A hatóságok felkészültek az árvíz elleni védekezésre

INSIDER
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.05.

Iszlamista volt a müncheni lövöldöző

A helyszínen agyonlőtték.

Német és osztrák lapértesülések szerint egy 18 éves, Ausztriában született iszlamista szélsőséges lövöldözött csütörtök reggel a München belvárosában található izraeli főkonzulátus, illetve a második világháborús dokumentációs központ közelében. A rendőrök tűzpárbajban lelőtték a férfit, aki ellen korábban eljárás indult az Iszlám Állam terrorszervezet népszerűsítése miatt.

A csütörtök reggeli drámai eseményeket követően, délben Joachim Herrmann bajor tartományi belügyminiszter és Markus Söder miniszterelnök, valamint Andreas Franken rendőrségi szóvivő tartott sajtótájékoztatót Münchenben.

A rendőrség megerősítette, hogy azonosították az elkövetőt: egy 2006-ban született (18 éves) fiatalembert, aki Ausztriában élt, és néhány napja tartózkodott Németországban.

Joachim Herrmann elmondta, hogy mivel folyik a nyomozás, sem az indítékról, sem az elkövetővel kapcsolatos további részletekről nem szolgálhat bővebb információval.

Arra a kérdésre, hogy terrorcselekmény történt-e, a belügyminiszter kitérő választ adott. „Nyilvánvaló, hogy támadást tervezett a(z izraeli) konzulátus ellen, hiszen a konzulátus közelében tartózkodott. De még tart a nyomozás” – mondta Herrmann.

A legnagyobb bajor napilap, a Süddeutsche Zeitung azt írta, hogy a gyanúsított osztrák férfi nemrég érkezett Németországba. A rendőrség a bűncselekmény helyszíne közelében megtalálta és lefoglalta az autóját, amelyet Salzburgban vettek nyilvántartásba.

A Der Spiegel közben arról számolt be, hogy az iszlamista férfi ismert volt a hatóságok számára.

Az osztrák Der Standard úgy tudja, hogy korábban eljárás indult ellene az Iszlám Állam propagandájának terjesztése miatt, azonban a nyomozó hatóság ejtette a vádakat. A lap megjegyezte, hogy salzburgi ügyészség egyelőre nem ad ki további információt a sajtónak az esettel kapcsolatban.

A rendőrség az X-en közölte, hogy a Karolinenplatz környékén „a rendőri erők lövéseket adtak le egy gyanús személyre”, a bajor belügyminiszter közlése szerint a fegyveres gyanúsított a helyszínen meghalt. A Der Spiegel úgy tudja, hogy a támadást egy 18 éves iszlamista férfi követte el, aki „ismert volt a hatóságok számára”.

Az eset a Karolinenplatz környékén történt, München belvárosa közelében. A lelőtt férfinál hosszú lőfegyver volt, a rendőrök emiatt nyitottak rá tüzet.

A tűzharc után a rendőrség először csak annyit közölt, hogy a gyanúsnak ítélt személyt eltalálták és súlyosan megsebesítették.

Hozzátették, nincs arra utaló jel, hogy az esettel kapcsolatban más gyanúsított is lenne.

A közösségi médiában délelőtt megjelent videón az hallható, hogy az elkövető(k) automata fegyverből adnak le sorozatlövéseket.

A bajor belügyminiszter közlése szerint a fegyveres gyanúsított a helyszínen meghalt. A lelőtt férfinál hosszú lőfegyver volt, a rendőrök emiatt nyitottak rá tüzet.

A Süddeutsche Zeitung szerint egy 18 éves, osztrák születésű fiatalember követhette el a támadást, aki nemrég érkezett Németországba.

A bűncselekmény helyszíne közelében lefoglalt személyautóját Salzburg környékén vették nyilvántartásba.

A Der Spiegel azt írja, hogy a fiatal iszlamista „ismert volt a hatóságok számára”.

Az esetet „komoly incidensnek” nevezte Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter, és hangsúlyozta, hogy Németországban kiemelkedő fontosságú az izraeli intézmények védelme.

Az izraeli külügyminisztérium közölte: a főkonzulátus zárva volt az incidens idején, és a képviselet munkatársainak nem esett bántódásuk.

A rendőrség arra kérte a helyieket, hogy kerüljék el a környéket.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek