POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.03.

Nem veszik őrizetbe Putyint Mexikóban

Visszautasították az ukrán kérést.

Szerző Ripost

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök csütörtökön elutasította Ukrajna azon követelését, hogy a nemzetközi elfogadóparancsnak eleget téve vegyék őrizetbe Vlagyimir Putyint, amennyiben az orosz elnök ellátogat az észak-amerikai országba a következő államfő beiktatására - írja a Reuters hírügynökség.

Nem veszik őrizetbe Putyint, ha az USA szomszédjába látogat

"Ukrajna kérését nem áll módunkban teljesíteni, ez nem a mi felelősségünk, egyszerűen nem rajtunk múlik. Mi a háború ellen és a béke mellett vagyunk”

- jelentette ki a hivatalban lévő mexikói államfő, miután egy újságíró a Putyin letartóztatására tett ukrán követelésről kérdezte. Obrador emlékeztetett arra, hogy az új elnök beiktatására meghívták az összes kormányt, amellyel Mexikó kapcsolatban áll, és mindegyik maga dönti el, hogy részt vesz-e vagy sem.

A mexikóvárosi ukrán nagykövetség még szerdán adott ki egy közleményt, amiben azt írta, hogy Mexikónak őrizetbe kell vennie Vlagyimir Putyint, amennyiben eleget tesz a meghívásnak, és részt vesz a Claudia Sheinbaum megválasztott elnök beiktatásán október 1-jén. (Sheinbaum még a júniusi választáson aratott történelmi győzelmet, ő lesz az ország első női elnöke.)

„Bízunk abban, hogy a mexikói kormány minden esetben végrehajtja a nemzetközi elfogatóparancsot, és átadja az említett személyt az ENSZ hágai bírói szervének. Reméljük, hogy a mexikói kormány tisztában van azzal, hogy Putyin háborús bűnös, aki ellen elfogatóparancs van érvényben” – olvasható az ukrán közleményben. 

A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság még tavaly márciusban adott ki elfogatóparancsot Vlagyimir Putyin ellen, amiért szerintük Oroszország jogellenesen deportálta a gyerekeket a megszállt ukrajnai területekről. Mivel Mexikó tagja a bíróságnak, elvileg érvényesítenie kellene Putyin elfogását. Nem tagja ugyanakkor a szervezetnek Oroszország, az Egyesült Államok, Kína és Izrael sem.

A Putyin elleni elfogatóparancs egyébként többször eredményezett már jogilag bonyolult helyzetet az elmúlt években. Korábban Dél-Afrika került a nemzetközi figyelem középpontjába, amikor tavaly augusztusban ott rendezték a BRICS-csoport éves csúcsértekezletét. Az ország szintén tagja a büntetőbíróságnak, és az orosz elnök többször kijelentette, hogy el akar menni oda a tanácskozásra, de végül Szergej Lavrov külügyminiszter képviselte Oroszországot.

Tavaly Brazília baloldali elnöke, Luiz Inácio Lula da Silva személyesen garantálta, hogy ha Vlagyimir Putyin idén novemberben megjelenik a G20 értekezleten Rio de Janeiro-ban, akkor nem fogják őrizetbe venni. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek