuk szerint legalább 32 ember az észak-gázai Dzsabaliában és a közeli lakónegyedekben, míg a többi áldozat az övezet középső és déli részén vesztette életét a csapásokban. A beszámolók szerint a halálos áldozatok közül legalább 15-en egy helyi kórházat érő légicsapásban vesztették életüket, ahová a harcok elől menekülő, illetve otthonukat elvesztő, sátrakban élő családokat szállásoltak el ideiglenesen.

A gázai egészségügyi minisztérium közölte, hogy az izraeli hadsereg három észak-gázai kórház evakuálását rendelte el, az „izraeli ostrom miatt” azonban több száz beteg és egészségügyi dolgozó rekedt ezekben a létesítményekben. A Hamász vezette gázai kormányzat médiahivatala szerint az elmúlt öt napban az izraeli hadsereg támadásaiban legkevesebb 125 palesztin halt meg a Gázai övezet északi részén.

Philippe Lazzarini, az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségének (UNWRA) vezetője az X-en azt közölte, hogy a szervezet a háború kezdete óta először volt kénytelen bezárni egyes menedékhelyeit, és mivel jelenleg szinte semmilyen alapvető élelmiszerellátmány nem áll rendelkezésre, ismét felütötte fejét az éhínség a Gázai övezet északi részén.

Legalább 400 ezer ember rekedt ezen a területen a mostani katonai művelet miatt, amely egyúttal az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által indított járványos gyermekbénulás elleni oltási kampány második szakaszának a végrehajtását is veszélyezteti – fűzte hozzá.

Noha Izrael az elmúlt napokban többször is felszólította a Gázai övezet északi részének lakosságát a terület elhagyására, a palesztin hatóságok és ENSZ-szervezetek tisztségviselői szerint jelenleg nincs biztonságos hely az övezetben, ahová menekülni lehetne a katonai csapások elől.

Az izraeli hadsereg a nap folyamán tudatta, hogy folytatja a kétfrontos háborút Libanonban az Iránból támogatott síita Hezbollah milícia és a Gázai övezetben az iszlamista Hamász terrorszervezet ellen, az elmúlt napon pedig több mint 230 légicsapást hajtott végre, ebből 45-öt a Hamász erőire mérte.


 


 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek