Íme Orbán Viktor legfontosabb bejelentései az Árvízinfón: ezeken a helyeken a legnehezebb most

INSIDER
dosszié ikonMagyar Péter
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.14.
Módosítva: 2024.09.14.

Magyar Péter innen-onnan összelopkodta a "programját"

Mindenhonnan csipegetett.

A Tisza Párt vezetője, Magyar Péter közvetlenül az önkormányzati és EP választások előtt közzétette "elképzeléseit" Budapestről. Ám ezeknek a terveknek a döntő többségét a többi jelölttől plagizálta Magyar Péter -írta meg a Magyar Nemzet.

A lista első eleme volt egy gyalogos híd megépítése Budapesten. Ennek a terve Vitézy Dávid 101 pontos programjában is helyet kapott. Szintén a Dunával kapcsolatban a dunai menetrendszerinti hajózás újraindítását, és a Duna-partok megújítására is ígéretet tett Magyar Péter. 

Ezzel mindössze annyi a probléma, hogy a Duna-part rehabilitálásával kapcsolatos tervek mind Vitézy, mind pedig Karácsony Gergely tervei között szerepelnek, a Dunai hajózás újraindításáról pedig Vitézy Dávid is többször értekezett.  

A programként említett posztban Magyar több pontban is foglalkozott a közlekedéssel, illetve a kerékpárutak fejlesztésével.

Magyar Péter ígéretet tett a közlekedés biztonság és a mobilitás fejlesztésére, a már meglévő biciklisávok biztonságossá tételére. Azonban ezek a tervek egyértelműen kiolvashatók Vitézy Dávid programjából, ahogy a fővárosi bérlakás építési program indítása is. 

A Tisza Párt vezetője ezzel egy az egyben lemásolta a korábbi főpolgármester-jelölt programját, aki öt év alatt tízezer új bérlakás építésére tett ígéretet a fővárosban. 

Szintén Vitézy Dávid ötletét vette el Magyar Péter, amikor a város éjszakai életének rendezését is előirányozta.

Magyar Pétertől korántsem idegen a plagizálás. Komjáthi Imre, az MSZP országgyűlési képviselője szerint Magyar Péter a szocialisták programját mondja fel szinte pontról pontra. Komjáthi örül annak, ha a Tisza elnöke felhangosítja javaslataikat, csak ne felejtse el, honnan jöttek az ötletek, ahogy azt se, hogy ezek megvalósításához nem elég a látványos előadásmód.

Az MSZP politikusa arra emlékeztetett: már 2021 tavaszán, egy komplex javaslatcsomag keretén belül a minimálbér emelését javasolta, azt is tisztázva, ez hogyan nem okoz komoly gondot a kis- és középvállalkozásoknak: a minimálbért adómentessé kell tenni, adójóváírással pedig a mediánbérig több pénzhez lehetne juttatni az embereket.

Komjáthi Imre szerint most, hogy nem az MSZP, hanem a Tisza Párt elnökétől jön a javaslat, nem találkozni a korábbi háborgó reakciókkal. Úgy véli, ennek két tanulsága is van:

Egyrészről mindez örvendetes, hiszen ezek szerint elfogadták és megértették javaslatunkat a közgazdászok is. Másrészt, ez azt is jelenti, hogy Magyar Péter olvassa az MSZP Rendszerváltást! programját, amely a hétköznapi emberek mindennapi problémáival foglalkozik. Tavaly megkaptuk, az emberek nem olvasnak pártprogramokat, most mégis úgy tűnik, érdekli az embereket, miről szólnak javaslataink.

Ugyanakkor Magyar Péter nem csak baloldali mikropártoktól szokott plagizálni, hanem komplett kormányprogramokat is képes meglovasítani. Ha ugyanis végigolvassuk a Tisza Párt komplex hazaváró programját, majd mellétesszük az Egyensúly Intézet Hogyan csábítsuk haza a külföldre vándorolt magyarokat? című, év eleji javaslatcsomagját, megállapíthatjuk: nemhogy egy az egyben átvették az egészet forrásmegjelölés nélkül, de még az egyes pontok sorrendjén sem változtattak.

Lényegében vázlatosan kijegyzetelték, aztán  föléírták frappáns megnevezésként a Fidesz-kormány Hazaváró programjának címét.

Jakab Pétertől kölcsönzött demagógiával próbálkozik Magyar Péter, ahelyett, hogy az őt érintő számos kérdést tisztázná. A Tisza Párt elnöke a Jobbik bukott elnökéhez hasonlóan Lúdas Matyinak képzeli magát, aki majd legyőzi Döbrögit. Nagy Ervin elemző szerint, aki a Magyar Nemzetnek nyilatkozott a hitelesség egyre inkább megkérdőjeleződik Magyar Péternél, de Jakab Péter politikai kudarca is intő jel lehetne számára.

 

Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet

 

Túl sok jót nem sejtet Magyar Péterre nézve, hogy a Jobbik elnöki és frakcióvezetői székét többek közt a baloldali szövetségkötés és a dekonstruktív megszólalásai miatt elbukó Jakab Péter demagóg kommunikációs paneljeit vette elő. 

A Tisza Párt elnöke ugyanis ahelyett, hogy például magyarázatot adna arra, miért nem mond le mentelmi jogáról, amikor annak megszüntetését a kampányban ő maga szorgalmazta, Döbrögikről és Lúdas Matyikról beszél, pont ahogy azt Jakab is tette évekkel ezelőtt.

A demagógia Magyar Pétert is utolérte, a Tisza vezetője a közösségi oldalán azt írta a minap: „Miniszterelnök úr, a félrebeszélés ideje lejárt. A Döbrögiknek leáldozott. A magyar egy békés, türelmes nép, de mindennek van egy határa. Most a Lúdas Matyik kora jön. Tudja, miniszterelnök úr, háromszor veri vissza kenden…”. Arra, hogy mire lesz elég Magyarnak a Jakab-féle demagógia, Nagy Ervin elemző, filozófus azt mondta lapunknak: 

Magyar Péter számára annyiban intő jel lehet Jakab Péter politikai kudarca, hogy a gátlástalan hangulatkeltés és baloldali demagógia nem vezet hosszú távú sikerre. 

– Ott is látok tanulságos párhuzamot, hogy Jakab bukásához részben a magánéleti botrányok is hozzájárultak. A szavazók egy idő után feltesznek bizonyos kínos kérdéseket, mert a politikus hitelessége kulcskérdés. A hitelesség pedig egyre inkább megkérdőjeleződik Magyar Péter esetében. Elég csak arra gondolni, hogy a választási kampányában számtalanszor elmondta, hogy nem veszi fel az uniós mandátumot és eltörölné a mentelmi jogot, majd mégis beült a jól fizető Európai Parlamentbe, most meg az úgynevezett diszkóbotrány ügyében a mentelmi joga mögé bújik – fogalmazott Nagy Ervin.

Hozzátette, Magyar Péternek annyiból is érdemes elgondolkodnia Jakab Péter kudarcán, hogy éppen az ő esetében derült az ki világosan, hogy 

a Facebookon való népszerűség nem feltétlenül vezet sikerhez, hogy a like-ok nem válthatók szavazatra. 

Jakab posztja ugyanis – hasonlóan most Magyar Péter bejegyzéseihez – rekordokat döntött mind olvasottságban, mind pedig interakciókban.

– Azt is látni kell, hogy ez a sokszor szélsőséges és sértő hangnem Magyar Péter személyiségéből is ered. Ilyen ember, ilyen a stílusa, ilyen a karaktere. De az is igaz, hogy azért is próbál nagy csatazajt kelteni, mert el akarja terelni a figyelmet a mentelmi ügyéről, a Dunába dobott telefonról, családi VIP-ellátásról és egyéb kényes dolgokról. 

Azt gondolja, hogy minél hangosabb és minél provokatívabb lesz, annál kevésbé figyel és foglalkozik majd a külföldről finanszírozott kormányellenes sajtó a botrányos ügyeivel

– mondta az elemző.

Ugyanakkor szerinte a baloldali demagógia két ok miatt is hibás koncepció. Egyrészről hosszú távon komolytalanná válik: valami hasonló történt Jakab Péterrel is, akinek örökzöld témáján, miszerint kezdeményezi a parlament feloszlatását, már csak mosolyognak az emberek. – Magyar Péter is könnyen komolytalanná válhat. A másik, hogy 

ha elvonatkoztatunk az embertől és attól, hogy milyen gátlástalan akciókat szervez, akkor végül is azt halljuk tőle, amit Gyurcsány Ferenc is mondott az elmúlt tíz évben 

– fogalmazott Nagy Ervin.

A Magyar Péter vezette Diákhitel Központtól dőltek a milliók a Tisza Párt jelenlegi szervezőjéhez

A Magyar Péter által vezetett Diákhitel Központtal kötött túlárazott szerződést a Tisza Párt egyik jelenlegi szervezője. Ez derült ki abból a csörtéből, amelyet Hadházy Ákos és Magyar Péter vívott pénteken a Facebookon. A Magyar Nemzet kiderítette, melyik vállalkozásról és kiről is van szó.

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő a Facebook-oldalán jelentkezett egy bejegyzéssel, amelyben arról ír, hogy Magyar Péter még a Diákhitel Központ vezetőjeként ellenjegyzett túlárazott szerződéseket.

Hadházy kiemelte, egyes szerződések a véleménye szerint feleslegesek voltak. Példaként azt írta, az egyik cég 14 millió forintért a KSH-tól származó adatokból próbálta meg kiszámolni, hogy a Diákhitel Központ tevékenysége mennyivel járult hozzá a magyarországi GDP-hez.

Ahogy az ilyen esetekben lenni szokott, a poszt alatt hamarosan megjelent Magyar Péter, és kommentelni kezdett. 

A Tisza Párt elnöke „méltánytalannak és igaztalannak” titulálta Hadházy szavait. Magyar mintha igencsak összezavarodott volna, magyarázkodó kommentjét ugyanis nagyon sokszor átírta.

A független képviselő egyik állítására reagálva kiemelte: 

nem tudom, milyen online marketing cégről beszél, amely egyengeti a Tisza Párt tevékenységét. Én nem dolgozom olyan céggel jelenleg, amely a Diákhitelnél tendert nyert

 – írta Magyar Péter.

Csakhogy az egyik, nettó 13,34 millió forintba kerülő, egyébként gyakorlatilag teljesen felesleges tanulmányról szóló szerződést 2021. december elsején írta alá. A Diákhitel Központ ekkor a Troia Media Kft.-vel kötött megállapodást, a dokumentumot Trentin Balázs Lajos írta alá a cég részéről. A szerződés tárgya a cikkünk elején említett téma: a Magyar Péter által vezetett szervezet „valószínűsített hatása” a nemzetgazdaságra.

Trentin Balázs neve aligha lehet ismeretlen Magyar Péter számára, a Troia Media Kft. vezetője ugyanis jelenleg a párt fontos szervezője.

 A Magyar Nemzet úgy értesült: a tiszások 2024. augusztus 17-én szerveztek egy találkozót öt Pest megyei választókerület városi koordinátorai számára Dunaharasztin. Az eseményen vendégként volt jelen Kiss József és Trentin Balázs, akik a Tisza szigetek létrehozásáról és működtetéséről beszéltek. Az úgynevezett Tisza szigetek a korábbi polgári körök mintájára létrehozott helyi Tisza párti szervezetek.

Magyar most azt állítja, hogy pártjának nincs üzleti kapcsolata olyan vállalkozással, amely korábban a Diákhitel Központnak végzett munkát. A teljes igazság azonban az, hogy a már említett Trentin Balázs érdekeltségébe tartozó cég 13,34 millió forintot bizonyosan kapott a Diákhitel Központtól akkor, amikor azt Magyar Péter vezette. Tény továbbá az is, hogy Trentin jelenleg a Tisza Párt egyik szervezője.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek