POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.03. 10:33

Hajnalban ismét bombázta Bejrútot az izraeli légierő

Egy amerikai állampolgár az áldozatok között.

Legalább hat ember – köztük egy 56 éves, a Bejrútban élő idős anyját ápoló amerikai állampolgár – meghalt, nyolcan pedig megsebesültek a libanoni főváros központját, illetve déli elővárosát ért izraeli légicsapásban csütörtökre virradóra – közölték libanoni tisztviselők.

A libanoni főváros központjában, Bachoura városrészben található többszintes épületben egy, a Hezbollah síita milíciához kötődő kórház működött, amellyel szemben „precíziós támadást” hajtottak végre – közölte az izraeli hadsereg.

Ez volt az első izraeli csapás Bejrút belvárosában közelében, néhány méterre a libanoni parlamenttől

– számolt be a BBC World tudósítója.

Az éjszaka folyamán öt további rakétatámadás ért Bejrút Dahieh nevű déli elővárosban lévő célpontokat.

Mindez azt követően történt, hogy az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közölte, hogy nyolc izraeli katona életét vesztette a dél-libanoni harcokban; ezek az első veszteségek az Irán által támogatott Hezbollah elleni szárazföldi hadműveletek kezdete óta.

A Hezbollah közlése szerint izraeli tankokat semmisítettek meg, és a szervezet hangsúlyozta, hogy elegendő embere és lőszere van az izraeli erők visszaszorításához.

Korábban az IDF bejelentette, hogy további gyalogos és páncélos csapatok csatlakoztak a libanoni határ menti falvakban lévő, az úgynevezett „terrorista infrastruktúra” felszámolására irányuló művelethez.

Csütörtökre virradó éjszaka három robbanásról számoltak be Dahiehben, Bejrút déli külvárosában, majd egy negyedikről a városközpontból.

Két további légicsapás történt Dahiehben, miután az IDF figyelmeztette a közelben élőket, hogy a Hezbollahhoz tartozó létesítményeket vesz célba.

A libanoni egészségügyi minisztérium a éjszakai légicsapások előtt közölte, hogy az elmúlt 24 órában 46 ember meghalt és 85-es megsebesültek az izraeli rakétatámadások során. Az is kiderült, hogy egy Michigan államból származó, 56 éves amerikai férfi is a Libanonra mért legutóbbi izraeli légicsapások halálos áldozatai között van.

A BBC World értékelése szerint az Irán és Jemen által támogatott Hezbollah síita fegyveres szervezet meggyengült a két hete tartó izraeli légicsapások után, amelyek során a libanoni hatóságok szerint több mint 1200 ember vesztette életét Libanon-szerte, és mintegy 1,2 millióan kényszerültek a lakóhelyük elhagyására.

Izrael a gázai háború által kirobbantott, csaknem egy éve tartó ellenségeskedés után indított offenzívát, mondván, hogy biztosítani akarja a Hezbollah támadásai miatt kitelepített határ menti területek lakóinak biztonságos visszatérését.

A háborús helyzetben Libanon elhagyására szólítja fel a magyar állampolgárokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) – tette közzé szerdán a KKM a Konzuli Szolgálat honlapján.

A minisztérium arra is felhívta a figyelmet, hogy a nagykövetség az elkövetkező időszakban, egy esetlegesen fellépő veszélyhelyzet esetén, a leggyorsabban azoknak a magyar állampolgároknak tud segíteni, akik konzuli védelemre regisztráltak.

Az útmutató a konzuli védelemre történő regisztrációhoz a https://konzinfo.mfa.gov.hu címen olvasható.

Felidézték, hogy 2024. szeptember 27. óta Izrael egyre intenzívebb és kiterjedtebb katonai műveleteket hajt végre Libanon területén, beleértve a dél-bejrúti területeket is.

Mint írták, a tárca ebben a helyzetben a legfontosabb védekezést továbbra is a megelőzésben látja, amely Libanon mielőbbi elhagyását jelenti a kereskedelmi járatokkal.

Ezért „nyomatékosan javasoljuk, hogy a még működő libanoni kereskedelmi járatokkal soron kívül hagyják el az országot és az ideiglenesen itt tartózkodó honfitársainkat is erre bíztassák!”

– fogalmaztak.

Azt is javasolják, hogy kövessék figyelemmel a konzuli szolgálat honlapját, ahol a Libanonra vonatkozó utazási tanácsokat folyamatosan frissítik, illetve töltsék le a Konzinfo Utazom mobilalkalmazást a gyorsabb tájékoztatás érdekében.

Libanonnak azonnali tűzszünetre van szüksége Izrael és a Hezbollah síita milícia között – jelentette ki szerdán Nadzsib Mikáti ügyvezető libanoni kormányfő.

„Állítsátok meg a harcokat. Nincs szükségünk még több vérre. Nem kell több pusztítás” – mondta Mikáti az amerikai székhelyű American Task Force on Lebanon nevű civilszervezet által szervezett online sajtótájékoztatón. „Tűzszünetre van haladéktalanul szükség” – tette hozzá.

Mikáti kiemelte, hogy

az elmérgesedő háború diplomáciai rendezése egyaránt győzelmet jelentene Izraelnek és Libanonnak is, s „minden fél” tiszteletben tartana egy ilyen megállapodást.

Mint mondta, a libanoni hadsereg 10 ezer katonáját telepítené az ország déli részébe egy fegyvernyugvás esetében.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy már mintegy 1,2 millió embernek kellett elmenekülnie otthonából az izraeli csapások miatt.

Nasszer Jasszin, a libanoni kormány vészhelyzeti bizottságának vezetője az NNA helyi hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy mintegy 160 ezer embert sikerült szükségszállásokon elhelyezni, míg a többiek családtagoknál, barátoknál, vagy más térségekben lévő egyéb ingatlanjaikban szálltak meg.

A kormány adatai szerint az intenzív izraeli légicsapások múlt heti kezdetével csaknem 300 ezer ember menekült a szomszédos Szíria területére.

Elesett nyolc izraeli katona Libanonban az Iránból támogatott Hezbollah síita terrorszervezet ellen folytatott szárazföldi harcokban – jelentette be az izraeli hadsereg szerdán.

A huszonkét éves, Modiinban élő Éjtan Jichák Oszter kommandós százados halálát már szerdán kora délután bejelentették. Kora estére pedig a hadsereg közlése szerint

nyolcra nőtt a Dél-Libanonban, a Hezbollah fegyveresei ellen folytatott tűzharcban, a korlátozott szárazföldi hadműveletben meghalt katonák száma. Mindannyian 21-23 évesek voltak.

Tavaly október 7. óta, amikor a Hamász palesztin iszlamista szervezet terrortámadást hajtott végre Izrael ellen, 716 izraeli katona esett el, közülük 346-an a Hamász irányította Gázai övezetben, az ott indított szárazföldi harcokban.

Libanonban az izraeli hadsereg a határt átlépve kedd hajnalban indított „korlátozott hadműveletet” a síita milícia infrastruktúrájának felszámolására, hogy a Hezbollah ne támadhassa az észak-izraeli településeket, és azok közel egy éve kitelepített lakói visszatérhessenek otthonaikba.

A közlések szerint Libanonból szerdán is folyamatosan lőtték Izrael északi határvidékét. Egy becsapódott lövedék tüzet okozott Hanita kibucban, és megfékezése órákig tarthat a tűzoltók szerint.

A polgári védelem szerda délután, a zsidó újév ünneplésének előestéjén kijárási könnyítéseket jelentett be Izrael északi részein. Nyílt területeken tíz helyett ötven fő gyülekezhet, és zárt térben kétszázötvenen tartózkodhatnak együtt százötven helyett az új utasítások szerint. Haifa körzetében is enyhítettek a korlátozásokon, ott nyílt terepen akár hatvanan is összejöhetnek ezentúl harminc helyett.

A kedd esti iráni rakétatámadásban, melyben közel kétszáz ballisztikus rakétát indítottak Izrael felé, megsérült a légierő több támaszpontja, de repülőgépekben nem esett kár

– jelentette az izraeli hadsereg. Adminisztratív és kiszolgáló épületeket értek károk a becsapódó rakéta- vagy ellenrakéta-maradványok nyomán.

Herci Halévi izraeli vezérkari főnök szerdán a Tel Nof légitámaszponton kijelentette: „Képesek vagyunk támadni a Közel-Kelet bármely pontján. Bármely ellenségünk, aki eddig nem értette ezt, hamarosan meg fogja érteni.”

Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy nem támogatja az iráni nukleáris létesítményekre mért esetleges izraeli megtorló csapást. Az amerikai elnök ezt azután közölte, hogy Iránból kedden mintegy 180 közepes hatótávolságú rakétát lőttek ki Izraelre.

Biden elnök szerdán újságírók kérdésére válaszolt, amikor Kamala Harris alelnökkel együtt bejárta Észak-Karolinát, hogy megtekintse a Helene hurrikán által okozott károkat.

Irán szerint a kedd esti támadás bosszú volt Iszmail Haníje, a Hamász politikai vezetője, Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője, illetve Abbász Nilforuszán, az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka ellen elkövetett izraeli merényletekre.

Ezt megelőzően Izrael szárazföldi offenzívát kezdett Dél-Libanonban azzal a céllal, hogy felszámolja az Irán által támogatott Hezbollah „terrorista infrastruktúráját” a határ menti falvakban.

Az Egyesült Államok többször felszólította a feleket a feszültségek enyhítésére, és hosszú ideje tartó tárgyalásokat folytat a tűzszünetről Izrael és a palesztin Hamász között a Gázai övezetben, de eddig sikertelenül.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek