POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.27. 07:59
Módosítva: 2024.10.27. 08:50

Ismét megöltek egy Hamász-parancsnokot az izraeliek

Ezúttal Ciszjordániában.

Az izraeli hadsereg szombaton közölte, hogy egy ciszjordániai katonai művelet során szombaton megölték a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveres szárnyának egyik parancsnokát, az al-Kasszam Brigádjai nevű szervezet tulkaremi vezetőjeként ismert Iszlam Dzsamil Odeh-t.

A Sin Bét, az izraeli belbiztonsági szolgálat és az izraeli rendőrség közösen kiadott közleménye szerint a 29 éves Odeh az izraeli határ mellett fekvő Tulkaremben akkor nyitott tüzet az izraeli katonákra, amikor észlelte, hogy az izraeliek bekerítették.

Az így keletkezett tűzharcban lőtték le,

halálhírét a ramallahi székhelyű palesztin egészségügyi minisztérium is megerősítette.

Az izraeli hadsereg az akció végrehajtását azzal indokolta, hogy Odeh „a tulkaremi terroristahálózat parancsnokaként az Izrael ellen a közeljövőben végrehajtandó fegyveres támadások előkészítésén dolgozott”.

Október elején Odeh elődjével is végeztek az izraeli erők.

Az Európai Unió Külügyi Szolgálata (EEAS) szombaton közleményben sürgette a feszültség csökkentését, nem sokkal azt követően, hogy Izrael légitámadást intézett iráni célpontok ellen, és „a lehető legnagyobb önmérsékletre” intett.

Az EEAS emlékeztetett arra, hogy az izraeli hadsereg műveletére súlyos régiós feszültség közepette került sor, amely félő, hogy kicsúszik az irányítás alól.

Bár a közleményben kiemelték, hogy

Izraelnek joga van az önvédelemhez, figyelmeztettek, hogy a további eszkaláció „egyik félnek sem áll érdekében”.

„Az Európai Unió továbbra is teljes mértékben elkötelezett a feszültségcsökkentés mellett és ennek érdekében szoros kapcsolatban van a konfliktusban érintett összes szereplővel”

– olvasható a közleményben.

Izrael szombat hajnalban intézett légicsapásokat iráni katonai célpontok ellen. Több ország óva intette Teheránt a válaszcsapástól.

Katonai célpontok elleni összehangolt légicsapást hajtott végre Izrael szombat hajnalban Iránban, válaszul az október 1-jei, Izrael elleni rakétatámadásra. A légitámadás több órán át, több hullámban tartott, a vadászgépek elsősorban rakéta- és légvédelmi rendszereket bombáztak. A hadműveletben több tucat izraeli repülő vett részt, majd visszatértek Izraelbe. Az iráni hadsereg jelentése szerint a bombázásban két katonájuk meghalt.

Sorozatos robbanásokra ébredtek hajnalban Teherán lakói. Az iráni főváros nyugati és dél-nyugati részén egymás után tűntek fel a bombák az égen, amelyek többségét még a levegőben felrobbantotta a légvédelem.

Rövid időn belül Izrael megerősítette, hogy több helyszínen mintegy száz repülővel mértek csapást iráni katonai célpontokra. A hivatalos jelentések szerint a támadás több órán át, több hullámban zajlott, és a harci repülőgépek a zsidó államot fenyegető katonai célpontok, elsősorban hadi üzemek, illetve rakéta- és légvédelmi rendszerek ellen hajtottak végre légicsapásokat.

„Megerősíthetem, hogy befejeztük az iráni támadásra adott izraeli választ. Célzott és pontos csapásokat mértünk katonai célpontokra, meghiúsítva ezzel a zsidó államot érintő közvetlen fenyegetést. Az Izraeli Védelmi Erők teljesítették a küldetésüket. Ha az iráni rezsim elkövetné azt a hibát, hogy újabb eszkalációba kezd, akkor kötelesek leszünk válaszolni. Üzenetünk egyértelmű: mindazok, akik az izraeli államot fenyegetik és a régiót szélesebb körű konfliktusba akarják belerángatni, súlyos árat fizetnek” – jelentette be Daniel Hagari az izraeli haderő szóvivője.

Teheránt nem érte váratlanul a bombázás, a zsidó állam ugyanis megtorlást ígért, miután október elsején mintegy kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre.

A támadássorozatot Irán válaszcsapásnak szánta a libanoni Hezbollahhal szemben indított szárazföldi katonai műveletért, illetve a síita milícia vezetőjének megöléséért, akivel egy izraeli légicsapás végzett. Az iráni állami média arról számolt be, hogy a mostani bombázást a légvédelmük sikeresen elhárította.

„Annak ellenére, hogy az Iszlám Köztársaság tisztviselői korábban óva intették a bűnöző és törvénytelen cionista rezsimet minden kockázatos lépéstől, ma reggel ez a hamis hatalom az eszkaláció jegyében katonai támaszpontokat támadott Teherán, Huzisztán és Ilám tartományokban. Bár az ország integrált légvédelmi rendszere sikeresen működött és szembeszállt az agresszióval, néhány helyen korlátozott károk keletkeztek” – mondta az Iráni Állami Televízió hírolvasója.

Szombat hajnalban katonai célpontok elleni támadásról számolt be a szíriai állami televízió is a főváros, Damaszkusz közelében. Sajtóhírek szerint az Irán elleni légicsapások előtt szíriai radarállomásokat ért találat, amelyek Irán légvédelmét segítik. Izrael azonban ezekért a támadásokért nem vállalt felelősséget.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek