POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.29. 19:04

Újabb települést foglaltak el az oroszok Ukrajnában

Makijivkát Donyeck közelében.

Elfoglalta az orosz hadsereg a luhanszki régióban lévő Makijivka települést – közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz hadijelentésben a hat ukrajnai frontszakasz közül kettőnél számoltak be előretörésről. Közölték, hogy

Ukrajnában kilenc ellentámadást vertek vissza, Kurszk megyében pedig öt ellentámadási és hat – a határon át tervezett – betörési kísérletet hiúsítottak meg.

A „különleges hadművelet” övezetében a moszkvai összegzés szerint több mint 1950 ukrán katona esett el vagy sebesült meg súlyosan, Kurszknál pedig több mint 400.

Az orosz beszámoló az Ukrajnában az elmúlt nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek egy rádiótechnikai felderítő központot, két üzemanyag-létesítményt, 12 lőszerraktárt, egy német IRIS-T légvédelmi rendszer lokátorát, három harckocsit, négy páncélozott harcjárművet, két 155 milliméteres önjáró és három vontatott tarackot, egy francia HAMMER irányított légibombát, továbbá 172 drónt.

Szergej Lebegyev, az oroszpárti „mikolajivi földalatti mozgalom koordinátora” a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy Zaporizzsja városban orosz csapás semmisítette meg az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) egyik épületét, amelyben NATO-tisztek tartózkodtak. A helyi mentőszolgálatra hivatkozva kijelentette, hogy legkevesebb 15-en életüket vesztették közülük.

Lebegyev szerint találatok érték a Motor Szics és a Progressz hadiipari üzemeket is.

Az orosz védelmi minisztérium szerint a Kurszk megyébe betört ukrán erők az augusztus 6-án indított támadásuk során több mint 18 560 embert, 133 harckocsit, 64 gyalogsági harcjárművet, 97 páncélozott személyszállító járművet, 850 páncélozott harcjárművet, 550 gépkocsit, 146 tüzérségi löveget és 32 sorozatvetőt veszítettek.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több más településéről is jelentettek vasárnap ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Vlagyimir Szaldo, Herszon megye orosz ellenőrzés alatt álló részének vezetője ukrán hadifoglyok vallomására hivatkozva azt állította a RIA Novosztyinak, hogy az ukrán fél vegyi támadásra és a vizek megmérgezésére készül a régióban.

Egészségügyi központot ért orosz támadás az északkelet-ukrajnai Szumiban szombat reggel, többen meghaltak – közölte az ukrán belügyminiszter.

Ihor Klimenko a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt írta, az első támadásban egy ember meghalt, és a kórház több emeletének mennyezete megrongálódott. Miközben megkezdték a betegek és a személyzet evakuálását, az oroszok ismét lecsaptak, további öt ember halálát okozva – tette hozzá.

A Szumi város és a Szumi régió elleni támadások sokkal gyakoribbá váltak azóta, hogy az ukrán erők augusztusban hadműveletet indítottak az Oroszországgal szomszédos Kurszki területen, és több tucat települést elfoglaltak.

Szumi városa mindössze 32 kilométerre fekszik az orosz határtól,

és az orosz erők drónokkal és irányított bombákkal támadják a régiót és a várost.

Klimenko nem pontosította, hogy milyen fegyvereket használtak a szombati támadások során, de a regionális közigazgatás szerint a csapást drónokkal hajtották végre.

Az ukrán légierő korábban szombaton azt közölte, hogy csapatai 73 drónból 69-et lelőttek egy éjszakai támadás során,

amelyben két ballisztikus és két cirkálórakétát is bevetettek az oroszok.

A történtekkel szinte egy időben az ukrán légvédelem mintegy 15 orosz támadó drónt semmisített meg Kijevben és környékén – közölte a helyi katonai közigazgatás.

Egy orosz csapásmérő pilóta nélküli járművet rögzítettek az éjjel, amint kritikusan alacsony magasságban repült el a nyugat-ukrajnai rivnei atomerőmű mellett – hozta nyilvánosságra az ukrán nukleáris létesítményeket üzemeltető Enerhoatom vállalat sajtószolgálata  a Telegramon.

„Az orosz csapatok ismét veszélyt jelentenek az ukrán atomerőművek nukleáris biztonságára nézve” – fűzte hozzá az Enerhoatom. A vállalat hangsúlyozta, hogy senkinek nincs joga megsérteni a nukleáris és sugárbiztonsági alapelveket. Szeptember 22-én éjjel az ugyancsak nyugat-ukrajnai hmelnickiji atomerőműnél észleltek egy közelben elhaladó orosz támadó drónt.

Az ukrán energetikai minisztérium a sajtóközleményében arról tájékoztatott, hogy az elmúlt nap során végrehajtott orosz támadások miatt az ország 24 megyéjéből 11-ben – köztük a főváros, Kijev régiójában – áramkimaradások voltak.

Vladiszlav Volosin, az ukrán déli erők szóvivője egy tévéműsorban közölte: hírszerzési adataik azt mutatják, hogy a közeljövőben megnövekszik az orosz rohamműveletek száma a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja térségében.

„Az elmúlt 24 órában a front ottani szakaszán már öt támadás történt. Az elmúlt napok tendenciája alapján arra következtetünk, hogy a támadások száma növekedni fog, mert hírszerzési információink szerint orosz rohamcsapatokat vontak össze a Zaporizzsjától mintegy 150 kilométerre keletre fekvő Prijutne környékén. Az ellenség 25 könnyű gépjárművet kapott Oroszország déli katonai tartalékbázisáról. Vagyis ez azt jelzi, hogy támadásra készülnek” – fejtette ki a szóvivő.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök négyszemközti megbeszélést folytatott az Egyesült Államokban Keir Starmer brit miniszterelnökkel – hozta nyilvánosságra az ukrán elnöki iroda sajtószolgálata. A brit politikus kifejezte meggyőződését, hogy a következő hetek és hónapok meghatározóak lesznek az orosz-ukrán háborúban. Szavai szerint azért találkozott Zelenszkijjel, hogy megvitassák az Ukrajna előtt álló kihívásokat, és biztosítsa országa megingathatatlan támogatásáról.

A korrupciós és egyéb bűncselekmények során szerzett vagyonok azonosításáért, felkutatásáért és kezeléséért felelős ukrán állami ügynökség elárverezte a fogolycserével Oroszországba került ukrán üzletember-politikus, Viktor Medvedcsuk tizenegy nagyértékű karóráját. Az eladásból csaknem 3,3 millió hrivnya (31 millió forint) folyt be, amit hadikötvények vásárlására fordítanak.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek