A Magyar Péter-lufi elkezdett leereszteni

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.06. 10:59

Ezért bújik Magyar Péter a mentelmi jog mögé

Több bűncselekményt is szeretne megúszni?

A mentelmi joga mögé bújó uniós képviselő sok év börtönt is kaphat, ha bebizonyosodik, hogy bűncselekményeket követett el.

 

Hűtlen kezelést követ el, akit idegen vagyon kezelésével bíztak meg, és ebből folyó kötelességének megszegésével vagyoni hátrányt okoz a Büntető Törvénykönyv (Btk.) 376. paragrafusa szerint – mondta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az Origónak a Magyar Péterrel kapcsolatban felmerült, esetlegesen túlárazott megbízások kérdésköréről. Úgy folytatta, a büntetés függ a vagyoni hátrány mértékétől, így

 

vétség miatti két évig terjedőszabadságvesztéstől egészen bűntett miatti öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztésig szabhat ki büntetést a bíróság. 

Amennyiben Magyar Péter a Diákhitel Központ vezérigazgatójaként túlárazott szerződéseket kötött, kimeríthette e bűncselekmény törvényi tényállását.

 

Több év börtön várhat a korrupt elkövetőre

A fiktív szerződések felmerülésekor az adóhatóság meghatározott esetekben tekint egy kiállított, illetve befogadott számlát fiktívnek, ezek közül a leggyakoribb eset, amikor a számlán szereplő gazdasági esemény nem valósult meg. Ahhoz, hogy fiktív szerződések alapján kifizetést tudjon teljesíteni a megbízó, teljesítési igazolásra van szükség. Hamisított teljesítési igazolás esetén hamis magánokirat felhasználása vétségét követték el, ami egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő a Btk szerint. Aki költségvetésbe történő befizetési kötelezettséggel kapcsolatban téveszt meg másokat, jogtalan kedvezményt vesz igénybe, vagy pénzeszközöket a jóváhagyott céltól eltérően használ fel, amivel vagyoni hátrányt okoz, költségvetési csalás bűntette miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. 

Ha valaki általánosságban lezsírozza, kié lesz a nyertes ajánlat, szintén három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, vesztegetés elkövetése miatt. A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha meghatározott bűncselekményt gazdálkodó szervezet részére vagy érdekében tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban követik el. – Vizsgálandó, hogy a tárgyidőszakban Magyar Péter gazdálkodó szervezet részére vagy érdekében tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személy volt-e – mutatott rá az alkotmányjogász. Hozzátette: 

ha Magyar a felmerült szerződések megkötéséből jogtalan előnyhöz jutott, felmerülhet a vesztegetés, illetve a vesztegetés elfogadása.

A vesztegetés elfogadása is három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. 

 

A siker nem ment fel a bűncselekmény alól

Ifj. Lomnici Zoltán arra is kitért, hogy a KEHI jelentéséből kiderült: elsősorban nem is az akkori menedzsment működése és a termékek népszerűsítése, hanem a vírusjárvány miatt bevezetett kormányzati támogatások és intézkedések – így például a Diákhitel Plusz – hozták meg a diákhitel-kihelyezés növekedését. A hűtlen kezelés és a költségvetési csalás gyanúja szempontjából lényegtelen, hogy a Diákhitel Központ (DHK) működése sikeres volt-e, a bűncselekmények szempontjából a magatartással okozott vagyoni hátrány számít. 

Az alkotmányjogász úgy vélte: az eredményekre való hivatkozás inkább a nyilvánosság és a politikai környezet előtt lehet hatékony, de jogi szempontból nincs jelentősége. 

A  sikeres működés nem mentesíti Magyar Pétert a büntetőjogi felelősség alól, ha bebizonyosodik, hogy jogellenes cselekményeket követett el 

– hangsúlyozta.

 

Magyar Péter áldozatnak állítja be magát

Ifj. Lomnici Zoltán szerint a Tisza elnöke azzal a kommunikációs trükkel, hogy egy személyes konfliktusra vezeti vissza a vizsgálat okát, vélelmezhetően el akarja terelni a figyelmet a jelentésben feltárt jogsértésekről.

 Magyar valószínűleg megpróbál politikai színezetet adni a történteknek, mintha az ő politikai nézetei miatt folytatnák a vizsgálatot. 

Az ilyen típusú érvelés egyfajta politikai védelmi vonalként is szolgálhat, amely a nyilvánosság előtt Magyar Pétert áldozatként próbálja meg beállítani, aki a „hatalom" miatt vált vizsgálati célponttá. Az akár súlyos jogkövetkezményeken túl, az ügynek biztosan lesznek politikai következményei is, amennyiben Magyar bűnösségét a nyomozóhatóságnak lesz lehetősége vizsgálni, és bebizonyosodik Tisza Párt elnökének büntetőjogi felelőssége – mutatott rá az alkotmányjogász.

 

Óbaloldali taktika: előre menekülni és tagadni

– Nem véletlen, hogy Magyar Péter az őt övező sorozatos botrányok mindegyikében azonnal az előre menekülés és a tagadás taktikájához fordul, amelyekről utóbb kivétel nélkül kiderült, hogy nem állják ki a valóság próbáját. Ez a fajta felelősséghárítás már az óbaloldal „stratégiájának” is visszatérő része volt.. De ami a legfontosabb, hogy

 a korrupció elleni harc és a közélet megújításának jelszóit zászlajára tűző politikusnak egymást a sorozatos botrányai miatt állandó hitelességi deficittel kell megküzdenie, 

amelynek minden bizonnyal saját politikai közösségén belül is megvannak, illetve meglesznek a kézzel fogható negatív következményei – fogalmazott ifj. Lomnici Zoltán.

Rovott múlt: többször is volt már büntetve Magyar Péter csákánnyal tüntetni akaró akciócsoportjának vezetője

Lopás, garázdaság és hatóság elleni erőszak miatt vonták felelősségre.

 

 

 

Magyar Péter akciócsoportjának vezetője többszörösen büntetett előéletű – értesült a Ripost a rendőrség által előállított László Donát környezetéből. Tudomásunk szerint

 

korábban már lopás és garázdaság miatt ítélték el és külföldön is követett már el bűncselekményt, ahol hatóság elleni erőszakért vonták felelősségre. 

A Tisza Pártban azonnal megkezdődött László Donát mentegetése. Megpróbálják mentálisan beteg, zavart embernek beállítani.

 

Mint arról lapunk elsőként beszámolt a rendőrség a szombat reggeli órákban előállította Magyar Péter rohamosztagának vezetőjét szigetszentmiklósi lakásán, ahol házkutatást is tartottak. Arról tájékoztattak, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság a médiában megjelent hírek alapján közérdekű üzem működésének megzavarására irányuló előkészület vétség gyanúja miatt hivatalból nyomozást rendelt el. Az eljárásban a BRFK rendőrei egy férfit elfogtak, előállítottak, lakásán kutatást hajtottak végre.

Ismert, Magyar Péter támogatására egy kisebb akciócsoportot, rohamosztagot szervezett az a férfi, aki a közösségi médiába egy csákánnyal a kezében jelentkezett be, és közölte, hogy szombaton mennek tüntetni a közmédia székháza elé. Később egy videóban arról beszélt, hogy szét fogják verni a székházat, és erre hívta fel Magyar Péter és a Tisza Párt többi hívét is.  

Balliberális oldalról is kapott kemény kritikát a Tisza Párt elnöke.

 

Forrás: ATV

 

Vásárhelyi Mária új írásában Magyar Péter antiliberális, antidemokratikus, önreflexiót nélkülöző kijelentéseit és viselkedését próbálta meg felsorolni, ám mint fogalmazott, az írás terjedelmi korlátaiba nem férne bele, ha mindegyiket megemlítené. A szociológus a sajtót és az úgynevezett demokratikus köröket is bírálta, amiért nem kérik számon a Tisza Párt vezérét.

Vásárhelyi Mária az Élet és Irodalomban megjelent publicisztikájában – amit az Index szemlézett – keményen kritizálta Magyar Pétert a sokat vitatott Diákhitel-szerződések miatt, de a különböző politikai és társadalmi kérdésekben tanúsított magatartása miatt is éles bírálatokat fogalmazott meg a politikussal szemben.

A szociológus szerint a sajtó szégyene, hogy nem kérik számon Magyar Pétert a „nyilvánvalóan korrupt” Diákhitel-szerződések ügyében.

Az sem tetszik neki, hogy az ellenzéki szavazók az ügyet előhozó Hadházy Ákost hibáztatják az ügyben, pedig Magyar Péter nem adott érdemi választ, csak lehazugozott mindenkit.

Vásárhelyi Mária arról is írt, hogy amikor a közösségi médiát és a független fórumokat elöntik azok az ellenzéki honfitársaink által írt kommentek, amelyek szóra se érdemesnek minősítik az ügyet, és Hadházy Ákost hibáztatják, amiért nyilvánosságra hozta a Magyar Péter által az állami Diákhitel Központ vezetőjeként megkötött 13-15 millió forintos, feltételezhetően korrupt szerződéseket, akkor „az embernek az az érzése támad, hogy a Fidesz elérte célját”. Emlékeztetett, hogy „tisztességes demokrata körökben mindeddig arról volt szó, hogy a korrupciónak nincs alsó határa, a közvagyon akármilyen alacsony összegű megkárosítása bűn”.

Nem tekintem demokratának azt, aki mindenféle véleményt agresszivitással, ellentmondást nem tűrő erőszakossággal, háborús retorikával próbál ellehetetleníteni, ahogyan ezt Magyar Péter tette számos újságíróval vagy legutóbb Hadházy Ákossal

– fogalmazott a balliberális szociológus.

Vásárhelyi Mária szerint Hadházy Ákos nem tett egyebet, mint megpróbálta szembesíteni a Tisza Párt vezérét az általa aláírt, az állam nevében kötött szerződésekkel, amire Magyar Péter nem érdemben reagált, hanem lehazugozta, rogánista propagandistának minősítette Hadházyt, ahogyan korábban például a HVG vagy az ATV újságíróit is. Úgy véli, nem Magyar Péter érdeme, hanem a sajtó szégyene, hogy az állandó sértegetés, vádaskodás felett könnyűszerrel napirendre tértek a szerkesztőségek, mintha meg sem történtek volna.

A szociológus Magyar Péter antiliberális, antidemokratikus, önreflexiót nélkülöző lépései közül elsőként a Varga Juditról készített hangfelvételt emelte ki. Vásárhelyi szerint Magyar Péter a mai napig nem adott választ arra, hogy milyen szándékkal, milyen körülmények között, hogyan vette fel a feleségével folytatott beszélgetést.

Amíg nem ad magyarázatot a Tisza Párt elnöke – a jól érzékelhetően előre megrendezett beszélgetés rögzítésére –, addig nem bízhatunk meg benne […] Egy családi magánbeszélgetés nyilvánosságra hozása ugyanis a magánéletre vonatkozó legalapvetőbb erkölcsi normák felrúgása […] Azt azonban demokrataként úgy tartjuk, hogy elfogadhatatlan egy házastársi beszélgetés rögzítése, majd ennek a volt házastárs beleegyezése nélküli nyilvánosságra hozása, kiváltképp, ha a történet első számú áldozata a házaspár három közös, kiskorú gyermeke

– hívta fel a figyelmet. Vásárhelyi Mária elítélte Magyar Péternek azokat a gondolatait is, amelyeket a Partizánnak fejtett ki a demokráciáról és jogállamiságról.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek