"Börtönbe juttatlak" - Magyar Péter megfenyegette volt barátnőjét

INSIDER
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.11. 06:51

Folyamatos rakéta és dróntámadások Ukrajnában

Egy pillanatra nem csitul a háború.

Az orosz hadsereg nyolc rakétával és 62 drónnal támadta Ukrajnát csütörtökre virradóra, az ukrán légvédelemnek 41 drónt sikerült megsemmisítenie – közölte csütörtökön az ukrán légierő.

A Telegramon közzétett jelentés szerint az orosz hadsereg nyolc különböző típusú rakétát lőtt ki ukrajnai célpontokra Donyeck megye megszállt területéről, valamint a Krím félszigetről. Ezenkívül 62 csapásmérő drónt indítottak az oroszországi Krasznodari határterületen fekvő Primorszko-Ahtarszk városából, illetve Kurszk térségéből Ukrajna légterébe.

Az ukrán légvédelemnek 41 drónt sikerült lelőnie Mikolajiv, Odessza, Herszon, Kijev, Cserkaszi, Dnyipropetrovszk, Szumi, Poltava, Zaporizzsja és Donyeck megyében. Ukrajna különböző régióiban további 14 drón útját nem sikerült nyomon követni, „valószínűleg az elektronikus hadviselés aktív ellenintézkedéseinek eredményeként” – áll a jelentésben.

A támadás elhárításában az ukrán hadsereg légiereje, légvédelmi rakétacsapatai, mobil tűzcsoportjai és elektronikai hadviselési alegységei vettek részt.

Az orosz rakéták és drónok okozta csapások következtében polgári és alapvető fontosságú infrastrukturális objektumokban keletkeztek károk az odesszai, poltavai és donyecki régiókban.

Krivij Rih városában egy ötszintes lakóházat ért találat, két ember megsérült – közölte kora reggel hivatalos Telegram-csatornáján Szerhij Liszak, a Dnyipropetrovszk megyei katonai közigazgatás vezetője. Zaporizzsja városában az orosz légicsapások nyomán négy ember sérült meg, és 29 épületben keletkeztek károk – tájékoztatott Ivan Fedorov, a megye kormányzója.

Az ukrán légvédelem közlése szerint a légiveszély nem múlt el.

Megsemmisítette az orosz hadsereg az amerikai Patriot légvédelmi rendszer két rakétaindító berendezését - közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a Patriotokat a Dnyipropetrovszk megyei Pasena Balka településnél Iszkander-M rakétákkal végrehajtott csapás pusztította el szerdán egy amerikai AN/MSQ-104-es harcászati irányítófülke és egy AN/MPQ-65 többfunkciós radarállomás mellett. Az orosz statisztika szerint az ukrán hadsereg a háború kezdete óta 582 légvédelmi rakétarendszert veszített.

A csütörtöki orosz hadijelentés a hat ukrajnai frontszakasz közül négyről számolt be előretörésről. A védelmi tárca közölte, hogy Ukrajnában az orosz erők 18, az oroszországi Kurszk megyében pedig két ellentámadást hiúsítottak meg.

A „különleges hadművelet” övezetében a moszkvai összegzés szerint több mint 1950 ukrán katona esett el vagy sebesült meg súlyosan, Kurszknál pedig számuk meghaladta a kétszázat.

Az orosz beszámoló az elmúlt nap folyamán Ukrajnában megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek között öt tábori lőszerraktárt, egy páncélozott harcjárművet, egy nyugati gyártmányú 155 milliméteres önjáró és két vontatott tarackot, amerikai HIMARS sorozatvetők hat rakétáját, továbbá 205 repülőgép típusú drónt, közülük 96-ot a „különleges hadművelet” övezetén kívül.

A hadijelentés szerint az ukrán hadsereg Kurszk irányában három harckocsit veszített. Moszkva szerint a régióba betört ukrán erők az augusztus 6-án indított támadásuk során több mint 21 550 embert, 139 harckocsit, 66 gyalogsági harcjárművet, 98 páncélozott személyszállító járművet, 892 páncélozott harcjárművet, 590 gépkocsit, 177 tüzérségi löveget és 33 sorozatvetőt veszítettek.

Alekszandr Bogacsov, a kurszki régióban lévő szudzsai járás vezetője a RIA Novosztyinak azt mondta, hogy

az ukrán erők mintegy negyven, a korukat tekintve 14 és 85 év közötti embert tartanak fogva Szudzsa város egyik bentlakásos iskolájának pincéjében. Csak reggel 9-től délután ötig hagyhatják el az épületet, tilos elutazniuk a településről, és élelmet maguknak kell találniuk a még nem egészen kifosztott üzletekben és házakban.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több más településéről is jelentettek csütörtökön ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Az Adigeföld székvárosa, Majkop közelében lévő Rodnyikovij településről 40 embert, köztük 13 gyereket menekítettek ki egy pilóta nélküli repülőszerkezetekkel végrehajtott támadás után csütörtökön hajnalban. Személyi sérülés a hivatalos bejelentés szerint nem történt.

A Herszon megyei Nova Kahovkában életét vesztette egy 54 éves nő, akinek a házát belövés érte.

Az ukrán erők csapást mértek Oroszországban a Krasznodar melletti Adigeföldön található hanszkajai katonai repülőtérre – közölte csütörtökön az ukrán vezérkar a Facebookon.

A közlés szerint a katonai létesítmény területén eltaláltak egy lőszerraktárt, aminek következtében tűz ütött ki. A kijevi katonai vezetés hozzáfűzte, hogy Szu-34-es és Szu-27-es nehéz vadászbombázó gépek állomásoztak a reptéren. A csapás következményeivel kapcsolatos részletes információk tisztázása még folyamatban van.

Oleh Kiper, a déli Odesza megye kormányzója arról tájékoztatott a Telegramon, hogy

nyolcra nőtt az előző este a régió kikötői infrastruktúrájára mért orosz csapás halálos áldozatainak száma csütörtökre, miután egy 26 éves férfi a kórházban belehalt sérüléseibe.

A Krim.Realii helyi ukrán hírportál arról számolt be, hogy már negyedik napja ég az orosz megszállás alatt álló ukrajnai Krím félszigeten lévő Feodoszijában az az olajraktár, amelyre hétfőn mértek drónokkal csapást az ukrán erők. Csütörtökön Ihor Tkacsenko, a város Moszkva által kinevezett polgármestere 1137 ember evakuálását jelentette be. A tűz oltásához szükséges jelentős vízfelhasználás miatt a krími vízügyi vállalat az ivóvíz minőségének esetleges romlására és a vezetékes vízellátás megszakadására figyelmeztetett.

A vezérkar legfrissebb, csütörtöki összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg meghaladta a 665 ezret. Az ukrán erők szerdán megsemmisítettek egyebek mellett egy orosz harckocsit, 41 tüzérségi és három légvédelmi fegyvert, valamint 49 drónt.

Petro Jacenko, az ukrán hadifoglyok hazahozatalával foglalkozó koordinációs központ vezetője az állami televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy

orosz fogságban elhunyt Viktorija Roscsina ukrán újságírónő. Roscsina halálának körülményei egyelőre nem ismertek.

Az újságírónőt fogolycsere keretében ki akarták adni.

Szabadon bocsátásának egyik lépcsőfoka volt, hogy Taganrogból Moszkvába helyzeték át” – ismertette Jacenko.

Roscsina 2023 augusztusában tűnt el az orosz csapatok ellenőrizte ukrajnai térségben. 2022-ben egyszer már őrizetbe vették a Zaporizzsja megyei, orosz ellenőrzés alatt álló Berdjanszkban, később azonban elengedték. Az utóbbi időben Roscsina szabadúszó újságíróként dolgozott az Ukrajinszka Pravdának.

Az ukrán erők csapást mértek szerdára virradó éjszaka egy irányított légibombákat és észak-koreai lőszereket is tároló raktárra az oroszországi brjanszki régióban – közölte az ukrán vezérkar a Telegramon.

A jelentés szerint a helyszínen történt robbanásokat követően a helyi hatóságok elzárták az utakat a raktár környékén. Az ukrán hadvezetés még tisztázza a támadás eredményeit. A vezérkar megjegyezte, hogy az ilyen raktárakra mért csapások komoly logisztikai problémákat okoznak az orosz hadseregnek, és jelentősen csökkentik a megszálló erők támadóképességét.

Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója közölte, hogy a reggeli orosz dróntámadásban Herszon városában életét vesztette egy idős férfi, miközben kerékpáron haladt a megyeszékhely egyik utcáján.

Az orosz erők drónnal robbanóanyagot dobtak a városra

– tette hozzá. A megye kormányzói hivatala arról is hírt adott, hogy az éj folyamán az orosz hadsereg egy egészségügyi és szociális intézményre mért csapást a régióban lévő Sztepanyivkában, a támadásban egy 24 éves és egy 31 éves ápolónő sebesült meg.

Az ukrán energiaügyi minisztérium arról számolt be, hogy az Ukrajna egészére kiterjedő orosz háború kezdete óta Japán 12 humanitárius szállítmányt küldött Ukrajnába, ezek között 256 hordozható erőművet, valamint gázturbinákat, transzformátorokat, generátorokat és egyéb szükséges energetikai berendezéseket.

Kuninori Matsuda, Japán kijevi nagykövete közölte, hogy országa hamarosan újabb hasonló segélyszállítmányt küld a téli fűtési szezonra. Az ukrán hatóságok a nyugat-ukrajnai Rivnében lelepleztek egy újabb hálózatot, amely orvosi okmányokat hamisított hadköteles korú férfiak részére, hogy felmentést kapjanak a katonai szolgálat alól – hozta nyilvánosságra az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a főügyészség.

A bűnszervezetet egy helyi ingatlaniroda vezetője irányította két munkatársával együtt, akik 26 egészségügyi dolgozót és az alkalmasságot vizsgáló regionális bizottság több tagját vonták be a bűncselekménybe.

Az elkövetők 15-20 ezer dollárt kértek a hamis orvosi dokumentumokért.

Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő arról tájékoztatott, hogy az ukrán parlament határozatot hozott a mozgósítás megszüntetéséről azon 25 év alatti, hadköteles férfiak esetében, akiket békeidőben alkalmatlannak ítéltek a szolgálatra, de háborús időkben korlátozottan alkalmasak. Közölte, hogy az előterjesztést 311 képviselő szavazta meg a 450 fős törvényhozásban.

A 18-25 éves, korlátozottan alkalmas és jelenleg szolgálatot teljesítő férfiak leszerelését ugyanakkor egyelőre nem írja elő a jogszabály, mivel ezt a nemzetbiztonsági bizottság a szavazást megelőző napon törölte a törvénytervezetből.


 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek