POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.03.
Módosítva: 2024.09.03.

CDU-elnök: "Nem kérünk több afgán és szír migránst!"

Bevándorlásellenes fordulat Németországban?

A jelenleg ellenzékben lévő Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke az afgán és szír migránsok befogadásának azonnali leállítására szólította fel a német kormányt, miután  két hete egy szír bevándorló három embert halálra késelt és többeket megsebesített  Solingenben. Friedrich Merz szerint a bevándorlásról szóló politikai viták ideje végleg lejárt, és eljött a cselekvés ideje  - írja a Bild német napilap online kiadása. 

CDU-elnök: nem kérünk több afgán és szír migránst

 

"Elég volt abból, hogy a fegyverviselési szabályokról vitatkozunk. Nem a késekkel van a probléma, hanem az emberekkel, akik késekkel sétálnak az utcán. Az esetek többségében menekültekről van szó, és a bűncselekmények többségében iszlamista indítékok állnak mögöttük. A tetthelyen tett látogatások, az együttérzés kifejezése és a szokásos büntetés-végrehajtás jó és szükséges, de a terrorcselekmény után már nem elegendőek"

- fogalmazott a közösségi oldalán közzétett nyílt levelének elején Friedrich Merz, aki a Solingenben elkövetett terrortámadás miatt azonnali és radikális intézkedésekre szólította fel a kormánypártokat és Olaf Scholz kancellárt. 

"Kancellár úr! Felszólítom Önöket, hogy működjenek együtt velünk annak érdekében, hogy gyorsan és további késedelem nélkül hozzunk meg olyan döntéseket, amelyek a további terrortámadások megelőzését célozzák. Lehetővé kell tenni az menekültek deportálását Szíriába és Afganisztánba, miközben ezekből az országokból nem fogadunk be több embert. Aki Németországból menekültként utazik a hazájába, azonnal el kell, hogy veszítsa a németországi tartózkodási jogát. Állandó ellenőrzéseket kell végezni a német határokon, következetesen elutasítva az ott tartózkodókat, miközben visszaállítjuk a dublini rendelet szabályait. Eszerint annak, aki biztonságos harmadik országból érkezik, nincs joga Németországban maradni"

- fogalmazott a CDU elnöke, hozzátéve, hogy a szükséges szabályok meghozatala nem tűr halasztást, ezért Scholz kancellárnak a parlamentet megkerülve, rendeleti úton kell szabályoznia a migrációt.

Levele végén Friedrich Merz leszögezi, hogyha a kancellár fél saját hatáskörben döntést hozni, akkor a Kereszténydemokrata Unió készen áll összefogni Scholzzal és a szocialistákkal, hogy közösen parlamenti többséget alkossanak.

„Nem akarunk semmilyen pozíciót a kormányban, egyedül azt akarjuk, hogy teljesítse hivatali esküjét, és megakadályozza a német népet érő károkat. Velünk többségben van a német Bundestagban – ha még van ereje egy ilyen döntés meghozatalához.”

A radikálisan bevándorlásellenes javaslatait azt követően fogalmazta meg Merz, hogy egy szír bevándorló terrortámadást követett el a Németország észak-nyugati részén lévő Solingenben. A támadó két hete pénteken, este háromnegyed tízkor válogatás nélkül kezdett el megkéselni embereket a város alapításának 650. évfordulóját ünneplő fesztiválon. Az ámokfutásban hárman haltak meg, és nyolcan súlyosan megsérültek, öt ember állapota továbbra is kritikus. Az elkövető másnap önként adta fel magát a rendőrségen. 

Az Issza al H. néven azonosított merénylő a szíriai Deir ez-Zór városában született, és 2022 december végén érkezett Németországba, ahol nem kapott menedékstátuszt csak úgynevezett kiegészítő védelmet. Az ügyészség szerint a férfi az Iszlám Állam híve volt, a német titkosszolgálatok adatbázisában ugyanakkor nem szerepelt a nyilvántartott radikális iszlamisták között.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek