Sunyi trükkökkel játszott át milliókat a haverjainak Magyar Péter

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.25. 10:34

Oroszország győzelme elkerülhetetlen?

Így látja a külügyminiszter.

Oroszország győzelme elkerülhetetlen. Erről beszélt egy interjúban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

 

 

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (Fotó: AFP)

 

Az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov drámai kijelentéseket tett a TASSZ orosz hírügynökségnek adott interjúban. A tárcavezető szavai aggodalomra adhatnak okot a nyugati, háborúpárti országok számára.

Lavrov ugyanis határozottan kijelentette, hogy Oroszország fog győzni az ukrajnai konfliktusban, mert a nyugati országok nem értenek más nyelvet. 

A győzelemre szükség van. Nem értenek más nyelvet. Ez a győzelem a miénk lesz, efelől nincs kétségünk. Valóban egységessé váltunk a háborúval szemben

 – mondta.

A miniszter azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy csak súlyosbítja a konfliktusokat világszerte, ahelyett hogy megoldaná azokat. Ukrajnát és a Gázai övezetet hozta fel példaként.

Lavrov azt is állította, hogy a nyugati fegyverekkel felszerelt ukrán terrorista csoportok civileket támadnak meg Oroszország határvidékén. Az ENSZ vezetése pedig inkább hallgat az ukrán betörésről a Kurszki területre – közölte az orosz külügyminiszter.

A tárcavezető szerint a kelet-európai országoknak meg kell érteniük, hogy a NATO-ban és az Európai Unióban nem bíznak bennük. Mint fogalmazott: 

Nem bíznak bennük. Jelentős nemzetközi kinevezések közelébe sem engedik őket.

Az ukrajnai háborút nem lehet pusztán tárgyalásokkal lecsillapítani, Oroszországot békére kell kényszeríteni – hangoztatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT).

„Vlagyimir Putyin orosz elnök annyi nemzetközi előírást és szabályt sértett meg, hogy nem fog önmagától leállni, Oroszországot csakis kényszeríteni lehet a békére, és pontosan erre van szükség, Oroszország békére kényszerítésére a háború egyetlen agresszoraként, az ENSZ Alapokmányának egyetlen megsértőjeként” – mondta Ukrajna elnöke.

„Egy napon majd ebben a teremben biztosan azt fogják mondani, hogy véget ért Oroszország Ukrajna ellen vívott háborúja. Nem befagyva, nem kikényszerítve, nem elfeledve, hanem valóban vége” – mondta. „És mindez nem azért fog megtörténni, mert valakinek elege lett a háborúból, vagy valaki elcserélt valamit Putyinnal. Oroszország Ukrajna ellen vívott háborúja azért fog véget érni, mert az ENSZ Alapokmánya működik. Működnie kell. Ukrajna jogának az önvédelemre érvényesülnie kell” – hangoztatta Zelenszkij.

Diplomáciai megoldást sürgetett a Közel-Kelet fegyveres konfliktusaiban, valamint a Nyugat Ukrajna mögötti kiállásának fenntartását szorgalmazta Joe Biden amerikai elnök az ENSZ Közgyűlésében mondott felszólalásában kedden New Yorkban.

Az ENSZ Közgyűlés ülésszaka csúcsszintű általános vitájának megnyitóján mondott beszédében az elnök az ukrajnai háborút tekintve óva intett a nyugati szövetségesek kifáradásától, és a fegyveres konfliktusban a kijevi vezetés támogatásának folytatására szólított fel. A Közel-Keletet illetően az Izrael és a libanoni Hezbollah közötti eszkalálódó fegyveres konfliktus kapcsán Joe Biden úgy fogalmazott, hogy egy teljes körű háború senkinek sem érdeke, és hozzátette: az egyetlen út a békéhez a diplomáciai megoldás. Az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet közötti háborús konfliktus, a gázai harcok lezárása érdekében a tűzszüneti megállapodás feltételeinek véglegesítését sürgette, és felhívta a figyelmet arra, hogy mindkét oldalon túl sokat szenvedett már a polgári lakosság. Az amerikai külpolitikát illetően kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem vonulhat vissza a globális politika színteréről.

Joe Biden elnöksége utolsó beszédét tartotta az ENSZ Közgyűlése előtt, ami alkalmat adott négyéves elnöksége néhány elemének kiemelésére, így beszélt az amerikai csapatok afganisztáni kivonulásáról is. A 2021 nyarán megtett lépésekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy eltökélt volt az ügy lezárására. Ugyanakkor elismerte, hogy a folyamatot „tragédiák kísérték”, amivel a 13 amerikai katona halálára utalt, akik merényletben vesztették életüket a kabuli repülőtérnél az Afganisztánban tartózkodó amerikai külföldi állampolgárok kimenekítésére irányuló művelet idején. Az afganisztáni kivonulás kivitelezését illető kritikákra Joe Biden és adminisztrációjának tisztségviselői az elmúlt években azzal érveltek, hogy a csapatok kivonásáról még a korábbi elnök, Donald Trump állapodott meg, így megkötve a következő kormányzat kezét.

Joe Biden a világszervezet ülésén tartott keddi felszólalásában a világ előtt álló megoldandó feladatok közé sorolta a mesterséges intelligencia felhasználásának szabályozását annak kockázatai miatt. Úgy vélte, az új technológia teljes mértékben átalakítja majd az emberek életét, a munkavégzés módját és a háborús hadviselést is. Az ENSZ-közgyűlés keretében az amerikai elnök külön is találkozott António Guterres ENSZ-főtitkárral, akinek hangsúlyozta az ENSZ intézményi reformjainak szükségességét annak érdekében, hogy a szervezet képes legyen megfelelni a 21. század kihívásainak.


 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek