Kínos videó: Magyar Péter a nemi szervét fogdosva járatta le magát Strasbourgban

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.10. 19:19

Home office! Ezzel mentegeti magát Magyar Péter

Az európai ügyeket otthonról intézi(?), ezért jár ritkán Brüsszelbe

Home office – Magyar Péter lényegében ezzel próbálta kimenteni magát, amikor a minap arról kérdezték, miért nem tette be a lábát szeptemberben egyetlen alkalommal sem a munkahelyére, az Európai Parlament üléstermeibe. A Tisza Párt elnöke emellett más, hasonlóan nehezen komolyan vehető magyarázatokat tudott csak felhozni maratoni mulasztására. Az okokat talán jobban megvilágítja Magyar egy korábbi kijelentése, nemrégiben ugyanis a világ legnagyobb kamuállásának nevezte az egyébként sokmilliós fizetést garantáló EP-képviselőséget.

 

Fotó: Fotó: MTI/Purger Tamás

Nehezen komolyan vehető magyarázatokkal állt elő Magyar Péter, amikor legutóbb arról kérdezték, hogy a nyári szünet utáni első hónapban dokumentáltan egyetlen napot sem dolgozott európai parlamenti képviselőként Brüsszelben és Strasbourgban. A Tisza Párt vezetőjével a Telex készített miniinterjút a hét első felében megtartott európai parlamenti vita után, s ebben rákérdeztek: mi az oka annak, hogy szeptemberben nem igazán járt be dolgozni. Magyar Például arra hivatkozott, hogy az „ő kérésére” Orbán Viktor is kihagyta abban a hónapban a plenáris ülést. Magyar uniós munkavégzésének ehhez természetesen semmi köze, a miniszterelnöknek nem munkahelye az Európai Parlament.

Másrészt Magyar Péter azzal igyekezett igazolni a hónapnyi hiányzását, hogy az árvízi védekezésben vett részt, s a szóban forgó négy nap kihagyását (szeptember 16–19.) „bocsánatos bűnnek” tartja. Ehhez a magyarázkodáshoz is érdemes egy megjegyzést fűzni: Magyar Péter sokkal inkább népszerűségének növelésére próbálta felhasználni az árvízi védekezést. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a videó, amelyen a kamera előtt pózoló Magyar rászól egy háttérben munkálkodó önkéntesre, hogy ne zavarja hangos homoklapátolással a facebookos bejelentkezését. 

Az említetteken kívül Magyar még két további munkanapot (szeptember 4–5.) is kihagyott, amikor is azok a szakbizottságok üléseztek, ahol tagsággal bír. A Tisza Párt elnöke ezt annyival intézte el, hogy „tájékoztatták arról, mi történt ott”, de azt is hangoztatta, hogy számítógépen keresztül is lehet dolgozni.

Maratoni mulasztása ellenére Magyar Péter felveszi a szeptemberi fizetését

A Tisza Párt elnökének hozzáállását egy korábbi vélekedése teszi – a saját maga szempontjából – megérthetővé. Tavaly nyáron Magyar azt fejtegette egy ismerősének, hogy EP-képviselőként elég két hetet kint lenni, és szerinte ez a legnagyobb kamuállás a világon, havi húszezer euróért, vagyis közel nyolcmillió forintért. 

Az EP-képviselők valós jövedelme még ennél is nagyobb lehet, mivel a havi nettó 7854 eurós (több, mint hárommillió forintos) tiszteletdíjuk mellett 4950 eurós, vagyis közel kétmillió forintos általános költségtérítésben részesülnek, továbbá napi 350 eurót (cirka 140 ezer forintot) kapnak szállásra és étkezésre. Az EP-képviselők elszámolhatják az utazási költségeket is a testületnél. Asszisztenseket pedig havi 28 696 euróból (11,3 millió forint) bérelhetnek fel.

Egy állami állást eltitkolt vagyonnyilatkozatából Magyar Péter

Uniós képviselővé választásakor hosszú listában tudta csak összefoglalni Magyar Péter azokat az állásokat, megbízásokat, amelyeket az elmúlt pár évben betöltött. Lapunk most kiderítette: a Tisza Párt vezetője egy tételt kihagyott, nem tüntette fel ugyanis, hogy részt vett az állami BMSK Zrt. felügyelőbizottságának munkájában. Magyar itt öt hónap alatt 1,75 millió forintot kapott. Hogy ezért a pénzért mit csinált, egyelőre talány, ám azt tudni már lehet: az egyaránt állami Volánbusz és Magyar Közút igazgatósági tagjaként Magyar kerülte a munkát, lényegében csak a pénzt vette fel.

 

Forrás: MTI/Purger Tamás

Magyar Péter 2022 utolsó hónapjaiban felügyelőbizottsági tag volt a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.-ben. Ez az időszak nem csak az adott esztendő, hanem az állami tulajdonú cég utolsó hónapjait is jelentette, a társaság ugyanis 2023. január elsején megszűnt. Mindez nem befolyásolta azt, hogy Magyar augusztus elejétől december 31-ig, azaz öt hónapon át tagja volt a társaság felügyelőbizottságának. A tisztség havi 350 ezer forintot, összesen 1,75 milliót jelentett Magyarnak.

Mindez azért különösen érdekes, mert a politikus a vagyonnyilatkozatában ezt a posztot és az azzal járó összeget nem tüntette fel. Valamiért eltitkolta.

A Tisza Párt vezetője uniós képviselővé választása után tette közzé az utóbbi években szerzett jövedelmeit. Az Európai Parlament honlapján megtalálható dokumentumban a BMSK Zrt.-béli fb-tagság nélkül is igen hosszú felsorolás olvasható, a tisztségek listája szinte lelóg a papírról. Eszerint a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatói tisztét Magyar 2019 június és 2022 februárja között havonta 3,5 millió forintért töltötte be. Ugyanitt igazgatósági tag is volt, másfél évig, havi négyszázezer forintért. De az utóbbi években Magyar kapott pénzt a Hiventures Zrt.-től, a Hodler Alapkezelő Zrt.-től és a MBH Bank Nyrt.-től is. A Magyar Közút Zrt.-nél és a Volánbusz Zrt.-nél betöltött igazgatósági tagsága pedig külön szót érdemel.

Utóbbi két állami közlekedési vállalatnál Magyar másfél év alatt, 2022 augusztusa és 2024 februárja között, együttesen 12,83 millió forintot vett fel. Lapunk megismerte az ülésekről készített jegyzőkönyveket, azok alapján pedig a politikus lényegében kifizetőhelyként tekintett az állami társaságokra. A Magyar Közútnál huszonkettőből nyolc, a Volánbusznál tizenkettőből négy döntésben nem vett részt. Azokon az üléseken pedig, ahol ott volt, ritkán kérdezett, gyakorlatilag mindent megszavazott, kevés ötlete pedig csak az utasok helyzetét nehezítette volna. A Volánnál például jegyáremelést szorgalmazott, és felvetette a vonalbezárások lehetőségét is.

Sokkal súlyosabb lehet Magyar Péter diákhiteles botránya, mint elsőre tűnik + videó

Túlárazott és fiktív szerződéseket köthetett a Diákhitel Központ Magyar Péter vezetése alatt. A Kehi 52 esetet vizsgált 1,4 milliárd forint értékben. Amennyiben jogellenes szerződések születtek, akár hűtlen kezelés és hamis okirat felhasználása is felmerülhet.

 

Magyar Péter Fotó: PestiSrácok/Hatlaczki Balázs

„Bekopogott a titkárnőm, hogy megérkezett a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal” – ezzel a mondattal hozta fel a Partizánban még év elején Magyar Péter a diákhiteles botrányt. Ezt követően Hadházy Ákos is foglalkozott az üggyel, és közösségi oldalán jelentette ki, hogy túlárazott szerződéseket kötött a Diákhitel Központ Magyar Péter vezetése alatt. 

A Kehi jelentését végül az Átlátszó.hu szerezte meg. Kiderült, hogy összesen ötvenkét, 2018 és 2020 között született szerződést vizsgáltak. A szerződések összértéke 1,4 milliárd forintot tett ki. A Kehi szerint több esetben nem volt valós verseny és túlárazások történtek. Mindezt a Tisza Párt vezetője politikai ügynek állítja be. 

Csakhogy a szakértő szerint abszolút nem erről van szó. Szűcs Gábor a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy „Ez kőkemény jogi kérdés.” Az a telefonlopás, ami miatt kérte a legfőbb ügyész, hogy az Európai Parlament függessze fel Magyar Péter mentelmi jogát, az semmi ehhez képest. A jogász emlékeztetett, hogy az 1,4, milliárd forintnak csak a fele ment el marketingcélú szerződésekre, illetve tanácsadói szerződésekre. Ezekkel már csak a szolgáltatás jellege miatt is viszonylag könnyű machinálni, nagyon könnyű fiktív szerződéseket kötni. Amennyiben pedig ez megtörtént, akkor akár hűtlen kezelés és hamis okirat felhasználása is megvalósulhatott Magyar Péter és a Diákhitel Központ ügyében. 

Ugyan 15 millió forint alatti ügyekről van szó, de a jogász szerint ezekben az esetekben folytatólagosság állhatott fenn, és ezeket az összegeket össze kell adni, így pedig már százmilliós nagyságrendhez jutunk. 500 millió forint alatti összeg esetén különösen nagy, 500 millió forint felett pedig különösen jelentős összegről kell beszélni. Előbbi esetben 2-8, utóbbi esetben 5-10 évig terjedő szabadságvesztésre számíthat az, aki hűtlen kezelést ilyen mértékben követ el – tette világossá Szűcs Gábor. 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek