POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.03.

Ballisztikus rakétákkal támadják Kijevet az oroszok

Támadó drónok kísérik a rakétákat.

Az orosz csapatok újabb rakétatámadást indítottak Kijev ellen. A csapás kombinált volt – cirkáló és ballisztikus rakétákkal is támadott az agresszor.

Magyar Nemzet

2024. 09. 02. 7:03

 

Szeptember 1-jén az orosz csapatok 10 Iskander-M ballisztikus rakétát lőttek ki Harkivra.

Szeptember 1-jén az orosz csapatok 10 Iskander-M ballisztikus rakétát lőttek ki Harkivra. Fotó: Anadolu via AFP

Hirdetés

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feliratkozom a hírlevélre

A cirkálórakétákat (valószínűleg X–101) hajnali 3 óra körül lőtték ki Tu–95MS stratégiai bombázókból az oroszországi Szaratov régióból. Ezek a rakéták bonyolult manőverek után, dél felől közelítették meg Kijevet – számolt be az egyik Telegram-csatorna a támadás részleteiről.

A cirkálórakéták fővároshoz való közeledésével egyidejűleg az ellenség KN–24/Iszkander–M ballisztikus rakétákat lőtt ki Kijevre és elővárosaira. Ezt egy támadó drón egészítette ki. A légvédelmi erők és eszközök több mint egy tucat cirkálórakétát és mintegy tucatnyi ballisztikus rakétát, valamint egy támadó drónt semmisítettek meg a főváros légterében. Hihetetlenül sok ballisztikus rakétát egyszerre!

Az előzetes jelentések szerint autók gyulladtak ki és nem lakóépületek rongálódtak meg. A károkkal és áldozatokkal kapcsolatos adatok pontosítása folyamatban van. A műveleti egységek a helyszínen dolgoznak. A műveleti összefoglaló adatait folyamatosan frissítik és pontosítják – írja a csatorna.


Elfoglalta az orosz hadsereg a donyecki régióban lévő Viimka és Pticse települést – közölte az orosz védelmi minisztérium, miközben ukrán dróntámadás érte más orosz régiók mellett a moszkvait is.

 

 

Military mobility of Ukrainian soldiers continue in the direction of Marinka
MARINKA, DONETSK OBLAST, UKRAINE - AUGUST 29: Ukrainian soldier receives firing coordinates as military mobility of Ukrainian soldiers continue in the direction of Marinka, Donetsk Oblast, Ukraine on August 29, 2024. Diego Herrera Carcedo / Anadolu (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / Anadolu via AFP)

Ukrán katona Donyeckben Fotó: Anadolu via AFP

A moszkvai katonai tárca szerint az orosz hadsereg a hat ukrajnai frontszakasz közül négyben előrenyomult, miközben itt 16, az oroszországi Kurszk megyében pedig hat támadást és ellentámadást vert vissza. A Moszkvában közölt összesítés a különleges hadművelet övezetében elesett vagy súlyosan megsebesült ukrán katonák számát több mint 1900-ra, a Kurszk körzetében elszenvedett ukrán veszteségeket pedig mintegy 360-ra tette.

A tárca az Ukrajnában megsemmisített haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek között egy izraeli gyártmányú RPS–42-es légtérfigyelő radarállomást, több Harkiv megyei drónösszeszerelő műhelyt, a hozzájuk tartozó raktárokkal együtt, kilenc lőszerraktárt, három harckocsit, hat páncélozott harcjárművet, öt nyugati gyártmányú, 155 milliméteres, önjáró és három vontatott tarackot, amerikai HIMARS és cseh Vampire sorozatvetők hat rakétáját, három francia HAMMER irányított légibombát, továbbá 171 drónt.

Az orosz védelmi minisztérium szerint a Kurszk megyébe betört ukrán erők az elmúlt nap folyamán négy harckocsit és 19 egyéb páncélozott harcjárművet veszítettek. 

Az augusztus 6-án indított támadás során a Moszkva által kiadott tájékoztatás szerint az ukrán fél ebben a térségben több mint 8500 embert, nyolcvan harckocsit, 37 gyalogsági harcjárművet, 69 páncélozott személyszállító járművet, 537 páncélozott harcjárművet, 249 gépkocsit, 62 tüzérségi löveget és 16 sorozatvetőt veszített.

Andrej Marocsko katonai szakértő, a Luhanszki Népköztársaság nyugállományú alezredese a TASZSZ hírügynökségnek úgy nyilatkozott: 

Az orosz hadsereg ahhoz hasonló tempóban nyomul előre a donyecki régióban lévő Krasznoarmejszk (ukrán nevén: Pokrovszk) irányába, mint amilyen a különleges hadművelet kezdetére volt jellemző.

Rámutatott, hogy innen az ukrán fegyveres erők parancsnoksága jelentős erőket csoportosított át a Kurszk megyében végrehajtott támadáshoz.

Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere közölte, hogy a moszkvai régióban vasárnapra virradóra 11 ukrán drónt lőttek le. 

A helyi hatóságok szerint egy pilóta nélküli repülőszerkezet a Moszkvához tartozó Kapotnyában tüzet okozott az olajfinomítóban, és dróntámadásos kísérlet történt egy kasirai erőmű ellen is.

Az orosz védelmi minisztérium szerint vasárnapra virradóra 15 orosz régióban összesen 158 ukrán drónt tettek harcképtelenné. Belgorodban egy ukrán támadás következtében nyolc civil, köztük két gyerek megsebesült.

Jelentős előretörést ért el a Donyec-medencében az orosz hadsereg, dacára a Kurszk megye elleni ukrán támadásnak – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn egy, a tanévnyitó alkalmából az Oroszországi Föderációhoz tartozó Tuva Köztársaság fővárosában, Kizilben iskolásokkal megtartott találkozóm.

Az államfő szerint az ukrán fegyveres erők azért intéztek támadást az orosz Kurszk megye ellen, hogy megállítsák az orosz fegyveres erők offenzíváját a Donyec-medencében. Azt hangoztatta, hogy az ukrán hadvezetés terve kudarcot vallott, mert az orosz hadsereg Kijev kívánságával szemben fokozta az előrenyomulás ütemét.

„Régóta nem volt ilyen üteme a támadásunknak a Donyec-medencében: az orosz fegyveres erők már nem 200-300 méterenként, hanem négyzetkilométerenként vonnak területeket az ellenőrzésük alá” – mondta Putyin.

Elmondta, hogy ha Ukrajna „nem szavakban, hanem tettekben kívánja a béketárgyalásokat és a kérdések békés úton történő megoldását”, akkor Moszkva készen áll erre, mert az orosz hatóságok ezt „soha nem utasították el”.

„De természetesen le kell számolni ezekkel a banditákkal, akik behatoltak az Oroszországi Föderáció területére, nevezetesen Kurszk megyébe, és az arra irányuló kísérleteikkel, hogy a határvidék egészének helyzetét destabilizálják” – mondta.

Hangot adott véleményének, miszerint a jelenlegi ukrán vezetés nem érdekelt az harci cselekmények beszüntetésében, mert nem áll készen az elnökválasztás megtartására.

„Ha a harci cselekmények megszűnnek, az ukrán hatóságoknak fel kell oldaniuk a hadiállapotot, és a hadiállapot feloldása után azonnal elnökválasztást kell tartaniuk. A jelenlegi hatóságok erre nyilvánvalóan nem állnak készen, kevés esélyük van arra, hogy újraválasszák őket. Ezért nem érdekeltek a harci cselekmények beszüntetésében, ezért rendezték ezt a provokációt Kurszk megyében, és előtte megpróbáltak ugyanilyen provokációt végrehajtani Belgorod megyében” – fogalmazott Putyin.

Nehéz a helyzet az Ukrajna elleni orosz háború fő térségében, Kelet-Ukrajnában, de kijevi részről minden szükséges intézkedést megtettek, hogy ellenálljanak a támadásoknak – közölte  Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg főparancsnoka.

„A helyzet nehéz az ellenség fő támadásának irányában, de késlekedés nélkül meghoztuk a szükséges intézkedéseket” – írta a Telegram üzenetküldő alkalmazásban Szirszkij tábornok. Az orosz védelmi minisztérium vasárnapi közlése szerint az orosz csapatok elfoglalták a donyecki régióban lévő Vijimka és Pticse települést, és az orosz hadsereg a hat ukrajnai frontszakasz közül négyen előrenyomult.

Az ukrán hatóságok közlése szerint legkevesebb három ember meghalt és kilencen megsebesültek a Pokrovszktól 35 kilométerre délre fekvő Kurahove város elleni légitámadásban. Egy polgári személy meghalt és négy másik megsebesült orosz légitámadásban vasárnapra virradó éjszaka az Oroszországgal határos észak-ukrajnai Szumi megyében – közölte a helyi ukrán közigazgatás.

„Az éjszaka folyamán és a reggeli órákban az oroszok tizennyolc alkalommal támadták Szumi megyében a határ térségét és több települést. Negyvennyolc detonációt jelentettek” – közölte a Telegramon a megyei közigazgatási hivatal. Az ukrán légierő egy másik közleményben tudatta, hogy az éjszaka indított tizennyolc orosz harci drón közül tizenegyet megsemmisített. „Ezúttal a megszállók ukrán gabonaraktárakat és a mezőgazdasági szállítással kapcsolatos célpontokat támadtak, elsősorban Mikolajiv és Szumi megyében” – közölte a légierő, de a részletekre nem tért ki. A hatósági beszámolók szerint Oroszország szombat éjjel egy gabonaszállító gépkocsioszlopot is megtámadott a Szumiból Harkivba vezető főúton Szumi megyében, egy gépkocsivezető meghalt. Egy másik teherautó kigyulladt, húsz másik jármű pedig megrongálódott.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegramon közölte, hogy egy hét alatt Oroszország 160 rakétát, 780 irányított légi bombát vetett be és 400 dróntámadást hajtott végre Ukrajna-szerte városok és katonák ellen. Az elnök nyugati döntést sürgetett az Oroszországból indított hosszú hatótávolságú rakétákkal, az orosz katonai logisztika elpusztításával, valamint a rakéták és drónok közös megsemmisítésével kapcsolatban.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek