Fanatikus Ukrajna-párti merénylő akarta megölni Donald Trumpot

KÜLFÖLD
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.08.

Ma is az európai átlag felett a magyar gyermekvállalás

Erről beszélt Rétvári Bence.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Pest vármegyei Kosdon rendezett, hagyományos babanapi ünnepségen kiemelte, a kormány igyekezett elhárítani a gyermekvállalás elől az anyagi akadályokat. Koncz Zsófia családokért felelős államtitkár pedig arról beszélt, hogy a családtámogatások további bővítésén dolgoznak.

VG

2024.09.07, 20:30

Megosztom a cikket

Hirdetés

Az uniós átlag fölé került a magyar termékenységi mutató, mert a magyar emberek családszeretők, és sokan szeretnének gyermeket vállalni - mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szombaton a Pest vármegyei Kosdon. Koncz Zsófia családokért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a kormány a családtámogatások bővítésén dolgozik.

RÉTVÁRI Bence
Rétvári Bence: az európai átlag fölött van a magyar gyermekvállalás / Fotó: Balogh Zoltán

Rétvári Bence, aki a térség KDNP-s országgyűlési képviselője is, a településen rendezett, hagyományos babanapi ünnepségen hozzátette, a kormány igyekezett elhárítani a gyermekvállalás elől az anyagi akadályokat. A politikus többek között arról beszélt, hogy az Európai Unió jelenlegi tagállamainak területén 1960 óta nem született olyan kevés gyermek, mint az utóbbi években. A születések száma korábban négymillió felett volt, mostanra 3,88 millióra csökkent.

Elmondta, Magyarország tizenöt éve a termékenységi mutatót nézve az uniós tagállamok között az utolsó, 27. helyen volt; akkor az unióban egy nőnek átlagosan 1,54, Magyarországon 1,23 gyermeke született. 

Másfél évtized alatt az ország a 27. helyről a hatodik helyre jutott. 2023-ban csak öt ország volt Magyarország előtt: Franciaország, Románia, Bulgária, Csehország és Szlovákia - ismertette, jelezve, a mutató az unióban valamelyest csökkent, 1,46 gyermek jut egy nőre, de Magyarországnak az elmúlt években magasabb számokat sikerült elérnie.

Megjegyezte, akkor, amikor egész Európában "demográfiai ősz" van, Magyarországon ezzel ellentétes a tendencia.

A kormány a támogatások bővítésén dolgozik

Az államtitkár az élet legnagyobb ajándékának nevezte a gyermeket, és kiemelte, Kosdon 25 éve hat gyermek született, tavaly harminc volt az újszülöttek száma.

Koncz Zsófia hangsúlyozta, idén ötéves a családvédelmi akcióterv, amely hét intézkedést, 

  • a babaváró támogatást, 
  • a csok bővítését, 
  • a jelzáloghitelek elengedését, 
  • a négy vagy több gyermekes nők szja-mentességét, 
  • a nagycsaládosok gépkocsivásárlási támogatását, 
  • bölcsődefejlesztést 
  • és a nagyszülői gyedet tartalmazza. 

"Folyamatosan azon dolgozunk, hogy ezeket bővíteni tudjuk " - tette hozzá, megemlítve, hogy Kosdon nem volt 2020 előtt bölcsődei ellátás, az akkor létrehozott nyolcfős mini bölcsőde mára 12 férőhelyesre bővült. Az egész országban 2010-ben 32 500 bölcsődei férőhely volt, mára 66 ezerre nőtt a számuk.

Azon dolgozunk ,hogy minél több bölcsőde épüljön az országban, és hogy a családok minél inkább hozzá tudjanak jutni a családtámogatási intézkedésekhez. Könnyíteni fogjuk a hozzáférést a babaváró támogatáshoz, a falusi csokhoz, a csok pluszhoz a speciális adózást választó egyéni vállalkozóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek is

 - mondta.

Az országot 2010 óta vezető kereszténydemokrata kormányzat a bruttó nemzeti össztermék öt százalékát meghaladó anyagi erőforrást fordít a családok támogatására.

 

Az országot 2010 óta vezető kereszténydemokrata kormányzat a bruttó nemzeti össztermék öt százalékát meghaladó anyagi erőforrást fordít a családok támogatására a népesedési folyamatok újbóli emelkedő pályára állítása érdekében – jelentette ki Kövér László az országgyűlés elnöke, majd hozzátette:

Ennek eredményeként a termékenységi ráta az 1,3 alatti szintről a szomszédunkban kitört háborúig 1,6 közelébe emelkedett.

Tudatosítanunk kell magunkban, hogy az anyagiak ugyan jelentős mértékben befolyásolják a hajlandóságot a gyermekvállalásra, de végső soron a szellemi állapotaink határozzák meg, az, hogy mit gondolunk az életről, az ember világban elfoglalt helyéről, az élet minőségét meghatározó tényezők fontossági sorrendjéről – hangsúlyozta az Országgyűlés elnöke.

Egyszerűbbé válik a csok plusz, a falusi csok és a babaváró támogatás igénybevétele a speciálisan adózó (kata, átalányadó) egyéni vállalkozók és a mezőgazdasági őstermelők számára. Egy friss kormányrendelet-módosítás értelmében az eddigi 10, illetve 20 százalék helyett a bevételük akár 50 százalékát vehetik figyelembe jövedelemként a hitelbírálatnál, így könnyebben tudnak saját otthonhoz jutni államilag támogatott, 15, 30, illetve 50 millió forintos csok plusz-kölcsönnel – jelentette be Koncz Zsófia családügyi államtitkár a Facebook-oldalán.

Mint kifejtette, a módosítás azt is lehetővé teszi, hogy az eddig elvárt két, illetve három év helyett az igényléshez elegendő legyen egy év tb-jogviszony igazolása számukra. Az egyszerűsítéssel több tízezer családnak tud segíteni a kormány. Mint írta, továbbra is a magyar családtámogatási rendszer bővülésén, erősítésén dolgoznak.


Tovább bővülnek a családtámogatások Magyarországon – jelentette be Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter. Közölte: megjelent az a kormányrendelet-módosítás, amely

tovább bővíti a magyar családoknak az egyedülálló családpolitikai intézkedésekhez való hozzáférését, mivel a speciális adózók, akiknek a legnagyobb csoportja a katások, és az őstermelők esetében tovább bővül a csok plusz, a babaváró támogatás és a falusi csok.

A speciális adózási formákból adódóan a bankok eddig a hitelbírálat során a bevételek 10-20 százalékát tudták figyelembe venni, a rendelet módosítása azonban innentől a bevételek 50 százalékát írja elő. Ez azt jelenti, hogy például a csok plusz esetében a 15 millió, a 30 millió vagy az 50 millió forintos hitelhez való hozzájutás lehetősége egyre erőteljesebbé válik. Jelentős előrelépés az is, hogy eddig ezeknél a foglalkoztatási formáknál két-három éves társadalombiztosítási jogviszonyt írtak elő, ez most egy évre csökken – ismertette a miniszter.

Több tízezer potenciális támogatást igénybe vevőről van szó, ide tartoznak például a fodrászok, a kozmetikusok, a fotósok, az informatikusok vagy a kiskereskedelmi tevékenységet folytató egyéni vállalkozók.

– A kormány számít rájuk, és hívja őket abba a családtámogatási rendszerbe, amelynek harminc intézkedése valósult meg az elmúlt években. A jelenlegi gazdasági szempontból nehézségeket magában rejtő helyzetben is bővítik a családtámogatásokat, amelyek európai és világszinten is különlegesek – fogalmazott a tárcavezető.

Hankó Balázs szerint ezeknek a családpolitikai az intézkedéseknek köszönhetjük, hogy 2010 óta több mint 178 ezer gyermek született meg, ha a korábbi termékenységi arányszám maradt volna, akkor ennyivel kevesebben lennénk.

Az idén januárban bevezetett csok plusz támogatás iránt 15 ezren érdeklődtek,

ezek közül jelen pillanatban kilencezer hitelkérelem van bírálat alatt, amelyből 6321 bírálat történt meg 164 milliárd forint hitelösszegben, ami 26 millió forint átlagos támogatási összeget jelent.

A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy

a kibővített családtámogatási eszközökön kívül a kormány 1,1 millió családnak segített az augusztusra előrehozott szeptemberi családi pótlék, gyes és gyed kifizetésével.

Azzal is segítik a családok tanévkezdését, hogy 1,2 millió diák 13 millió tankönyvéhez 15 milliárd forinttal járultak hozzá a kedvezményes és ingyenes gyermekétkeztetés mellett. A család és a munka közötti egyensúly kialakítását támogatja a kormány az újra adott bölcsődei támogatással, ami főleg a vidéken élő, munkába visszatérő családoknak jelent könnyebbséget, akár havi ötvenezer forint értékben is. – A magyar családok támogatásának rendszere bővül és erősödik, Magyarország családbarát ország, a magyar nemzet pedig családbarát nemzet – mutatott rá Hankó Balázs.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek