Magyar Péter fontos embere a csoportos rablásért elítélt testőr

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.17. 11:40
Módosítva: 2024.10.17. 12:04

Az oroszok két újabb ukrán települést foglaltak el

Lépésről-lépésre haladnak.

Oroszország azt állította, hogy elfoglalt még két ukrán falut: Krasznyi Jart, Myrnograd városától délre, amely Pokrovszk közelében fekszik; és Nyevszkét, amely a luhanszki régióban fekszik, közel a donyecki régió határához. 

Az orosz hadsereg 56 drónnal és egy rakétával támadta meg Ukrajnát csütörtökre virradó éjjel, az ukrán légvédelem 22 drónt lelőtt, további 27 eltűnt a radarokról – közölte az ukrán légierő.

A Telegramon közzétett jelentés szerint csütörtökre virradó éjjel az orosz erők egy H-59 típusú irányított levegő-föld rakétát lőttek ki egy meg nem nevezett célpontra az oroszországi Kurszk térségéből, valamint 56 drónt indítottak az oroszországi Kurszk, Orjol, valamint Primorszko-Ahtarszk városok térségéből Ukrajna légterébe.

Az ukrán légvédelem 22 drónt lelőtt Szumi, Kijev, Poltava, Csernyihiv, Zsitomir, Mikolajiv, Cserkaszi, Odessza és Ternopil megyék fölött.

Két drón Belarusz irányában elhagyta az ukrán légteret, további 27 pedig eltűnt a radarokról „az elektronikus hadviselés aktív ellenintézkedéseinek eredményeként” – áll a közleményben.

A támadás elhárításában az Ukrán Védelmi Erők légiereje, légvédelmi rakétacsapatai, mobil tűzcsoportjai és elektronikai hadviselési egységei vettek részt. A drónok öt esetben csapást mértek a front menti területek infrastrukturális létesítményeire – jelentette az ukrán légvédelem.

Az orosz drónok hullámokban és különböző irányokból támadták Kijevet. Az éjszaka folyamán négyszer hirdettek légiriadót a fővárosban, a veszély összesen három és fél órán át tartott – tette közzé a Kijev Városi Katonai Közigazgatás. Kijev Desznyanszkij kerületében kisebb károk keletkeztek egy társasházban, illetve egy óvoda épületében. Áldozatokról, sérültekről egyelőre nincs információ.

Nagyszabású sikeres műveletet hajtottak végre a kelet-ukrajnai Harkiv megyében az ukrán katonai hírszerzés csapatai a Lipci falutól északra fekvő erdőterület felszabadítására – hozta nyilvánosságra szerdán honlapján az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnöksége.

A közlemény szerint az ukránok elfoglalták az egyik orosz zászlóalj által ellenőrzött területet, Lipcitől északra megtisztítottak az ellenséges erőktől 400 hektár erdőt, ezenfelül csaknem egy ezrednyi orosz katonát tettek harcképtelenné, és többeket fogságba ejtettek. A műveletben a hírszerzés alá tartozó Artan és Kraken elnevezésű alakulatok, valamint a Nemzetközi Légió katonái vettek részt.

Az ukrán védelmi minisztérium közleményében arról tájékoztatott, hogy egy újabb hazai gyártású dón harctéri használatára adott engedélyt. A Csaklun (varázsló) névre keresztelt, új pilóta nélküli rendszer a tárca közlése szerint egy többfunkciós drón, amely alkalmas a tüzérségi tűz pontosítására.

„A drón hatékonyan ellenáll az elektronikus interferenciának, ami fontos tényező a harci küldetések végrehajtásához olyan körülmények között, amikor az ellenség aktívan használja az elektronikus haditechnikát. A Csaklunhoz ukrán programozók olyan szoftvert fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi a drón hatékony irányítását még rossz időjárási körülmények között is” – írta a minisztérium.

Az ukrán 225. különálló rohamdandár sajtószolgálata arról számolt be, hogy az oroszországi kurszki régióban egy orosz páncélozott csapatszállító jármű ukrán harckocsik felé tartott, utóbbiak kilőtték, a rajta lévő orosz katonák pedig fogságba estek. Az ukrán dandár ellentámadásba lendült a rohamot indító orosz csapatok állásai ellen, és elfoglalta azokat – tették hozzá a sajtóközleményben.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, szerdai összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg megközelítette a 673 ezret, előző nap az orosz hadsereg mintegy 1450 katonát veszített. Az ukrán erők kedden megsemmisítettek egyebek mellett kilenc orosz harckocsit, 29 tüzérségi fegyvert és 31 drónt.

Elfoglalta az orosz hadsereg a luhanszki régióban lévő Nevszke és a donyecki régióban található Krasznij Jar települést – közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint az orosz erők a hat ukrajnai frontszakasz közül négyen előrenyomultak, Ukrajnában 23, a kurszki régióban pedig kilenc megkísérelt ellentámadást vertek vissza. A moszkvai összegzés szerint a „különleges hadművelet” övezetében csaknem 1800, Kurszk irányában pedig további több mint 350 ukrán katona esett el vagy sebesült meg súlyosan.

Az orosz hadijelentés az elmúlt nap folyamán Ukrajnában megsemmisített vagy eltalált ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolta fel egyebek között egy katonai repülőtér infrastruktúráját, egy robbanóanyag- és lőszergyártó üzemet, egy, a hadsereget ellátó olajfinomítót, egy Neptun hajóelhárító és egy Sz-200-as légvédelmi rakétarendszert, egy tengeri és egy légidrónraktárt, három lőszerraktárt, egy harckocsit, egy nyugati gyártmányú 155 milliméteres önjáró és egy vontatott tarackot, amerikai HIMARS sorozatvetők három rakétáját, továbbá 56 repülőgép típusú drónt.

A csütörtökön kezdődő kétnapos uniós csúcstalálkozón Volodimir Zelenszkij ukrán elnök számot ad Oroszország Ukrajna elleni háborújának fejleményeiről, és bemutatja győzelmi tervét – jelentette be Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerdán a tagállami vezetőknek szóló és az interneten közzétett meghívólevelében.

A tagállami vezetőknek konszenzusra kell jutniuk az ENSZ Alapokmánya és a nemzetközi jog elveire alapozó békekezdeményezés körül – hangsúlyozta Michel.

Kifejezte abbéli reményét, hogy a tagállamok a hét legfejlettebb ipari ország alkotta csoport (G7) tagjaival együtt eleget tesznek júniusban vállalt kötelezettségüknek, miszerint az év végéig körülbelül 45 milliárd eurót adnak össze Ukrajna katonai, költségvetési és újjáépítési szükségleteinek támogatására.

Mivel Ukrajna energetikai infrastruktúrájának több mint fele megsemmisült, a közelgő télre való felkészülése nagyon fontos

– hívta fel a figyelmet. A tanácsi elnök tájékoztatása szerint a tagállami vezetők a közel-keleti helyzetre is összpontosítanak, mert az drámai, a humanitárius állapotok egyre csak romlanak – jelentette ki. „Az azonnali tűzszünet (Izrael és a Hamász, illetve Izrael és a Hezbollah között), valamint a (Gázai övezetben fogva tartott izraeli) túszok szabadságának elérése továbbra is a legfontosabb cél” – írta.

Michel kijelentette: az Európai Tanácsnak hangsúlyoznia kell e konfliktusok enyhítésének szükségességét, és ragaszkodnia kell a nemzetközi és a humanitárius jog tiszteletben tartásához. Elfogadhatatlannak és felelőtlennek nevezte az ENSZ békefenntartói elleni közelmúltbeli támadásokat Dél-Libanonban, és kijelentette: meg kell védeni az ENSZ teljes személyzetének és a segélymunkásoknak a biztonságát. Közölte:

a tagállami vezetők foglalkoznak majd az EU versenyképességével és gazdasága rugalmasságával is.

A megbeszélés célja, hogy előkészítse az utat egy nagyratörő versenyképességi megállapodás sikeres megvalósításához – jegyezte meg.

Az uniós csúcs tervezett témáit sorolva Charles Michel közölte, a migrációval kapcsolatban az uniós országok állam-, illetve kormányfői stratégiai eszmecserét folytatnak az illegális migráció megelőzését célzó intézkedésekről, beleértve a külső határok fokozott ellenőrzését, a megerősített partnerségeket és a migránsok hazájukba való visszatérésével kapcsolatos politikát. Az Európai Tanács a nemzetközi kapcsolatok áttekintése folyamán megbeszélést folytat a moldovai és georgiai helyzetről, és meghatározza az unió általános politikai irányait és prioritásait.

„Bízom benne, hogy sikerül megőriznünk közös értékeinket és a szabályokon alapuló nemzetközi rendet,

tovább erősítve az Európai Unió befolyását a globális színtéren” – zárta levelét az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke.

Az orosz védelmi minisztérium szerdán videófelvételt mutatott be arról, ahogy kedden egymás után öt orosz rakéta találta el a mikolajevi páncélos üzemet. A beszámoló szerint a létesítmény öt ipari épületét érte találat, és tíz páncélozott jármű, köztük hat harckocsi megsemmisült. A támadás nyomán az üzemben leállt a páncélozott járművek gyártása és javítása.

Kurszk irányában a szerdai hadijelentés szerint az ukrán fél egyebek mellett 21 páncélozott harcjárművet, köztük három tankot veszített. Moszkva szerint a régióba augusztus 6-án betört ukrán erők azóta több mint 23 550 embert, 160 harckocsit, 75 gyalogsági harcjárművet, 100 páncélozott személyszállító járművet, 934 páncélozott harcjárművet, 639 gépkocsit, 189 tüzérségi löveget és 37 sorozatvetőt veszítettek.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több más településéről is jelentettek szerdán ukrán tüzérségi és dróntámadást.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek