POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.14. 07:51

Fegyveres férfit tartóztattak le Donald Trump közelében

Töltött fegyver birtoklása miatt.

Letartóztattak egy férfit Donald Trump republikánus elnökjelölt kaliforniai választási gyűlésének közelében szombaton – jelentették be a kaliforniai hatóságok vasárnap.

A helyi rendőrhatóság közlése szerint az esemény biztosítására kirendelt járőrök egy fekete városi terepjáró sofőrjénél találtak töltött lőfegyvereket, valamint egy nagy kapacitású tárat, amikor ellenőrzésre megállították Coachella Valley településen. A BBC értesülései szerint a férfinél hamisított útlevelet is találtak.

A 49 éves, Las Vegas-i illetőségű Vem Millert előállították, majd illegális fegyver-, és lőszerbirtoklásért letartóztatták, egy helyi börtönben őrzik.

Riverside megye rendőrhatóságának közleménye szerint az incidens nem volt befolyással Donald Trump és a választási gyűlés közönségének biztonságára.

A letartóztatott Vem Miller tagadja, hogy merényletet tervezett volna, és hangsúlyozza, hogy teljes mértékben támogatja Trumpot.

 

 

A republikánus elnökjelölt, Donald Trump volt amerikai elnök miután beszédet mondott egy kampánygyűlésen 2024. október 12-én a kaliforniai Coachellában.

A republikánus elnökjelölt, Donald Trump volt amerikai elnök miután beszédet mondott egy kampánygyűlésen 2024. október 12-én a kaliforniai Coachellában. Fotó: Getty Images via AFP

Miller elmondta, hogy mindig magánál tartja fegyvereit a teherautója platóján, habár soha nem használt fegyvert. Szombaton este Trump Coachella-i kampánygyűlésére érkezéskor a biztonsági ellenőrző ponton bejelentette a fegyvereit – írja a FoxNews.

A fegyvertartási vádakkal történt letartóztatása találgatásokat indított el, tekintettel arra, hogy Trump ellen július óta már két merényletkísérlet történt. Millert 5000 dolláros óvadék ellenében szabadon engedték, és egyelőre nem emeltek ellene szövetségi vádat.

Miller fiatalkorában demokrata volt, és úgy gondolta, hogy Barack Obama „megment minket a szükségtelen háborúktól és a cenzúrától”. Most már republikánusnak vallja magát, és a üzleti partnerével inkább libertáriusnak tartja magát. Kijelentette, hogy 2018 óta „teljes mértékben” támogatja Trumpot, akit „bátornak” tart, és csodálja, hogy szembeszáll a médiával.

Miller tagadja, hogy a kocsijában talált személyi igazolványok és útlevelek hamisak lennének, és elmagyarázta, hogy örmény származású, és vannak dokumentumai, amelyek a teljes örmény nevét tartalmazzák, mások pedig nem, mert bizonyos helyeken a teljes neve használata életveszélyes lehet. Tagadta azt is, hogy a „szuverén állampolgárok” mozgalmához tartozna, és azt a vádat is, hogy szélsőjobboldali lenne.

Egy a Trump-kampányhoz közeli forrás is elmondta a Fox Newsnak, hogy nem hiszik, hogy ez merényletkísérlet volt. A Trump-kampány szóvivője hozzátette, hogy figyelemmel kísérik a helyzetet. A Riverside megyei seriff hivatala korábban közleményben megerősítette, hogy a történtek nem veszélyeztették Trump volt elnök vagy a rendezvény résztvevőinek biztonságát.

Trump: A harmadik világháború küszöbén állunk 

A Republikánus Párt elnökjelöltje sokkoló kijelentést tett legutóbbi kampányrendezvényén. Donald Trump szerint a következő pár hónapban kitörhet a harmadik világháború. A volt elnök a jelenlegi demokrata kormányzat politikáját okolja a fenyegető globális konfliktusért.

 

 

Donald Trump volt amerikai elnök és republikánus elnökjelölt 2024. október 12-én (Fotó: AFP)

Donald Trump volt amerikai elnök és republikánus elnökjelölt 2024. október 12-én (Fotó: AFP)

Mélységesen aggaszt, hogy a következő három-négy hónapban világháborúba sodródhatunk a jelenlegi kormányzat miatt. Erről beszélt Donald Trump drámai hangon a kaliforniai támogatói előtt. 

Ukrajna egy katonája 2024. október 9-én. Trump szerint hónapokon belül kitörhet a világháború (Fotó: AFP)
Ukrajna egy katonája 2024. október 9-én. Trump szerint hónapokon belül kitörhet a világháború (Fotó: AFP)

A republikánus elnökjelölt az apokaliptikus jóslatát követően ismét ígéretet tett arra, hogy megválasztása esetén képes lenne megoldani az ukrajnai konfliktust és „véget vetni a közel-keleti káosznak".

Trump békét teremtene

Az emberek is átérzik, hogy a békére van szükség. Ezt mutatja a legfrissebb felmérés is Amerikából. Mint arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, a Wall Street Journal új kutatása szerint Donald Trumpnak jelentős előnye van Kamala Harrisszal szemben a választók körében abban, hogy ki tudná jobban kezelni az ukrajnai és az izraeli–Hamász konfliktust. 

A lap hét billegő államban készült friss felmérése szerint a választók Donald Trumpot tartják alkalmasabbnak a jelenlegi ukrajnai és közel-keleti konfliktusok kezelésére. Trumpban jobban bíznak az emberek, mint Kamala Harris alelnökben.

A szavazók körében Trump 50 százalékkal 39 százalék ellenében vezet abban a kérdésben, hogy ki tudná jobban kezelni Oroszország ukrajnai háborúját. Az izraeli–Hamász-háború tekintetében még nagyobb az előnye: 48 százalék Trumpot, 33 százalék a demokrata jelöltet részesíti előnyben. 

Mint írtuk, a felmérés azt is megállapította, hogy Trump elnöksége alatt nem voltak az ukrajnai és közel-keleti konfliktusokhoz hasonló nagyságrendű összecsapások.

A választás eredménye jelentős következményekkel járhat mindkét konfliktusra tekintettel Trump és Harris eltérő nézeteire a konfliktusok megoldására vonatkozóan. 

Trump ígéretet tett az ukrajnai háború befejezésére. Harris ugyanakkor többször is megerősítette Ukrajna melletti kiállását.

A Wall Street Journal új felmérése szerint Donald Trumpnak jelentős előnye van Kamala Harrisszal szemben a választók körében abban, hogy ki tudná jobban kezelni az ukrajnai és az izraeli-Hamász konfliktust. A republikánus jelölt lezárná az orosz–ukrán háborút.

 

Donald Trump volt amerikai elnök és republikánus elnökjelölt 2024. október 10-én beszédet mond (Fotó: AFP)

Donald Trump volt amerikai elnök és republikánus elnökjelölt 2024. október 10-én beszédet mond (Fotó: AFP)

A Wall Street Journal hét billegő államban készült friss felmérése szerint a választók Donald Trumpot tartják alkalmasabbnak a jelenlegi ukrajnai és közel-keleti konfliktusok kezelésére. Trumpban jobban bíznak az emberek, mint Kamala Harris alelnökben.

A szavazók körében Trump 50 százalékkal 39 százalék ellenében vezet abban a kérdésben, hogy ki tudná jobban kezelni Oroszország ukrajnai háborúját. Az izraeli–Hamász-háború tekintetében még nagyobb az előnye: 48 százalék Trumpot, 33 százalék a demokrata jelöltet részesíti előnyben. 

A republikánus jelölt az elnöki hivatali ideje alatt tapasztalt viszonylagos békére hivatkozik, és állítása szerint mindkét konfliktust gyorsan megoldaná, ha novemberben győzne.

Bár a felmérés megerősíti más kutatások eredményeit is, melyek szerint a külpolitika nem prioritás a novemberi választásokon, a következő elnöknek mégis két, megoldatlan konfliktussal kell szembenéznie, amelyekben az amerikai szerepvállalás polarizálja a választókat. Fontos kérdés tehát, hogy melyik jelölt kínálja a megfelelő tapasztalat és vezetői képességek keverékét.

A republikánusok körében nő a tiltakozás az Egyesült Államok ukrajnai katonai segítségnyújtása ellen, miközben az orosz-ukrán háború már több mint két és fél éve tart. A demokraták között pedig megoszlanak a vélemények arról, hogy az USA-nak folytatnia kell-e fegyverszállítását Izraelnek az egy éve tartó Hamász-háborúban, a növekvő polgári áldozatok és a Gázai övezetben uralkodó humanitárius válság miatt.

Trump előnye mindkét konfliktusban részben a független szavazóknak köszönhető, akiknek csaknem fele úgy véli, hogy jobban kezelné az ukrajnai háborút, mint Harris (kb. egyharmaduk Harris mellett foglalt állást). Az izraeli-Hamász háború tekintetében a függetlenek 43 százaléka Trumpot, 26 százaléka Harrist tartja alkalmasabbnak.

A felmérés azt is megállapította, hogy Trump elnöksége alatt nem voltak az ukrajnai és közel-keleti konfliktusokhoz hasonló nagyságrendű összecsapások.

A választás eredménye jelentős következményekkel járhat mindkét konfliktusra tekintettel Trump és Harris eltérő nézetei a konfliktusok megoldására vonatkozóan. Trump ígéretet tett az ukrajnai háború befejezésére. Harris ugyanakkor többször is megerősítette Ukrajna melletti kiállását, és többször is találkozott Volodimir Zelenszkijjel.

A felmérés azt is megállapította, hogy a gazdaság a legfontosabb tényező a szavazók számára, ezt követi a bevándorlás és a határbiztonság.

 A felmérés szeptember 28. és október 8. között zajlott, és összesen 2100 szavazót kérdeztek meg.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek