Rezzenéstelenül áll az élen a FIDESZ

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.24. 18:09

A teljes összeomlás szélén Libanon

Széthullik az ország.

Libanon az összeomlás szélén áll – figyelmeztetett Annalena Baerbock német külügyminiszter Bejrútban tett meglepetésszerű látogatásán, szerdán.

Szólt arról is, hogy „az ENSZ békefenntartói ellen irányuló bármilyen szándékos támadás (…) a nemzetközi humanitárius jog megsértését” jelenti.

A Libanon déli részén állomásozó ideiglenes ENSZ-misszió (UNIFIL) azzal vádolta meg a Hezbollah síita szervezet ellen hadműveleteket folytató izraeli csapatokat, hogy „ismételten” és „szándékosan” az ő állásaikat is lőtték.

Baerbock hangoztatta: „Az ENSZ-békefenntartók védelmének kötelezettsége a konfliktusban részt vevő valamennyi félre vonatkozik”. Hozzátette: „Az UNIFIL katonái teljes támogatásunkat élvezik. Szükség van rájuk a konfliktus politikai megoldásának megtalálásához.”

Berlin hétfőn sürgette az izraeli kormányt, hogy „tisztázzon minden olyan incidenst”, amely az UNIFIL-t érinti, és felszólította, hogy derítsen fényt egy megfigyelőtorony és egy kerítés lerombolására Dél-Libanonban, a Hezbollah erősségének számító területen, ahol Izrael légi bombázásokat és szárazföldi offenzívát folytat.

A misszióra nehezedő „nyomás” ellenére az UNIFIL – amelynek tízezer békefenntartója van – azt közölte, hogy továbbra is „figyelemmel kíséri és jelentést tesz” az Izrael és Libanon közötti határon kialakult helyzetről. Az ENSZ-misszió a napokban a dél-libanoni városokat és falvakat ért „hatalmas pusztításra” figyelmeztetett.

Fennáll a veszélye annak, hogy ha Libanon tovább destabilizálódik az izraeli fellépés miatt, annak széleskörű hatása lesz a régió békéjére és biztonságára és azon túl is – jelentette ki a válságkezelésért felelős uniós biztos Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésének Izrael libanoni katonai fellépésével kapcsolatban tartott vitán kedden.

Janez Lenarcic a vita során hangsúlyozta: a romló humanitárius helyzet és a járványok kitörésének veszélye arra hívja fel a figyelmet, hogy azonnal fel kell lépni a konfliktust fokozódásával szemben és tűzszünetre van szükség.

Az ENSZ libanoni békefenntartó missziója (UNIFIL) elleni izraeli támadásokkal kapcsolatban azt mondta: a misszió szerepe kulcsfontosságú a térségben. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozata kimondja, hogy Dél-Libanonban az ország hadserege mellett, mint fegyveres testület kizárólag az UNIFIL-misszió állomásozhat – emlékeztetett.

„A libanoni fegyveres erők az ország önállóságát és védelmét szavatolják, ami Izrael biztonságát is szolgálja” – fogalmazott Lenarcic, majd azt mondta: az EU elkötelezett a libanoni hadsereg támogatása, valamint az ENSZ-misszió együttműködésének erősítése mellett.

Az Európai Unió elítéli az UNIFIL elleni, a nemzetközi jog megsértésének számító izraeli támadásokat és azok elkerülésére szólít fel – hangsúlyozta. Hozzátette:

biztosítani kell, hogy az ENSZ-misszió személyzetét és a polgári lakosságot minden körülmények között megvédjék, valamint azt, hogy ne támadják a polgári infrastruktúrát.

A nem szűnő támadások intenzitásának fokozódása arra hívja fel a figyelmet, hogy a korábbinál még sürgetőbb a fegyverszünet – tette hozzá beszédében a válságkezelését felelős biztos.

Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) európai parlamenti képviselője a vita során elmondott felszólalásában mindenek előtt kijelentette:

Libanon teljesen reménytelen helyzetben van.

Szavai szerint az Izrael és a Hezbollah libanoni síita milícia közötti, évek óta várható konfliktus kirobbanásának veszélyét sem a nemzetközi közösség, sem pedig a libanoni politikai erők nem kezelték. Figyelembe kell venni, hogy a keresztény, valamint a szunnita és a síita felekezetek közötti egyensúly jelenti Libanont – emelte ki.

A politikus azon meggyőződésének adott hangot, hogy az Európai Uniónak és tagállamoknak sokkal többet kell tenniük a helyzet rendezése érdekében, ahogy gátat kell vetniük a humanitárius krízis további terjedésének is. A Libanon déli részén szolgálatot teljesítő ENSZ békefenntartók munkája szavatolta biztonságot minden körülmények között meg kell őrizni – hangoztatta.

Libanon kizárólag nemzetközi segítséggel tud talpon maradni, önmagában az ország erre többé már nem képes – hívta fel a figyelmet felszólalásában a kereszténydemokrata EP-képviselő.

Az izraeli légierő az Iránból támogatott síita Hezbollah terrorszervezet több tucat katonai parancsnokságára és pénzügyi központjára mért csapás Libanonban – jelentette be az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője.

Az IDF közölte, hogy a légierő libanoni célpontokat támadott az ország belsejében és Bejrútban, ott libanoni források szerint az Al-Hariri nemzetközi repülőtér közelében.

Libanonban azt jelentették, hogy az ország északi részén fekvő Al-Harmelben célba vették a Hezbollahhoz közeli Al-Kard Al-Hasszan Bank épületét, valamint egyik fiókját Ali a-Nahari faluban. Ennek az 1982-ben alapított, és 2016 óta amerikai szankciókkal sújtott banknak több mint kétszázezer ügyfele van. Több tonna arannyal is rendelkezik, mert ékszert is elfogadnak letétként hitelnyújtáshoz, s a Hezbollah pénzmosodájának tekintik.

Emellett légicsapással végeztek a Hezbollah milícia egyik osztagával, amely Libanonból rakétákat indított Izrael északi része felé, és megsemmisítettek több tucat Izrael ellen bekészített lövedéket. Dél-Libanonban, a határövezetben tovább tevékenykednek az izraeli katonai erők, fegyvereket semmisítettek meg és Hezbollah-milicistákat öltek meg.

Izrael északi részén hétfő reggel is működésbe léptek a légvédelmi szirénák, hogy Libanonból indított rakéta- és dróntámadásra figyelmeztessék a lakosságot.

Mintegy huszonöt lövedék vette célba az észak-izraeli, galileai Karmiel várost és környékét.

Az IDF katonai szóvivője közölte, hogy a Gázai övezetben több tucat palesztin fegyverest öltek meg az izraeli csapatok az északi részen fekvő Dzsabalia menekülttábornál, alagutakat semmisítettek meg az övezet középső részén, és a levegőből végeztek az iszlamista Hamász terrorszervezet egyik hadmérnöki feladatokat ellátó, izraeli katonákra veszélyt jelentő munkatársával.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter bejelentette, hogy a ballisztikus rakéták elfogására Izraelbe telepítették és hadrendbe állították az amerikai THAAD légvédelmi rendszer. Izrael a közeljövőben várhatóan ellencsapást mér valamely iráni célpontra, válaszul Teherán Izrael elleni, október elsején közel kétszáz rakétával végrehajtott rakétatámadására. Az ellencsapás után újabb iráni támadás várható.

Az izraeli légierő újabb légicsapásokat mért az Iránból támogatott Hezbollah síita szervezet infrastruktúrájára Bejrútban, de nem támadta a legnagyobb libanoni kórházat – közölte kedden az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője, reagálva arra, hogy libanoni közlés szerint a kórház közelében izraeli légtámadásban sokan meghaltak és megsebesültek.

Az izraeli katonai repülőgépek hétfőn késő este a bejrúti Rafík Haríri kórház közelében eltalálták a Hezbollah egyik létesítményét, de a kórház épülete nem volt cél – közölte az IDF.

A támadásnak 13 halálos és 57 sebesült áldozata van, károk a kórházépületben is keletkeztek – közölte a libanoni egészségügyi minisztérium.

Az izraeli légierő keddre virradóra támadta a Hezbollah több más létesítményét, köztük a bejrúti haditengerészeti bázist, amelyen gyanúja szerint a milícia is tart hajókat, valamint kísérleteket és fegyvereseinek kiképzését végzi. Közben az izraeli szárazföldi erők is folytatják a Hezbollah dél-libanoni létesítményei elleni támadásokat is – tette hozzá a szóvivő.

A Hezbollah ismét rakétákkal támadta Izrael középső részét, emiatt ebben az országrészben megszólaltak a légoltalmi szirénák. Az IDF közlése szerint a rakéták többségét elfogták, de egyikük becsapódott lakatlan helyen. A Hezbollah utólag közölte, a támadással a Vaskupola légvédelmi rendszer Tel-Aviv melletti ütegét vette célba.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek