POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.19. 08:54

Az ukránok szerint megállították a kurszki ellentámadást

A helyzet stabilizálódott?

Az ukrán csapatok megállították az oroszországi Kurszk megyében az orosz hadsereg ellentámadását – jelentette ki Olekszij Dmitraskivszkij, a kurszki ukrán katonai parancsnokság szóvivője szerdán.

A tisztségviselő szavai szerint az orosz csapatok megpróbálták oldalba támadni az ukrán erőket, de megállították őket. „A helyzet stabilizálódott, ma már mindent kézben tartunk. Az oroszok nem jártak sikerrel” – fogalmazott a szóvivő. Elismerte viszont, hogy az orosz csapatok „csekély sikert” azért elértek. „Az oroszok benyomultak az egyik településre. Harcokba bocsátkoztak az ukrán erőkkel egy másik településért, de ez minden” – mondta Dmitraskovszkij.

Szavai szerint a kurszki térségben 23 orosz helyi lakos vesztette életét a múlt hónap vége óta orosz csapások következtében, miközben Oroszország igyekezett visszafoglalni a területét. Megjegyezte, hogy orosz civilek is éppúgy meghalnak az orosz erők támadásaiban, mint ukrán katonák.

Csapást mért az orosz hadsereg ukrán hadiipari vállalatok működését biztosító energetikai létesítményekre, repülőtéri infrastruktúrára, valamint egy drónösszerelő üzemre – közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz hadijelentés a hat ukrajnai frontszakasz közül négyen számolt be előretörésről. A harkivi és a donyecki régióban 17-ben nevezte meg az orosz erők által visszavert ellentámadások számát, Kurszk megyéből pedig négy támadási, és ugyancsak négy, a határon át tervezett betörési kísérlet meghiúsításáról adott számot.

A „különleges hadművelet” övezetében a moszkvai összegzés szerint több mint 2050 ukrán katona esett el vagy sebesült meg súlyosan, Kurszk irányában pedig több mint négyszáz.

Az orosz beszámoló az Ukrajnában az elmúlt nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek között öt lőszerraktárt, öt páncélozott harcjárművet, három külföldi gyártmányú 155 milliméteres vontatott tarackot, amerikai HIMARS sorozatvetők 13 rakétáját, továbbá 66 drónt.

Az orosz védelmi minisztérium szerint a Kurszk megyébe benyomuló ukrán erők az elmúlt nap folyamán egyebek között két harckocsit – egyikük egy német Leopard volt –, öt gyalogsági harcjárművet, egy páncélozott személyszállító járművet és 15 páncélozott harcjárművet veszítettek.

A Moszkvában kiadott tájékoztatás értelmében az ukrán fél az augusztus 6-án indított támadás során több mint 14600 embert, 121 harckocsit, 50 gyalogsági harcjárművet, 92 páncélozott személyszállító járművet, 758 páncélozott harcjárművet, 457 gépkocsit, 107 tüzérségi löveget és 28 sorozatvetőt veszített.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több más településéről is jelentettek szerdán ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Tver megyében 13 ember kórházi ápolásra szorult a pilóta nélküli repülőszerkezet okozta sérülése miatt.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szerdán közölte, hogy büntetőeljárást indított Jordan O’Brien új-zélandi „zsoldos” ellen több, a kurszki régióban elkövetett bűncselekménye miatt. O’Brient egybek mellett gyilkosságokkal és gyilkossági kísérletekkel, terrorcselekményekkel, szándékos rongálással, törvénysértő fegyverbirtoklással és az államhatár illegális átlépésével vádolják.

Meghaladta a 610 ezret az ukrajnai háborúban eddig elesett és megsebesült orosz katonák száma – jelentette ki szerdán Nicholas Aucott, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) brit delegációjának katonai tanácsadója.

Aucott, akinek nyilatkozatát a londoni külügyminisztérium ismertette, a szervezet szerdai ülésén elmondta: a brit kormány számításai szerint idén augusztusban naponta átlagosan 1187 orosz katona halt meg vagy szenvedett sérüléseket az ukrajnai hadszíntéren.

A brit EBESZ-küldöttség szakértője hangsúlyozta, hogy az orosz fegyveres erők Ukrajnában szolgáló katonái közül tavaly augusztusban napi átlagban 544, 2022 augusztusában 236 esett el vagy sérült meg.

Nicholas Aucott elmondta azt is, hogy Ukrajna az orosz fekete-tengeri hadiflotta hajóinak negyedét megrongálta vagy megsemmisítette.

A brit szakértő szerint a veszteségek között szerepel a Rosztov nevű orosz tengeralattjáró, amelyet az ukrán fegyveres erők augusztus 3-án semmisítettek meg. A brit EBESZ-delegáció katonai tanácsadója kiemelte: az orosz hadiflotta a második világháború óta most először veszített el tengeralattjárót harci cselekmény következtében.

Aucott szerint Oroszország az észak-koreai fegyverek vásárlásáról jelenleg is zajló tárgyalásokkal az ENSZ Biztonsági Tanácsának számos határozatát megsérti, köztük olyanokat, amelyeket maga is megszavazott. A brit EBESZ-tanácsadó megerősítette, hogy Oroszország most első ízben Irántól is beszerzett ballisztikus rakétákat.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a múlt hét elején, londoni tárgyalásait záró sajtóértekezletén fedte fel először, hogy Washington értesülései szerint Oroszország rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat kapott Irántól.

A londoni külügyminisztérium szerdán bejelentette azt is, hogy bekérették Andrej Kelint, Oroszország londoni nagykövetét, akivel közölték, hogy a brit kormány a leghatározottabban elítéli az orosz fél által Nagy-Britannia ellen nyilvánosan folytatott példátlan, megalapozatlan, agresszív kampányt, beleértve a brit külügyi testület egyes tagjai ellen felhozott rosszindulatú és teljesen alaptalan vádaskodásokat.

A szerdai brit tiltakozás közvetlen előzményeként az orosz hatóságok múlt pénteken közölték, hogy visszavonták a moszkvai brit nagykövetség hat diplomatájának akkreditációját,

mert tevékenységük az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szolgálat birtokában lévő dokumentumok szerint kémkedésre és szabotázstevékenységre utaló jeleket mutat.

A londoni orosz nagykövettel szerdán ismertetett tiltakozó nyilatkozatban a brit külügyminisztérium leszögezte, hogy Oroszország a lépéssel megsérti a diplomáciai kapcsolatokat szabályozó Bécsi Konvencióból eredő kötelezettségeit.

A tárca dezinformációs tevékenységgel, Európában végrehajtott szabotázscselekményekkel és az Oroszországban működő brit diplomáciai képviseletek működésének korlátozásával, a diplomaták zaklatásával vádolta Moszkvát.

Az orosz hadsereg szerdán ismét támadást intézett a dnyipropetrovszki régióban lévő Nyikopol és a közelében fekvő Marhanec városok ellen, öten sebesültek meg, köztük egy kilenc éves fiú – közölte Szerhij Liszak, a megye kormányzója a Telegramon.

A tisztségviselő kifejtette, hogy az orosz erők Nyikopolra kamikaze drónokkal mértek csapást, Marhanecet pedig tüzérségük ágyúzta. A szomszédos Donyeck megye ügyészi hivatala arról tájékoztatott, hogy az orosz csapatok Kosztyantinyivka és Malnyivka településeket lőtték a régióban, hat ember sérült meg.

A 3. ukrán különálló dandár a Telegramon arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg drónok segítségével megsemmisített egy orosz harckocsit és egy páncélozott szállítójárművet Harkiv megyében, miközben az orosz hadoszlop ukrán állások felé haladt.

Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő tájékoztatása szerint a kijevi törvényhozás szerdán megszavazta az idei állami költségvetés katonai célú kiadásainak 500 milliárd hrivnyával (4671 milliárd forint) való megemelését.

Az ukrán vezérkar szerda reggeli harctéri helyzetjelentése szerint az elmúlt nap során 194 katonai összecsapás volt az ukrajnai frontvonalakon, az orosz erők a Donyeck megyei Pokrovszk és Kurahove irányokra összpontosították támadásaikat, ahol az ukrán csapatok száz ellenséges támadást vertek vissza.

A kijevi katonai vezetés legfrissebb összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg meghaladta a 637 ezret, az ukrán erők kedden megsemmisítettek egyebek mellett hat orosz harckocsit, 25 tüzérségi rendszert és 25 drónt.

Nem szavazta meg szerdán az ukrán parlament azt a javaslatot, amely több mint háromszáz település nevét változtatta volna meg a „dekommunizáció és az orosztalanítás” jegyében.

Ezt követően a parlamentben a szónoki emelvényt képviselők vonták blokád alá azzal a követeléssel, hogy az illetékes bizottság ismét terjessze az plénum elé a határozati javaslatot újbóli megvitatásra – közölte Roman Lozinszkij parlamenti képviselő szerdán a Facebookon.

„A parlament éppen most gáncsolta el a 333 település nevének orosztalanításáról szóló határozatot. Elbukott egy történelmi lehetőség, hogy Ukrajna térképéről végleg levegyék mindazt, amit Moszkva az évszázados szolgaság során ránk kényszerített” – írta a képviselő.

Kiemelte, hogy a törvényhozásban egy nem hivatalosan létrejött, Moszkvai Patriarchátus Képviselői elnevezésű csoportosulás tévesztette meg képviselőtárait „mindenféle igaz és hamis állításokkal”, aminek köszönhetően csupán 208-an támogatták az előterjesztést a szükséges 226 helyett. „Ez súlyos szégyen Ukrajnára nézve” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy ez a Moszkva-barát politikai körök revansa.

Lozinszkij tájékoztatása szerint a jelenlévő képviselők közül 75-en nem szavaztak, öten tartózkodtak, hárman pedig elutasították az indítványt.


 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek