POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.21. 07:33

Engedélyzeni akarják a marihuánát Gyurcsányék

Ez most nekik a fontos...

A marihuána szabad használata mellett állt ki nyilvánosan Sermer Ádám, a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa, amivel a feketepiac szereplőinek és a bűnözőknek kedvezne – hívta fel a figyelmet a Drogkutató Intézet (DKI). A szakmai szervezet rámutatott: egy ilyen drogpolitikai fordulat veszélyezteti a közbiztonságot, és hosszú távon a fiatal generációk életére is káros hatással lehet -írta meg a Magyar Nemzet.

 

A droglobbi érzékelhetően beférkőzött a baloldali politikába: a Legalizálj Egyesület elnöke ugyanis az a Sermer Ádám, aki egyben a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa – hívta fel a figyelmet a Drogkutató Intézet (DKI). Sermer politikai karrierje során több szerepben is kipróbálta magát. Amellett, hogy a 2021-es magyarországi ellenzéki előválasztáson Gyurcsány Ferenc és a Liberálisok jelöltjeként indult Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye 7. egyéni választókerületében, a 2019-es önkormányzati választásokon budapesti főpolgármester-jelölt is volt visszalépéséig. Egyértelmű tehát, hogy a baloldali politikai erők érdekeit szolgálja, mint a Magyar Liberális Párt ügyvivője és DK-s területi igazgató. Fővárosi szerepvállalása pedig egyértelművé teszi, hogy miért is lett olyan a budapesti drogstratégia, amilyen – világított rá a  Drogkutató Intézet.

 

Szabadságjognak álcázzák a drogfogyasztást

Sermer emellett nem csupán elnöke a már 2016 óta létező – azonban a bíróság által csak 2019 végén bejegyzett – Legalizálj Egyesületnek, hanem alapítója is. Karácsony Ferenc, Márkus József, Hegedűs Márk és Dudás Milán elnökségi tagokkal együtt látszólag az egyéni szabadságjogok védelmét hirdetik, törekvéseik valójában azonban a drogfogyasztás elterjedéséhez vezethetnek. A Legalizalj.hu-ra feltöltött 2020-as interjújában Sermer azt állítja, meggyőződése, hogy 

a nemzetközi tapasztalatok, és a magyar valóság is egyértelmű érveket támaszt a cannabis teljes körű legalizációja mellett.

Szerinte a marihuána legalizációja „biztonságosabb” környezetet teremtene, holott számos nemzetközi példa mutatja Kanadában vagy akár Németországban, hogy a legalizálás valójában növeli a fogyasztók számát és a kábítószerrel kapcsolatos problémákat, melynek eredményeként nőnek az egészségügyi ellátás terhei, sőt súlyos közbiztonsági kockázatot is jelenthet.

 

Gyurcsány emberét nem érdeklik a kockázatok

Sermerék figyelmen kívül hagyják azokat a társadalmi és egészségügyi kockázatokat, amelyek a drogfogyasztás terjedésével járnak. A drogfogyasztás normalizálása nemcsak a fiatalokat vonzza veszélyes utakra, de súlyosbítja a már meglévő problémákat, mint a bűnözés, a függőség és a közegészségügyi válságok.

Az egyesület kampányai hamis biztonságérzetet keltenek a drogfogyasztással kapcsolatban. Ahelyett, hogy az oktatásra és a prevencióra helyeznék a hangsúlyt, Sermerék inkább a legalizálás útját egyengetik, amely egyértelműen csak a feketepiac szereplőinek és a bűnözőknek kedvezne. Sermer egyesületi és politikai tevékenysége súlyos kérdéseket vet fel a magyar társadalom jövőjét illetően. 

Egy ilyen drogpolitikai fordulat, amelyet a baloldal támogat, veszélyezteti a közbiztonságot, és hosszú távon a fiatal generációk életére is káros hatással lehet.

 

A baloldal kormányváltás után legalizálna

A DK és Sermer közös tevékenysége világosan mutatja, hogy a baloldal hajlandó támogatni a kábítószerek szabályozásának fellazítását, ami komoly aggodalomra ad okot. A Legalizálj Egyesület egyik 2023-as Facebook-bejegyzésében is hangsúlyozza, hogy „kormányt mi magunkban nem tudunk váltani, ahhoz kellenek pártok”. Ha a baloldal politikai céljai valóra válnak – ahogyan ez a budapesti drogpolitika esetében is látszik –, Magyarország egész területén lazább drogpolitikai szabályozás lépne életbe, amely veszélybe sodorná a közbiztonságot, illetve negatív hatással lenne a fiatalokra és a társadalom egészére.

Sermer Ádám és a Legalizálj Egyesület tevékenysége egyértelműen a baloldali politikai célkitűzések egyik veszélyes irányát képviseli. A marihuána legalizálása nem megoldást kínál a drogproblémákra, hanem tovább mélyíti azokat. Az általuk képviselt politika hosszú távon a magyar társadalom egészének árt, és komoly veszélyt jelent az országra nézve – értékelt a szakmai szervezet.

A fővárosi drogstratégia az első olyan dokumentum az elmúlt 14 évben, amelyben a drogliberalizációért küzdő aktivisták ténykedése révbe ért – hívta fel a figyelmet a Drogkutató Intézet. Szerintük a Karácsony Gergely-féle drogcsapat stratégiája megvalósíthatatlan és vissza kell azt vonni, mert azzal nem lehet megvédeni a budapestieket. Az intézet kiderítette azt is, hogy a dokumentumot baloldali politikus, TASZ-aktivisták és magukat függetlennek nevező álcivilek készítették elő - írta ugyancsak a Magyar Nemzet.

 

 

 

Összefogott a nemzetközi drogpropaganda-hálózat a magyar drogaktivistákkal, Karácsony Gergelyék pedig teret adtak nekik – közölte lapunkkal a Drogkutató Intézet (DKI). Mint írták, a budapesti drogstratégia kialakításában jelentős szerepet játszott Sárosi Péter, akit korábban laikus történészként tettek meg a hazai drogpropaganda ügyeletes arcává. Saját bevallása szerint drogpolitikai programvezetője volt a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezetnek, amelyről több esetben kiderült, hogy nemzetközi forrásokból igyekszik befolyásolni a magyar belpolitikát. Emellett Sárosi a 444.hu-n publikálja a drogpropaganda tartalmait.

Liberális aktivisták a városházán

Rajta kívül a drogstratégiáról szóló anyagban olvasható Kardos Tamás neve is, akit a TASZ honlapján drogjogi szakértőként tüntettek fel. A fővárosi drogcsapat tagja még Fazekas Tamás, aki korábban a magyar drogaktivizmus egyik legismertebb politikai képviselője, Juhász Péter ügyvédjeként dolgozott. A fővárosi drogcsapatban szerepet vállal még Sokacz Anikó is, aki a baloldali összefogás jelöltjeként 2014 óta önkormányzati képviselő Zuglóban (az idei választáson kikapott), és jelenleg azt az MSZP-s Horváth Csaba polgármestert támogatja, aki ellen a Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós bűncselekmények miatt vádat emelt.

A stratégia létrejöttét egy „független” felmérés készítette elő, amelyet a Magyar Addiktológiai Társaság (MAT) jegyez. Ez azért is érdekes, mert a MAT vezéremberei részt vesznek a fővárosi drogcsapatban. 

A társaság elnöke az a Szemelyácz János, aki hosszú évtizedek óta szorosan együttműködik Sárosival. A felmérésben és az anyag kidolgozásában oroszlánrészt vállalt Felvinczi Katalin, aki a MAT főtitkára. A Karácsony-féle drogcsapat tagja Nyíri Noémi és Szécsi Judit is, akik elnökségi tagok a társaságban.

Túllépett hatáskör

A DKI szerint a fővárosi drogstratégiáról szóló anyag ideológiai pamflet. Ennek két oka van: a szakmai és közigazgatási fókuszvesztés, illetve a konkrétumok nélkülözése. 

Azt a szakmailag elfogadhatatlan drogliberalizációs érvet hangoztatják, hogy ha szabad okostelefonokat használni és alkoholt fogyasztani, akkor miért ne lehetne rekreá­ciós céllal elszívni egy-egy füves cigit? 

A közigazgatási fókuszvesztés ott jelenik meg, hogy a drogstratégia olyan ajánlásokat tesz, amelyek ellentmondanak az állami vagy uniós szintű szabályozásnak.
A főváros csak úgy tudja megoldani az egyre súlyosbodó drogkáoszt, ha a jogi keretein belül építi fel a straté­giát – mutatott rá az intézet. Hozzátették, hogy a drogstratégiához tartozó munkatervben csupán annyi áll, hogy felállítanak öt munkacsoportot, amely teljesen felesleges bürokratikus eszköz, mivel nincs felhatalmazásuk, valós tervük és ehhez tartozó költségvetésük.

 

Szerbevizsgálás, tűcsereprogram

A Karácsony-féle fővárosi drogcsapat annak a lehetőségét vizsgálja drogprevenció címszó alatt, hogy átvennék az uniótól azt a szerintük jó gyakorlatot, miszerint drogbevizsgáló programokat kell szervezni, és felügyelt szerhasználói helyiségeket kialakítani. A drogbevizsgáló programok azt jelentik, hogy a bulikon egy labor ingyenesen bevizsgálja a szerhasználónál meglévő tablettát, tájékoztatást ad arról, hogy mi van benne, majd a tablettát visszaadja tulajdonosának. A felügyelt szerhasználói helyiségek olyan helyek, ahol a fogyasztó biztonsággal, orvosi vagy ápolói támogatás mellett használhat kábítószert. 

Mindkét példa egyenlő a drogfogyasztás támogatásával és a drogliberalizáció melletti érvek megerősítésével.

Ezenkívül szorgalmazzák a tűcsereprogramot is, annak ellenére, hogy az nem megoldja, hanem konzerválja a problémát, miközben ellenérzést szül a lakosságban. Az ilyen tevékenységre kialakított helyiségek koncentrálják a drogfogyasztókat, a terjesztőket, a bűnözést, továbbá a környezet tisztaságának és épségének teljes felszámolását.
A DKI felajánlotta, hogy segít elkészíteni egy szakmai és tudományos alapokon nyugvó stratégiát, mert, mint hangsúlyozták, a Karácsony Gergely-féle fővárosi drogcsapat stratégiája megvalósíthatatlan. Ezért vissza kell azt vonni, mert ezzel nem lehet megvédeni a fővárosiakat. Az intézet kiemelte: mára kiderült, hogy a drogliberalizáció komoly társadalmi kríziseket okoz, nemcsak a drogfogyasztók számát növeli, hanem a közösségek életét is tönkreteszi. A nemzetközi drogpropaganda hazai drogaktivistái már több évtizede próbálják Magyarországon is érzékenyíteni az állampolgárokat a drogliberalizációs tervekről.
A fővárosi drogstratégia az elmúlt tizennégy évben az első olyan dokumentum, ahol a drogaktivisták ténykedése révbe ért. – Láthatjuk, hogy a baloldali politikai erők mit tennének Magyarországon, ha kormányzati szerepbe kerülnének – fogalmazott ezzel kapcsolatban az intézet.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek