POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.22. 11:00

Rakétazáporral támadta Izraelt a Hezbollah

Bosszú a csipogó felrobbantásáért.

Több mint száz lövedékből álló rakétazáport zúdított éjszaka Izraelre a libanoni síita Hezbollah – jelentette a katonai rádió Izraelben vasárnap reggel.

Négy hullámban több mint száz rakétát lőttek ki Libanonból Izrael északi részére Haifáig szombatról vasárnapra virradó éjjel, melyek többfelé személyi sérüléseket okoztak az égből lezuhanó ellenrakéta-töredékek és a becsapódások miatt, és károkat okoztak járművekben, épületekben is.

A légvédelmi riasztások éjjel egykor kezdődtek, és reggel hétig tartottak. Az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője vasárnap reggel azt jelentette, hogy elfogták a Libanonból az ország északi részén fekvő civil településekre irányzott lövedékeket. Hangsúlyozták, hogy továbbra is támadják a Hezbollah libanoni célpontjait, és ezen támadások száma várhatóan növekedni fog.

A Hezbollah magára vállalta a rakéták és drónok indítását, s bejelentette, hogy ez volt az első válasz a személyhívókkal és rádió adó-vevő készülékekkel elkövetett támadásokra.

Két, Irakból Izrael déli részére lőtt rakétát is elfogott az izraeli légvédelem.

A rakéták Galileát és a Haifától keletre fekvő Jezréel-völgyét célozták meg, több tucatot lőttek ki a légierő ott található Ramat-David bázisa ellen. Beit Searimban eltaláltak egy tehenészetet, nagy számú szarvasmarha megsérült, és súlyos anyagi károk keletkeztek. Több faluban tüzet okoztak a repeszek és a lakatlan területre érkező, ezért fel nem tartóztatott lövedékek.

Egy 17 éves fiú kora reggel autóbalesetben életét vesztette, amikor a légvédelmi szirénák megszólaltak, és autójával egy kerítésnek ütközött. Haifa mellett, Kirját Bialikban megsérült egy épület és több mellette parkoló autó, és hárman megsebesültek a lezuhanó repeszek nyomán – egy 70 éves férfi közepesen, ketten pedig könnyebben.

A lakott területekre irányzott rakéták és drónok túlnyomó többségét elfogta a vaskupola légvédelmi rendszer.

A polgári védelem bejelentette, hogy hétfő estig tanítási szünetet rendeltek el Haifától északra, s a biztonsági helyzet miatt gyülekezési tilalom lépett életbe: nyílt területen legfeljebb százan, zárt helyen tízen tartózkodhatnak együtt. Haifa önkormányzata törölt minden sport- és kulturális tevékenységet intézményeiben. Mindenkinek az óvóhelyek közelében kell tartózkodni.

Szombat este az izraeli hadsereg nagyszabású támadást indított Libanonban, miután a Hezbollah onnan rakétákat lőtt ki. Az IDF a múlt héten az északi határsávba helyezte az addig a Gázai övezetben harcoló 98. hadosztályt, melyhez többek közt ejtőernyős brigád és a kommandós dandár is tartozik. Ezzel csatlakozik a 36-os hadosztályhoz, amely több hónapja az északi határnál állomásozik.

A Hezbollahhal szembeni fokozódó feszültség nyomán korlátozottan tartalékos katonák behívásáról is döntöttek a légvédelmi egységeknél, a polgári védelmi parancsnokságon és az egészségügyi csoportoknál.

Új típusú terrorcselekmény a személyhívók tömeges libanoni felrobbantása – jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdai szentpétervári sajtótájékoztatóján.

„Ez egy teljesen újfajta terrorcselekmény, amely magában egyesíti mind a tömegességet, mind pedig a látszólag polgári célú, de terrorista célokra felhasznált új technológiák ilyen jellegű alkalmazását” – mondta a szóvivő. A diplomata rámutatott, hogy a „kibertámadások” következtében többtucatnyi ember vesztette életét, köztük gyerekek is, több ezer ember pedig megsérült. A szóvivő kifejezte Oroszország mély aggodalmát a libanoni események veszélyes alakulása miatt. Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes azt hangoztatta, hogy Moszkva alaposan tanulmányozza a libanoni helyzetet, de szó sincs arról, hogy az orosz diplomáciai személyzetet evakuálnák az országból.

Izrael minden határon túlment a távközlési eszközök tömeges felrobbantásával Libanonban – jelentette ki csütörtökön Haszan Naszrallah sejk, a Hezbollah libanoni síita fegyveres mozgalom vezetője, miután milíciájának számos tagja is megsebesült a robbanásokban.

Naszrallah közölte, hogy vizsgálják a keddi és szerdai támadássorozat körülményeit. Harmincheten vesztették életüket és csaknem háromezren sebesültek meg személyhívók, illetve kézi adóvevők összehangolt felrobbantásában.

„Kétségtelen, hogy az ellenállás és Libanon történetében is párját ritkító, nagyon súlyos biztonsági és katonai csapást mértek ránk” – mondta Naszrallah videóüzenetében, amelynek nyilvános közvetítése közben szemtanúk beszámolói szerint izraeli harci gépek hangrobbanások kíséretében repültek át alacsony magasságban a libanoni főváros egén, pánikot keltve a lakosság körében.

„Izrael két egymást követő napon, egy-egy perc leforgása alatt több mint ötezer embert akart meggyilkolni”

– hangoztatta Naszrallah.

„Az ellenség minden határon túlment, már semmilyen törvényt és erkölcsöt nem tisztel” – jelentette ki Naszrallah, hozzátéve, hogy ez a támadássorozat „háborús bűncselekménynek minősülhet és akár hadüzenettel is felér”.

Naszrallah hangsúlyozta, hogy

a támadásokat méltó megtorlás követi majd, és az Irán támogatását élvező Hezbollah nem hagy fel Izrael támadásával a közös határon át mindaddig, amíg a Gázai övezeti háború tart.

Hosszein Szalami tábornok, az iráni Forradalmi Gárda (IRGC) elithadsereg parancsnoka az IRNA állami hírügynökség szerint arról biztosította a Hezbollah vezetőjét, hogy Izrael „az ellenállás tengelyének pusztító válaszára” számíthat.

Az izraeli hadsereg csütörtökön közölte, hogy Hezbollah-hadállásokat bombázott Libanon déli részén. A közlés szerint a síita milícia harci övezetté változtatta a régiót. „Évtizedeken át hadi célokra használt polgári lakóházakat, alagútrendszert alakított ki alattuk, és élő pajzsként használta a civileket” – olvasható az állásfoglalásban, amely szerint az izraeli hadsereg biztonságos körülményeket akar teremteni annak érdekében, hogy visszatérhessenek otthonukba Izrael északi határtérségének lakosai.

Libanonban szeptember 17-én és 18-án tömegesen robbantak fel kommunikációs eszközök, elsősorban csipogók és adó-vevő készülékek Libanon különböző részein. A hivatalos adatok szerint 37 ember meghalt, köztük gyermekek is, több mint háromezren pedig megsebesültek. A Hezbollah libanoni síita fegyveres mozgalom vezetője és a libanoni hatóságok Izraelt tették felelőssé az incidensért. Az izraeli hatóságok nem erősítették meg, de nem is tagadták érintettségüket.

Legalább huszonkét emberrel végzett egy belső menekülteket elszállásoló iskolát ért izraeli légicsapás Gázavárosban – közölték szombaton a palesztin hatóságok. Az izraeli hadsereg jelentése szerint a Hamász egyik parancsnoki központjára mértek csapást.

Többnyire nők és gyerekek haltak meg a szombati légicsapásban – közölte a gázai egészségügyi minisztérium. A Hamász által irányított kormányzati médiahivatal tájékoztatása szerint 13 gyerek és 6 nő van a halottak között.

Az izraeli hadsereg azonban azt állítja, hogy az egykoron iskolának használt épületben a Hamász parancsnoki központja működött, és újfent azzal vádolta a palesztin szervezetet, hogy polgári létesítményeket használ katonai célokra.

A Reuters helyszíni felvételein felrobbantott falak és kiégett bútorok láthatók, az egyik szoba mennyezetén pedig lukak, melyeken át az emberek a holmijukat próbálták kimenteni.

Az egyik szemtanú, Szaid al-Malahi beszámolója szerint a két rakéta az iskola játszóterén levő gyerekeket és nőket találta el, a közelben egyetlen férfi sem tartózkodott.

A Gázai övezet déli részén található Rafahban négy egészségügyi dolgozóval végzett egy minisztériumi raktárépületeket eltaláló izraeli légicsapás – közölte a gázai egészségügyi minisztérium, hozzátéve, hogy a mentők nem tudtak a halottak vagy a sérültek közelébe jutni.

Az izraeli hadsereg közleményben tudatta, hogy a május óta Rafahban tevékenykedő csapatai az elmúlt hetekben több tucat fegyveressel végeztek, továbbá felszámolták a katonai infrastruktúrát és az alagútaknákat is.

Tovább nőtt a Bejrút déli külvárosára mért pénteki izraeli légicsapás halálos áldozatainak száma, a támadásban 31 ember, köztük három gyerek is életét vesztette – közölték szombaton a libanoni hatóságok.

A támadás halálos áldozatai között három gyerek és hét nő is van, a légicsapásban megsérült emberek száma 68-ra tehető – közölte Firasz Abjád libanoni egészségügyi miniszter egy szombati sajtótájékoztatón.

Izrael légicsapásával az Irán-barát Hezbollah libanoni síita milícia „melegágyát”, Bejrút déli külvárosát vette célba, és a milícia több magas rangú tagjával végzett.

A légicsapás során Izrael legalább 16 Hezbollah-harcost megölt

– írta a Reuters szombaton az izraeli hadsereg szóvivőjét idézve.

Az izraeli hadsereg már a támadás napján bejelentette, hogy Ibrahim Akilt, az Irán-barát síita milícia műveleti parancsnokát vették célba. Meg nem nevezett libanoni biztonsági források szerint vele együtt meghalt a Hezbollah elitegységének, a Radvánnak több tagja is, ugyanis együtt tanácskoztak.

Izrael akkor arról számolt be, hogy a támadás során Akilon kívül körülbelül tíz magas rangú Radván-vezető vesztette életét. Irán határozottan elítélte a libanoni Hezbollah parancsnoka meggyilkolására irányuló légitámadást, Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter azonban kiemelte: Irán nem készül közvetlen megtorló támadásra.

Az ENSZ-közgyűlés miatt jelenleg New Yorkban tartózkodó Aragcsi szombaton elmondta, hogy

Irán továbbra is szorgalmazza az Izrael által elkövetett háborús bűncselekmények nemzetközi elítélését, amely megállíthatja a közel-keleti helyzet további eszkalációját.

A külügyminiszter Ibrahim Akil pénteki meggyilkolását „a cionista rezsim kétségbeesett bűntettének” nevezte. Elmondása szerint Izrael zsákutcába jutott, ezért akarja ilyen bűntettek elkövetésével „az egész régiót a mocsárba taszítani”.

Jeanine-Hennis Plasschaert, az ENSZ libanoni koordinátora pénteken szintén azt hangoztatta, hogy a sűrűn lakott területek bombázása is jelzi, hogy az Izrael és a Hezbollah közötti konfliktus mostanra „nagyon veszélyes erőszakspirállá vált, aminek kétségbeejtő következményei lehetnek, ezért azonnal meg kellene szakítani ezt a spirált”.


 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek