POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.02.

Joe Biden a Hamász megbüntetését ígérte

A túszok megölése miatt.

A Hamász felelősségre vonását ígérte Joe Biden vasárnap, amikor megerősítette, hogy egy amerikai-izraeli állampolgár is a Gázai övezetben megtalált és azonosított halottak között van.

Az elnök közölte, hogy az újabb amerikai áldozat a 23 éves Hersh Goldberg-Polin, akit tavaly október 7-én az izraeli zenei fesztiválról hurcoltak el a palesztin fegyveresek.

Joe Biden méltatta a túsz szüleinek bátorságát, bölcsességét és kitartását. Azt írta, hogy ismeri őket.

Hersh Goldberg-Polin szülei augusztus 21-én felszólaltak a Demokrata Párt elnökjelölő konvencióján Chicagóban, ahol a túszok szabadon engedését kérték.

Joe Biden közleményének szavai szerint „fáradhatatlanul dolgoztam, hogy a szeretett Hersh biztonságban hazajusson, és szívszaggató volt a hír haláláról”. Hozzátette, hogy „a Hamász vezetői fizetni fognak ezekért a bűncselekményekért”.

Kamala Harris alelnök és demokrata elnökjelölt külön közleményben fejezte ki részvétét az amerikai túsz halála miatt.

A szabadságát töltő Joe Biden szombaton ismét az Izrael és Hamász közötti háború végét sürgette, és azt mondta, hogy küszöbön áll a tűzszünetről szóló megállapodás.

Donald Trump volt elnök Hersh Goldberg-Polin haláláért Joe Biden és Kamala Harris politikáját tette felelőssé. Az X közösségi oldalon közzétette bejegyzésében azt hangoztatta, hogy az amerikai-izraeli kettős állampolgár halálának oka az Egyesült Államok nemzetközi erejének és vezető szerepének hiánya. Hozzátette: a Hamász terrortámadáshoz hasonló nem történhetett volna meg elnöksége idején, és ismét azt ígérte, megválasztása esetén véget vet a harcoknak.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője „borzalmasnak” nevezte a palesztinok lakta Gázai övezetben megtalált újabb hat izraeli túsz halálát, és tűzszünetre, illetve valamennyi még fogságban tartott túsz szabadon bocsátására szólított fel vasárnap.

Az izraeli hadsereg bejelentése szerint az egyiptomi határnál fekvő Rafahban, az EU-ban terrorszervezetnek nyilvánított Hamász palesztin iszlamista szervezet egyik alagútjában találták meg a tavaly október 7-én Izraelből elrabolt túszok holttestét. Egy kivételével mindannyiukat a Nova zenei fesztiválról hurcolták el. A legfiatalabb áldozat 23, a legidősebb 39 éves volt, egyikük izraeli-amerikai állampolgár.

Az X közösségi oldalon vasárnap közzétett bejegyzésében az uniós főképviselő azt írta, „elborzadt” a Hamász által meggyilkolt izraeli túszok halálhíre miatt.

 

„Ezeket a fiatal, ártatlan férfiakat már régóta biztonságba kellett volna helyezni szeretteiknél” – fogalmazott.

Tűzszünetre van szükség, hogy véget lehessen vetni a tragédiának, és haza lehessen vinni az összes még fogságban tartott túszt – tette hozzá bejegyzésében az uniós diplomácia vezetője.

Palesztin fegyveresek tüzet nyitottak egy rendőrautóra Ciszjordánia déli részén, Tarkumija mellett az autópályán, megöltek három embert, majd elmenekültek – jelentették az izraeli biztonsági szervek vasárnap reggel.

Az izraeli hadsereg (IDF) üldözőbe vette a merénylőket. A feltételezések szerint

egy elhaladó járműből nyitottak tüzet a rendőrautóra, majd gyalog menekültek el a helyszínről.

A mentőszolgálat közölte, hogy három életveszélyesen súlyos állapotban lévő áldozatot láttak el, egy harminc év körüli férfit, egy harminc év körüli nőt és egy ötven év körüli férfit, akik később belehaltak sérüléseikbe.

A harmincas éveiben járó férfit és nőt a helyszínen halottaknak nyilvánították, az ötven éves férfi pedig a kórházba szállítás közben halt meg jelentésük szerint.

Az izraeli hadsereg megölt öt palesztin fegyverest Ciszjordánia északi részén, Túl-Karmban a szerdán kezdődött terrorellenes razzia során – jelentette az izraeli katonai szóvivő csütörtök reggel.

Az egyik túl-karmi mecsetben bujkáló, s ott megölt fegyveresek egyike Mahmed Dzsaber, az Iszlám Dzsihád palesztin szervezet magas rangú tagja volt, aki részt vett júniusban Kalkíliában egy olyan terrortámadásban, melyben életét vesztette egy izraeli férfi.

Júliusban a Palesztin Hatóság biztonsági szervei megpróbálták elfogni a túl-karmi kórházban, ahol ápolták, de a tiltakozó tömeg megakadályozta a letartóztatását.

Az izraeli hadsereg most azt is bejelentette, hogy elfogta a körözés alatt álló Muhammad Kszaszaszt, az Iszlám Dzsihád katonai szárnyának, az al-Kudsz Brigádoknak az egyik túl-karmi vezetőjét. A palesztinok arról számoltak be, hogy

civil ruhás izraeli fegyveres erők hatoltak be a túl-karmi menekülttábor külterületére, és ott ejtették foglyul Kszaszaszt.

A Rámalláhban működő palesztin egészségügyi minisztérium egy harmincöt éves férfi haláláról számolt be, akivel izraeli katonák fegyvere végzett Dzsenínben. Ezzel tizenhatra nőtt a Ciszjordánia északi részén szerdán indított izraeli razzia halálos áldozatainak száma.

António Guterres ENSZ főtitkár az X közösségi oldalon Izrael ciszjordániai rajtaütéseinek leállítására szólított fel. „Súlyosan aggasztóak a legfrissebb fejlemények a megszállt Ciszjordániában, benne Izrael nagyszabású hadműveleteinek elindítása. „Határozottan elítélem az emberéletek, köztük gyermekek életének kioltását, és ezen műveletek azonnali leállítására szólítok fel””– írta Guterres.

„Irán október 7-e óta keményen dolgozik azon, hogy Ciszjordániába fejlett robbanószerkezeteket juttasson el, melyeket Izrael városközpontjaiban kell felrobbantani. Izrael nem ülhet és várhatja tétlenül a buszok és kávézók felrobbantását a centrumokban” – írta válaszul Dani Danon, Izrael ENSZ-nagykövete.

Izrael bejelentette, hogy tartózkodik a Gázai övezet bizonyos helyei elleni támadásoktól annak érdekében, hogy a térségben elvégezhessék a kampányszerű oltást a járványos gyermekbénulás ellen. A Gázai övezetben a Hamász és Ciszjordániában a Fatah vezette palesztin egészségügyi minisztérium azt közölte, hogy

befejeződtek az előkészületek az övezetben élő mintegy hatszáznegyvenezer gyermek oltási kampányához.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetével (WHO), a palesztinokat segélyező UNRWA szervezettel és a gyermekek érdekében tevékenykedő UNICEF-fel együttműködve kialakított ütemterv szerint az oltási kampány első szakasza szombaton, a második körülbelül három hét múlva kezdődik.

A minisztériumok vezető tisztviselői elmondták, hogy 1 260 000 adag oltóanyagot szállítottak a Gázai övezetbe, ezeket Hán-Júniszban tárolják hűtve.

Négy palesztin biztonsági alkalmazott életét vesztette, amikor izraeli légicsapás ért egy segélyszállító konvoj élén haladó járművet a Gázai övezetben; Izrael szerint a gépkocsiban ellenséges fegyveresek tartózkodtak.

Az Anera nevű amerikai segélyszervezet szombati közleménye szerint konvojuk orvosi ellátmányt és üzemanyagot szállított a Rafahban lévő Vörös Félhold kórházba, amikor egy rakéta eltalálta a konvoj élén haladó gépjárművet. Tudatták továbbá, hogy az incidensben, amely még csütörtökön történt, az Anera munkatársai közül senki sem sérült meg.

Az áldozatok, akik a szervezet szerint egy helyi szállítócég biztonsági alkalmazottai voltak, korábban arra hivatkozva vették át az övezetbe belépő konvoj felvezető járművének irányítását, hogy az útvonal nem biztonságos, és fennáll a fosztogatás veszélye.

Az Anera elismerte, hogy noha az izraeli hatóságokkal egyeztetett eljárás szerint a konvojban fegyvertelen biztonsági őröket kellett volna alkalmazni, a segélymunkások nem tartották fenyegetőnek a támadás későbbi áldozatainak fellépését, ezért nem ellenőrizték őket, és nem is egyeztettek róluk az izraeli hatóságokkal.

Hozzátették ugyanakkor, hogy a légicsapás előtt semmilyen figyelmeztetést nem kaptak az izraeli erőktől. Az izraeli hadsereg azzal indokolta a támadást, hogy „több fegyveres támadó átvette az irányítást a konvoj elején haladó jármű felett”, a légicsapásra pedig csak ennek ellenőrzése, majd a jármű pontos bemérését követően került sor.

A segélyszállító konvojokat és humanitárius szervezeteket nem először éri csapás a Gázai övezetben a Hamász tavaly október 7-i összehangolt támadása és Izrael ennek nyomán indított katonai beavatkozása óta. Áprilisban a World Central Kitchen (WCK) konvoját három izraeli légicsapás érte, amelyekben a nemzetközi segélyszervezet hét munkatársa vesztette életét.

Egy augusztusban közzétett, az ausztrál kormány által elrendelt, és az izraeli hatóságokkal együttműködve zajló vizsgálat eredménye szerint az izraeli hadsereg azért lőtt ki rakétákat a WCK konvojára, mert súlyos műveleti hibák következtében tévesen azt hitték, hogy azt eltérítették a Hamász harcosai, akik valójában szerződéses helyi biztonsági őrök voltak.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek