POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.27. 12:13

Buszmegállóba hajtott egy kamion Izraelben

Több tucat, egy katonai támaszpont közelében fekvő buszmegállóban várakozót megsebesített meg egy a gyanú szerint szándékosan gázoló kamion sofőrje Izraelben vasárnap délelőtt – jelentette a mentőszolgálat.

 

 

Legkevesebb tíz sebesültet súlyos állapotban szállítottak kórházba.

A rendőrség előzetes vizsgálata szerint a súlyos rakománnyal telten haladó kamion sofőrje az emberek csoportja felé hajtott, és szándékos, nacionalista indítékú gázolásról van szó. A megállónál megsebesült 30-40 sérült közül több mint húszat több, Tel-Aviv környéki kórházba szállítottak, többen a jármű alatt rekedtek.

A kamion sofőrjét a helyszínre érkező biztonságiak agyonlőtték. A gázolás a Glilot nevű, Tel-Avivitól északra fekvő csomópontnál történt. A közelben található az izraeli hadsereg (IDF) hírszerző egysége, és a Moszad, az izraeli hírszerző szolgálat központja.

Az izraeli hadsereg szombaton közölte, hogy egy ciszjordániai katonai művelet során szombaton megölték a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveres szárnyának egyik parancsnokát, az al-Kasszam Brigádjai nevű szervezet tulkaremi vezetőjeként ismert Iszlam Dzsamil Odeh-t.

A Sin Bét, az izraeli belbiztonsági szolgálat és az izraeli rendőrség közösen kiadott közleménye szerint a 29 éves Odeh az izraeli határ mellett fekvő Tulkaremben akkor nyitott tüzet az izraeli katonákra, amikor észlelte, hogy az izraeliek bekerítették.

Az így keletkezett tűzharcban lőtték le,

halálhírét a ramallahi székhelyű palesztin egészségügyi minisztérium is megerősítette.

A polgári védelem földrengésre figyelmeztetett Észak-Izraelben egy libanoni lőszerraktár felrobbantása nyomán – jelentette a helyi média szombaton Izraelben.

Szombat reggel Észak-Izrael jelentős részén földrengést jeleztek a polgári védelem telefonos alkalmazásai, miután Izrael légicsapást mért egy libanoni lőszerraktárra hatalmas erejű másodlagos detonációt okozva.

Szombaton, az Irán elleni éjszakai légitámadás után is indítottak két támadó drónt Izrael területére Libanonból. Ezeket a légvédelem elfogta, az egyiket Észak-Izraelben, Galileában, a másikat pedig a Földközi tengerhez közelebb, Nyugat-Galileában, Jechiam kibucnál.

Rakétákat is lőttek Izraelre, mintegy tizenöt libanoni lövedéket fogott el az izraeli hadsereg (IDF) légvédelme szombat délelőtt. A Hezbollah Libanonban azt közölte, hogy egy észak-izraeli felderítőbázist vett célba rakétákkal.

Az Irán elleni válaszcsapások nyomán Avigdor Lieberman volt védelmi miniszter az X közösségi platformon méltatta az IDF légierejét. „A légierő iráni hadművelete napvilágra hozta az IDF lenyűgöző képességeit és pilótáink legmagasabb szakmai felkészültségét”.

Emellett Jair Lapidhoz, a parlamenti ellenzéki vezetőjéhez hasonlóan Liberman is bírálta a kiválasztott iráni célpontokat: „A valódi ár behajtása helyett az izraeli kormány ismét megelégszik egy látványos akcióval és hírneve gondozásával. Egyértelmű döntés helyett nyugalmat vásárol”- vélekedett Liberman.

Az ellenzéki baloldali Demokraták Párt elnöke, Jaír Golan volt vezérkarifőnök-helyettes is üdvözölte az Irán elleni támadást.

„A válasz anélkül rontotta Irán védekező és támadó képességeit, hogy Izrael biztonsági és nemzeti érdekeivel ellentétes felmorzsoló háborúba sodort volna bennünket” – írta Golan, és ő azért bírálta a kormányt, mert az „nem hajlandó a legfontosabbal, a túszok kiszabadításához vezető alkuval foglalkozni”.

Az izraeli hadsereg az akció végrehajtását azzal indokolta, hogy Odeh „a tulkaremi terroristahálózat parancsnokaként az Izrael ellen a közeljövőben végrehajtandó fegyveres támadások előkészítésén dolgozott”.

Október elején Odeh elődjével is végeztek az izraeli erők.

Két iráni katona életét vesztette a szombat hajnalban Irán több területén katonai objektumok ellen végrehajtott izraeli légicsapásokban, a támadás ugyanakkor nem okozott jelentős károkat a katonai objektumokban – közölte a Tasnim iráni hírügynökség.

A jelentés szerint az izraeli erők Teherán, Huzesztán és Ilám tartományokban lévő katonai létesítményeket vették célba annak ellenére, hogy Irán korábban arra figyelmeztette Izraelt, kerülje az ország ellen irányuló „kockázatos akciókat”.

Teherán állítása szerint az integrált iráni légvédelmi rendszer sikeresen elhárította a több hullámban zajló hajnali támadássorozatot, amely így csak „korlátozott mértékben” okozott károkat Irán katonai infrastruktúrájában. A légitámadások két katona áldozata „harc közben” esett el – fűzték hozzá.

Az iráni külügyminisztérium közleményében a nemzetközi jog megsértésének nevezte a katonai célpontokra mért izraeli támadást és hangsúlyozta: „joga és kötelessége megvédeni magát a külső agresszív cselekményekkel szemben”. Hozzátették ugyanakkor, hogy Teherán „elismeri a regionális békével és biztonsággal kapcsolatos felelősségét”.

Az iráni állami média beszámolói szerint

hajnalban robbanásokat és légvédelmi tevékenységet lehetett hallani Teherán közelében és a 15-20 millió lakosú főváros központjában is,

felvételeket azonban nem mutattak a keletkezett károkról. A Farsz iráni hírügynökség szerint Teherántól délre és délnyugatra fekvő katonai támaszpontok voltak a támadások célpontjai.

Az iráni légügyi hatóság hajnalban lezárta az ország légterét, délelőtt – a légicsapásokat követően – azonban elrendelte a polgári légi közlekedés újraindítását – jelentette az IRNA állami hírügynökség.

Irán hetek óta készült egy izraeli válaszcsapásra, miután hadserege október 1-jén mintegy kétszáz ballisztikus rakétát lőtt ki a zsidó államra, megtorlásul a Teheránnal szövetséges libanoni Hezbollah síita milíciával szemben indított izraeli szárazföldi katonai műveletért.

Korábban a Tasnim ügynökség egy meg nem nevezett kormányzati forrásra hivatkozva azt írta,

„nincs kétség afelől, hogy Izrael megfelelő választ fog kapni bármilyen akcióra”.

Az izraeli média beszámolói szerint az Irán ellen szombat hajnalban végrehajtott légitámadás több órán át, több hullámban zajlott, a harci repülőgépek Izraelt fenyegető katonai célpontok, elsősorban rakéta- és légvédelmi rendszerek ellen hajtottak végre légicsapásokat Iránban.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek