Történelmi árvíz fenyegeti hazánkat, így zajlik a védekezés

INSIDER
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.06.

Elhibázott Brüsszel költségvetési javaslata

Ukrajnának menne a legtöbb pénz.

Az Európai Bizottság (EB) 2025. évi uniós költségvetési javaslata „totálisan elhibázott”, ezért a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP) delegációja annak módosítását kezdeményezi – erről beszélt Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

Az EB javaslata szerint az EU jövő évi költségvetése 200 milliárd eurós kötelezettségvállalást, 150 milliárd eurónyi kifizetést és több mint 70 milliárd eurós hitelfelvételt tesz lehetővé. Ugyanakkor 2022 és 2024 között több mint 50 milliárd eurót Ukrajna, az ukrajnai háború finanszírozására fordítottak a tagállamok. Lassan ki lehet jelenteni, hogy ez a legnagyobb tétel az EU napi finanszírozásában – mondta a fideszes politikus. Ez

„az ukrajnai háborút durván, elképesztő összegekkel finanszírozó költségvetés. (…) Az ukrajnai öldöklés finanszírozása helyett egy békeköltségvetésre van szükség”

– mondta.

Hozzátette: az európaiak adójából álló költségvetésnek az európai emberek gyarapodását kell szolgálnia. Továbbá véget kell vetni annak, hogy eurómilliárdokat költenek egyes tagállamok ideológiai, politikai zsarolására. Ehelyett fejlesztéseket, agrártámogatást, regionális programokat kellene finanszírozni az európai költségvetésből. Ezt a célt szolgálja a fideszes EP-képviselők átfogó módosító javaslata.

„A regionális fejlesztésre szánt pénzek lassan érkeznek, felmerül a gyanú, hogy ez nem független az ukrajnai háború finanszírozásától”

– jegyezte meg Deutsch Tamás. A jövő évi uniós költségvetés módosítására vonatkozó fideszes javaslat garanciákat tartalmaz a tekintetben is, hogy a Magyarországnak járó forrásokat ne költsék más célokra, más országokban – magyarázta az EP-képviselő.

Deutsch Tamás kitért arra is, hogy a migrációt nem kezelni, hanem megállítani kell. A határvédelemre kell több pénz. De az Európai Unió Bírósága azért bünteti Magyarországot, mert teljesíti határvédelmi kötelezettségeit. A fideszes módosító javaslat célja az is, hogy ez a 200 millió eurós büntetés ne terhelje a magyar költségvetést – mondta a Fidesz EP-képviselője a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Az MTI-hez eljuttatott közleményében a képviselőcsoport arról tájékoztatott, hogy a Patrióták Európáért-frakció magyar nemzeti csoportja, a Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációja nevében Deutsch Tamás átfogó módosító javaslatokat nyújtott be az Európai Unió jövő évi büdzséjéhez.

Az Európai Bizottság a 2025-re vonatkozó uniós költségvetési javaslatában 199,7 milliárd euró kötelezettségvállalással és 152,7 milliárd euró kifizetéssel, valamint 71,8 milliárd euró hitelfelvétellel tervez – emlékeztettek.

Deutsch Tamás szerint a bizottság teljesen elhibázott költségvetési javaslatához képest gyökeres fordulatra van szükség.

Olyan uniós büdzsé kell, amely a háború pénzügyi támogatása helyett a békét, az európai emberek, családok, nemzetek és az európai gazdaság érdekét és a szuverenitást szolgálja – jelentette ki.

„Az illegális migrációt továbbra is ösztönző költségvetés helyett a határvédelmet támogató, Európát, az európaiakat végre megvédő, a segítséget helybe vivő költségvetésre van szükség” – fogalmazott az EP-delegációvezető, majd hozzátette: ezért a Fidesz és a KDNP képviselői kétmilliárd euróval növelnék az unió határvédelmi kiadásait, és egyúttal ennek a forrásnak az elkülönítését kezdeményezik a magyar határvédelem eddigi költségeinek fedezésére.

A képviselőcsoport tagjai javaslatot tettek továbbá arra is, hogy az Európai Bizottság ebből az összegből vonja le az Európai Unió Bírósága által az illegális migránsok feltartóztatása miatt Magyarországra kiszabott „abszurd” bírságot – emelte ki a politikus.

Deutsch Tamás szerint „itt van az ideje, hogy az intézményes politikai zsarolás, a jogállamisági dzsihád, a genderideológiai, valamint a woke-őrületet támogató és a Soros-hálózatot bőséggel finanszírozó költségvetés helyett végre a nemzeti szuverenitást támogató költségvetése legyen az uniónak”.

„Ezért javaslatot tettünk a tagállamok ideológiai alapú politikai zsarolását lehetővé tévő költségvetési pénzek radikális csökkentésére, 170 millió euróval” – fogalmazott Deutsch, majd úgy folytatta: „a magyarok további megrövidítése helyett a jog szerint nekünk járó magyar fejlesztési, Erasmus- és kutatás-fejlesztési források megvédésének és hazahozatalának költségvetésére van szükség. Azt javasoljuk, hogy 10 százalékkal, azaz 2,8 milliárd euróval növekedjenek a kohéziós források összegei az uniós költségvetésben, ugyanakkor a keretek 5 százaléka, közel 1,5 milliárd euró kerüljön zárolásra azért, hogy a Magyarországnak jog szerint járó, de eddig még ki nem fizetett fejlesztési pénzeket ne lehessen más célokra vagy más országokban elkölteni” – emelte ki a delegációvezető.

Tájékoztatása szerint a delegáció javasolta továbbá az Erasmus-program forrásainak 23 millió euróval, valamint a kutatás-fejlesztési források összegének 700 millió euróval történő emelését.

„Itt is javaslatot tettünk arra, hogy a forrásokból mintegy 100 millió eurónyi összeget zároljanak annak érdekében, hogy a Magyarországnak járó pénzeket ne lehessen másra elkölteni” – fogalmazott.

Deutsch Tamás elmondta, hogy a Fidesz és a KDNP képviselői javaslatot tettek arra is, hogy növekedjenek a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozását segítő infrastrukturális beruházásokat támogató források, valamint az agrárköltségvetésben a fiatal gazdálkodók, az európai méhészek és az uniós agrártermékek Európán kívüli népszerűsítésére szánt összegek is.

Új parlament, régi trükkök, az Európai Parlament (EP) háborúpárti többsége ismét hazugságokkal támadja a békepárti magyar kormányt, az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) szerdán ugyanis „hamis vádak alapján” meghallgatást tart a magyar Nemzeti Kártya programról – jelentette ki a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja kedden.

Az MTI-hez eljuttatott közleményében a képviselőcsoport hangsúlyozta: az Európai Parlament háborúpárti politikusai szerint a Nemzeti Kártya program orosz és fehérorosz állampolgárokra történő kiterjesztése veszélyezteti az Európai Unió biztonságát.

A LIBE szakbizottságban erről meghallgatást szerveznek, mindezt úgy, hogy csak az Európai Bizottságot hívták meg, a magyar kormány részvételéről hallani sem akartak – írták.

A közlemény Gál Kingát, a Fidesz EP-delegációjának elnökét idézte, aki elmondta: a Nemzeti Kártya iránti kérelem elbírálása esetén szigorú biztonsági ellenőrzésekre kerül sor, az ezzel kapcsolatos szabályok, amelyeket az Európai Bizottság korábban sosem kifogásolt, változatlanok. A program működésének első hónapjában mindössze öt orosz és két fehérorosz állampolgár kapott Nemzeti Kártyát – tájékoztatott.

„Egyértelmű, hogy az európai baloldal a tények ismerete nélkül vádaskodik. Mindez a Magyarország elleni brüsszeli politikai hangulatkeltés, alaptalan támadássorozat egy újabb fejezete” – fogalmazott Gál Kinga.

László András fideszes EP-képviselő azt tette hozzá, hogy a háborúpárti baloldal vádjai alaptalanok, hiszen Magyarország az unió egyik legszigorúbb idegenrendészeti szabályozásával rendelkezik.

„Magyarországon alig hatezer orosz állampolgár dolgozik, Németországban közel 260 ezer. Ők meglepő módon nem jelentenek biztonsági kockázatot, viszont a Magyarországon élők igen. Ez az igazi kettős mérce!” – hívta fel a figyelmet László András.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek