POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.27. 07:10

Joe Biden újabb 5 és fél milliárd dollárt küld Ukrajnába

Az év hátralévő három hónapjára.

Az Egyesült Államok 5,5 milliárd dollárt tesz elérhetővé katonai támogatásként az amerikai készletekből való lehívással Ukrajna számára a Biden-kormányzat hivatali idejének lezárásáig – közölte Joe Biden elnök csütörtökön, mielőtt a washingtoni Fehér Házban Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt.

Joe Biden közleménye szerint az 5,5 milliárd dollár (mintegy 1700 milliárd forint) az amerikai Kongresszus által korábban megszavazott keret teljes felhasználását jelenti.

Az elnök azt is közölte, hogy Ukrajna nagy távolságú támadóképességének erősítése érdekében arról határozott, hogy országa nagy lőtávolságú eszközökkel, azaz precíziós támadásra alkalmas JSOW típusú siklóbombákkal látja el az ukrán haderőt.

Joe Biden egyben bejelentette, hogy az amerikai védelmi minisztérium 2,4 milliárd dollár további kiegészítő biztonsági támogatásra adott megbízást az Ukrajnai Biztonsági Támogatási Kezdeményezés (Ukraine Security Assistance Initiative) keretében, ami gyártási megrendelést jelent, és ezúttal légvédelmi eszközökre, valamint drónokra és egyéb eszközökre, és az ukrán védelmi ipar erősítésére vonatkozik.

Joe Biden közleményét azzal zárta, hogy az Egyesült Államok el fogja látni Ukrajnát azokkal az eszközökkel, amelyekre szüksége van, hogy megnyerje a háborút.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója csütörtökön Joe Biden és Volodimir Zelenszkij találkozója után tartott sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy az ukrán elnök nagy vonalakban ismertette úgynevezett „győzelmi tervét”, és ennek nyomán a következő időszakban az amerikai kormányzat részletesen értékeli majd az ukrán elképzelést.

Kérdésre válaszolva annyit mondott, hogy az ukrán tervezet nem csak a háború lezárása érdekében tartalmaz javaslatokat, de egy újabb háború megelőzése érdekében.

A fehér házi illetékes azt is közölte, hogy az ukrán „győzelmi terv” októberben a Németországban összehívott Ukrajna Védelmi Kontaktcsoport ülésén is napirenden lesz, amelyen az ukrán haderőt támogató nemzetközi koalíció tagjai magas szinten képviseltetik magukat.

Az ukrán elnök a Joe Biden-nel tartott megbeszélést követően külön egyeztetett Kamala Harris alelnökkel, demokrata elnökjelölttel.

Volodimir Zelenszkij New York-ban az ENSZ Közgyűlése kiemelt hetének keretében a biztonsági Tanács Ukrajnáról szóló keddi tanácskozásán azt hangoztatta, hogy az ukrajnai háborút nem lehet pusztán tárgyalásokkal lecsillapítani, Oroszországot békére kell kényszeríteni.

Az Egyesült Államok a csütörtökön bejelentett jelentős, 5,5 milliárd dolláros ukrajnai támogatási csomag mellett szerdán 375 millió dolláros hadisegítségről is bejelentést tett, ami az ukrán katonaság sürgős szükségleteinek kielégítését teszi lehetővé, így a harctéren kritikus fontosságú 105 és 115 milliméteres lövedékeket, valamint HIMARS-rakétákat, Javelin páncéltörő eszközöket, aknavédelemmel rendelkező páncélozott-, hídrakó és egyéb harci járműveket tartalmaz.

Joe Biden amerikai elnök az Ukrajnának szánt biztonsági támogatás növelésére adott utasítást – közölte a Fehér Ház helyi idő szerint szerdán. A közlemény szerint a katonai segítség növeléséről Joe Biden személyesen tájékoztatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt New Yorkban, amikor a két politikus az ENSZ Közgyűlése keretében rövid megbeszélést folytatott.

Az elnöki hivatal szerint a támogatás fokozásának részleteit Biden csütörtökön jelentiette be, amikor Washingtonban hivatalosan is fogadta az ukrán államfőt. A Fehér Ház közleménye annyit tartalmaz, hogy a biztonsági támogatás segíteni fogja Ukrajnát a győzelemben. A New Yorkban tartott rövid találkozón Volodimir Zelenszkij nagy vonalakban ismertette az általa képviselt ukrán „győzelmi tervet”, amelynek részleteit a Fehér Ház közleménye szerint szintén a csütörtöki megbeszélésen fejti ki majd ki az ukrán elnök Joe Biden előtt.

Ezzel egy időben szerdán az amerikai külügyminisztérium új katonai csomagot jelentett be 375 millió dollár értékben az ukrán haderő számára. A közlemény szerint a szállítások tartalmaznak kritikus fontosságú, 105 és 155 milliméteres lövedékeket, valamint mobil rakétarendszerekbe való eszközöket, taktikai járműveket, járőrhajókat, Javelin rakétákat, páncéltörő eszközöket és kis fegyvereket.

A 375 millió dollár értékű új katonai szállítmány az elnök felhatalmazása alapján az amerikai hadsereg készleteiből azonnal lehívható.

Az ENSZ Közgyűlésének eseményeire összegyűlt mintegy 30 ország vezetője szerdán nyilatkozatot fogadott el, amelyben kötelezettséget vállal Ukrajna újjáépítésére, valamint rövid és hosszú távú pénzügyi szükségleteinek biztosítására. A négy pontból álló nyilatkozat a többi között tartalmaz egy nagy összegű hitelcsomagot, amelynek eredményeként Ukrajna 50 milliárd dollárhoz juthat. A nyilatkozat szerint az ukrajnai pénzügyi segítség előteremtésére a nyugati joghatóság alatt álló, lefoglalt orosz vagyonokat szintén felhasználhatják, és fegyvertámogatásra is fordíthatják.

Az aláírók azt is kifejezték a nemzetközi jogra hivatkozva, hogy Oroszországnak kell felelősséget vállalnia és fizetnie az általa okozott háborús károkért.

A 30 ország csatlakozásával elfogadott dokumentumban ugyanakkor Ukrajna feladatául szabtak többi között gazdasági, igazságszolgáltatási reformokat, korrupcióellenes intézkedéseket, és hangsúlyozták, hogy a reformlépések szükségesek Ukrajna talpra állításához és újjáépítésének hosszú távú finanszírozásához.

Az ukrajnai háborút nem lehet pusztán tárgyalásokkal lecsillapítani, Oroszországot békére kell kényszeríteni – hangoztatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök  az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT).

„Vlagyimir Putyin orosz elnök annyi nemzetközi előírást és szabályt sértett meg, hogy nem fog önmagától leállni, Oroszországot csakis kényszeríteni lehet a békére, és pontosan erre van szükség, Oroszország békére kényszerítésére a háború egyetlen agresszoraként, az ENSZ Alapokmányának egyetlen megsértőjeként” – mondta Ukrajna elnöke.

„Egy napon majd ebben a teremben biztosan azt fogják mondani, hogy véget ért Oroszország Ukrajna ellen vívott háborúja. Nem befagyva, nem kikényszerítve, nem elfeledve, hanem valóban vége” – mondta. „És mindez nem azért fog megtörténni, mert valakinek elege lett a háborúból, vagy valaki elcserélt valamit Putyinnal. Oroszország Ukrajna ellen vívott háborúja azért fog véget érni, mert az ENSZ Alapokmánya működik. Működnie kell. Ukrajna jogának az önvédelemre érvényesülnie kell” – hangoztatta Zelenszkij.

„Végzetes hibának” nevezte az orosz elnöki szóvivő Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek azt a tervét, amely szerint kényszeríteni kell a békére Oroszországot.

Dmitrij Peszkov szerint ennek következményei lesznek Kijevre nézve.

Zelenszkij kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsában kijelentette, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti háborút nem lehet csak tárgyalásokkal csillapítani, Moszkvát rá kell kényszeríteni a békére.

Peszkov újságírókkal folytatott telefonbeszélgetésén elmondta: „Az ilyen álláspont végzetes hiba, rendszerszintű hiba. Ez egy mélységes tévedés, amelynek elkerülhetetlenül következményei lesznek a kijevi rezsimre nézve.” Hozzátette: Oroszország békét akar, de a kérdést nem lehet erőltetni.

„Oroszország a béke híve, de azzal a feltétellel, hogy biztonságának alapjai biztosítva legyenek”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök még júniusban kifejtette, hogy Oroszország csak akkor vet véget az ukrajnai háborúnak, ha Kijev beleegyezik, hogy lemond NATO-csatlakozási törekvéseiről, és átadja a Moszkva által követelt négy régió teljes területét.

A Kreml szóvivője szerdai nyilatkozatában azt mondta, hogy az orosz erők bekerítették Vuhledart, egy megerősített bányavárost, amely 2022 óta az ukrán védelem támasza a Donyecki terület déli részén. „A dinamika pozitív” – tette hozzá.

Az orosz védelmi minisztérium napi tájékoztatóján közölte, hogy erői elfoglaltak két kisebb falut Donyeck környékén, Hosztrét és Hrihorivkát.

Egy halálos áldozata volt csütörtökre virradó éjszaka Odesszában az orosz erők Ukrajna elleni légicsapásainak, amelyek több megyében kárt tettek az alapvető infrastruktúrában – közölte Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter a közösségi médiában.

Az ukrán vezérkar közlése szerint az orosz erők 78 drónnal és hat rakétával indítottak támadást Ukrajna különböző régiói ellen. Az ukrán légvédelem 66 drónt és négy rakétát semmisített meg – tették hozzá.

Az Odesszát ért rakétacsapás egy nő halálát okozta, nyolcan pedig a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja elleni, irányított rakétával végrehajtott támadásban sebesültek meg

– ismertette a belügyminiszter.

Kijev felett tucatnyi drónt lőttek le – számolt be Szerhij Popko, a főváros katonai közigazgatásának vezetője, hozzáfűzve, hogy számos gépkocsi és egy lakossági gázvezeték is megrongálódott. A kijevi légvédelem közlése szerint több Kinzsal típusú hiperszonikus rakétát is észleltek, de erről további részleteket nem közöltek.

A nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszkot ért légicsapás szintén az infrastruktúrában okozott kárt, ezért a város egyes részein leállt az áramszolgáltatás

– közölte Szvetlana Oniscsuk regionális kormányzó.

A dél-ukrajnai Mikolajiv megyében is az energiaszolgáltatás károsodott a többórás légitámadás alatt – közölte a Telegramon Vitalij Kim helyi kormányzó, hozzátéve, hogy egyes fogyasztóknál emiatt időlegesen szünetel az áramszolgáltatás.

Az ukrán energetikai minisztérium Telegramon olvasható közlése szerint a Kijevi, Ivano-Frankivszki és Dnyipropetrovszki megyékben elektromos alállomások szenvedtek károsodásokat, vagy gyulladtak ki, minek következtében több helyen megszakadt az áramszolgáltatás.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek