A Magyar Péter-lufi elkezdett leereszteni

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.06. 07:50

A terrorszervezetek újabb vezetőjével végzett Izrael

Szinte a teljes vezérkart likvidálták.

Az izraeli hadsereg szombaton közölte, hogy egy libanoni katonai művelet során szombatra virradóra megölték a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveres szárnyának két magas rangú helyi tagját, köztük a libanoni műveletekért felelős Mohammad Huszeint.

A Hamász katonai szárnya, az Al-Kasszám Brigádok megerősítette, hogy két fegyverese meghalt izraeli légicsapásokban Libanonban.

Libanoni biztonsági tisztviselők szombaton arról számoltak be, hogy péntek óta

nem lehet kapcsolatba lépni Hásem Szafieddinnel, Haszan Naszrallah nemrégiben légicsapásban megölt Hezbollah-vezető lehetséges utódjával.

Izrael csütörtök este nagyszabású légicsapást mért Bejrút déli elővárosaira, köztük arra az épületegyüttesre, ahol feltételezésük szerint Szafieddin tartózkodott. A mentők arról számoltak be, hogy a Danije előváros elleni folyamatos izraeli légicsapások miatt még nem tudták átvizsgálni a támadás helyszínét.

A támadás óta a síita Hezbollah nem tett említést Szafieddinről.

Nadav Sosani izraeli tábornok korábban azt közölte, hogy az izraeli hadsereg folytatja a csütörtök éjjeli légicsapás hatásának felmérését. Ő azt mondta, hogy a csapást a Hezbollah hírszerző központja ellen hajtották végre.

Az izraeli hadsereg néhány hete kezdett Libanonban is intenzív támadásokat, és az elmúlt napokban már szárazföldi csapatokat is küldött a határon túlra. A hivatalos közlés szerint az offenzíva célja az izraeliek tízezreinek visszajuttatása a Hezbollah által támadott észak-izraeli országrészben lévő otthonába.

A hadsereg közlése szerint a szárazföldi offenzíva kezdete óta 250 libanoni fegyverest öltek meg, Izrael kilenc katonát veszített a harcokban.

Egy ilyen csapásban halt meg a Hezbollah vezetője, Naszrallah is.

A libanoni hatóságok szerint szeptember óta több mint kétezren haltak meg az izraeli műveletekben. Közlésük szerint mintegy 1,2 millió ember menekült el otthonából, közülük 374 ezren Szíriába.

A Hezbollahot támogató Irán külügyminisztere, Abbász Aragcsi szombaton – Libanon után – a szíriai fővárosba, Damaszkuszba látogatott, ahol tűzszünetet szorgalmazott Libanonban és a Gázai övezetben is. „Az izraeli rendszer csak az erő, a háború nyelvét ismeri” – szögezte le újságírók előtt, és „a nemzetközi közösség közbelépését” szorgalmazta, hogy „leállítsák ezeket a bűntetteket”.

A Hamász Izrael ellen, 2023. október 7-én végrehajtott támadása óta eltelt egy évben, de különösen az elmúlt három hónapban sorra iktatta ki az izraeli hadsereg a palesztin terrorszervezet, illetve az Irán által támogatott síita Hezbollah vezetőit. Legutóbb a Hamász fegyveres szárnyának két magas rangú agját, köztük a libanoni hadműveletekért felelős Mohammad Huszeint likvidálták szombat hajnalban. A hirado.hu összeállításából kiderül, kikkel végeztek eddig az izraeli erők légi csapások, merényletek vagy rajtaütések során.

Szombatra virradóra tehát egy izraeli légicsapásban megölték Szaíd Atallah Alit, a Hamász katonai szárnyának vezetőjét. A 2023 októberében a Hamász által végrehajtott emberrablások és merényletek óta eltelt egy év során az izraeli hadsereg és a titkosszolgálatok számos terrorista vezetővel végeztek.

Hezbollah (fő működési területek: Palesztína, Gázai övezet)

  • január 8. – Visszam el-Tavil: a Hezbollah elit alakulatának, a Radván Ezrednak volt magas rangú parancsnoka, izraeli légi támadásban halt meg
  • június 12. – Tálib Abdullah: Dél-Libanonban vesztette életét izraeli légicsapásban. A Hezbollah parancsnokaként a Hamász tavaly októberi támadása idején hadműveleteket vezetett az izraeli állások ellen a libanoni határnál, valamint a Golán-fennsíkon.
  • június 30. – Fuad Sukr: a Hezbollah korábbi első számú katonai vezetőjét Haszan Naszrallah politikai vezető „jobb kezeként” is ismerték. Az Egyesült Államok ötmillió dollárt ajánlott fel annak, aki információkkal rendelkezik a hollétéről. Célzott dróntámadás végzett vele Bejrútban, Libanonban.
  • július 30. – Mohamed Nimah Nasszer: el-Tavilhoz hasonlóan izraeli légi csapásban vesztette életét Dél-Libanonban.
  • szeptember 20. – Ibrahim Aqil: vezetője és alapítója volt a Radván Ezrednek. Még életében az Egyesült Államok hétmillió dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére. Célzott légicsapás végzett vele Bejrútban.
  • szeptember 20. – Ahmad Vehbe: Ibrahim Aqillal együtt halt meg Bejrútban, szintén vezetője volt a Radvan Különleges Egységnek.
  • szeptember 26. – Ibrahim al-Kubaiszi: a Hezbollah rakétatámadásokért felelős egységét irányította, légicsapás végzett vele Bejrútban.
  • szeptember 26. – Mohamed Szurúr: a Hezbollah dróntámadásokért felelős újonnan felállított egységének vezetője volt, izraeli támadás végzett vele Bejrútban.
  • szeptember 27. – Haszan Naszrallah: 1992-ben vette át a vezetést Abbász Muszavitól, akivel egy izraeli helikopteres egység végzett. A terrorszervezet politikai vezetője lett, irányítása alatt vált a Hezbollah első számú politikai erejővé Libanonban. A szervezet bejrúti földalatti főparancsnokságát ért légitámadásban vesztette életét, a szervezet húsz másik tagjával együtt.
  • szeptember 29. – Nábil Kaúk: a szervezet magas rangú vezetője, a Hezbollah legfőbb döntéshozó testületének tagja, 2020-ban az Egyesült Államok terroristává nyilvánította és szankciós listára tette. Egy izraeli rajtaütés során végeztek vele Bejrútban.

A CNN közel-keleti szakértője szerint Naím Kaszim, Hasím Szafjeddín, Ibrahim Amin el-Szajjíd, illetve Mohamed Raad maradhattak a szervezet élén.

A jemeni húszi lázadók támogatói Haszan Naszralláh sejknek, a Hezbollah libanoni siíta szervezet Izrael által megölt vezetőjének képét mutatják fel, amint a libanoni és a palesztin emberek mellett tüntetnek a jemeni fõvárosban 2024. október 4-én. (Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab).

Hamász (fő működési területek: Libanon, Gázai-övezet, Jemen)

  • január 2. – Szálih El-Arúri: a terrorszervezet helyettes vezetője, egyben a szervezet katonai szárnyához tartozó elit alakulat, a Kasszám Brigádok alapítója. Izraeli célzott dróntámadás végzett vele Bejrútban.
  • július 13. – Mohamed Deíf: a 2023. október 7-i támadás – az úgynevezett al-Aksza elárasztása hadművelet – feltételezett kitervelője, amely kirobbantotta a jelenlegi palesztin-izraeli konfliktust. Izraeli légitámadás végzett vele a Gázai övezetben, halálát azonban a Hamász nem erősítette meg – jegyezte meg a Reuters.
  • július 31. – Iszmaíl Haníje: a Hamász volt első számú vezetője Teheránban halt meg a Maszúd Peszeskjan iráni elnök beiktatása alkalmából szervezett ünnepségek idején, robbantásos merényletben. A támadásáért Izraelt tették felelőssé, Jeruzsálem azonban mindmáig nem vállalta a felelősséget haláláért.

A BBC beszámolt arról is, hogy az Izraeli Védelmi Erők (IDF) hónapokkal ezelőtt „kiiktatták” Ravhí Mustahát, a Gázában működő, Hamász vezette kormány vezetőjét, valamint Számi el-Szirádzsot és Számi Udeh-t, a Hamász biztonsági vezetőit is.

Biztonságban vannak a Libanonból kimenekített magyarok

A biztonsági szempontok miatt minden evakuációs műveletről csak annak lezárultával tudunk beszámolni. Ez ma megtörtént, így most már kijelenthető, hogy augusztus után ma ismét sikeres műveletet hajtottunk végre, ezúttal szlovák barátaink segítségével – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szombaton délután.

Szijjártó Péter beszámolt róla, hogy a reggeli órákban elhagyta Libanon légterét a Szlovákia által küldött mentesítő járat, fedélzetén 9 magyar állampolgárral és egy libanoni családtaggal.

„A gép előbb Cipruson, majd ezekben a percekben Pozsonyban landolt, így most már valamennyien biztonságban vannak” – írta.

Korábban, augusztus elején már hoztunk ki magyarokat a térségből, aminek köszönhetően azon állampolgáraink, akik el szerettek volna jönni Libanonból, el tudták hagyni az országot a Honvédség gépével – emlékeztetett.

Hozzátette, „a közel-keleti helyzet eszkalálódása miatt most ismét felajánlottuk segítségünket a Libanonban tartózkodó magyaroknak. Ezen felhívásra összesen 10 állampolgárunk jelentkezett, így megállapodtunk szlovák barátainkkal, hogy az általuk indítani tervezett mentesítő járaton helyet biztosítanak a magyarok számára”.

Ezen együttműködés nem példátlan, hiszen mi is, amikor lehetőségeink engedik, minden esetben felajánlunk helyeket saját evakuációs járatainkon a szomszédos, valamint az európai uniós országoknak, akik rendre élnek ezen lehetőségekkel – jegyezte meg. Most azonban a szlovákok hozták el a magyarokat, akiknek evakuációját a bejrúti képviseletünk koordinálta, és a hazatérőket magyar konzulok várták Larnakán és Pozsonyban is egyaránt, megadva minden segítséget az állampolgárainknak közölte a miniszter.

„A mai művelet sikeres volt, de sajnos a helyzet egyre csak súlyosbodik a Közel-Keleten, ezért hangsúlyosan arra kérek minden magyar állampolgárt, hogy utazásai során lehetőleg kerülje el ezt a térséget a következő időszakban”

– írta Szijjártó Péter.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek