POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.24. 09:26

Az oroszok szerint Európa biztonságát újra kell gondolni

"Európának újra kell gondolnia kapcsolatait Oroszországgal”.

Európában új biztonsági architektúrára van szükség – jelentette ki hétfőn az orosz elnöki szóvivő.

Dmitrij Peszkov sajtótájékoztatóján egy kérdésre válaszolva Emmanuel Macron francia köztársasági elnök azon kijelentésére reagált, mely szerint „az ukrajnai háború lezárása után Európának újra kell gondolnia kapcsolatait Oroszországgal”.

A szóvivő hozzátette, hogy „az új európai biztonsági stratégiába egy olyan garanciarendszert is be kell majd építeni, amely Oroszország biztonságát is szavatolná”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek a háború lezárására kidolgozott „győzelmi tervével” kapcsolatban Dmitrij Peszkov elmondta, hogy „a Kreml a tervet csak annak hivatalos megjelenését követően fogja tanulmányozni, mivel egyelőre csak ellentmondásos és bizonytalan sajtóinformációk állnak rendelkezésre, s ezért Oroszország óvatosan kezeli ezt a kérdést”.

Az ukrán elnök kedden részt vesz az ENSZ Biztonsági Tanácsának Ukrajnával foglalkozó ülésén, majd csütörtökön Joe Biden amerikai elnöknek kívánja elsőként bemutatni az ukrajnai háború lezárására kidolgozott „győzelmi tervét”, amellyel további támogatásokra szeretné ösztönözni Ukrajna nemzetközi partnereit.

Legalább 56 civil meghalt és további 266 ember megsebesült a nyugat-oroszországi Kurszk megye ellen indított ukrán offenzíva héthetes időszakában – közölte hétfőn az orosz külügyminisztérium.

Kijev augusztus 6-án, az orosz-ukrán háború kezdete után több mint két évvel hajtotta végre az orosz határon átnyúló támadását. Az ukrán erők továbbra is a kurszki régióban tartózkodnak.

Az orosz külügyminisztérium a szeptember 5-éig tartó időszakot vizsgálva korábban 31-re becsülte az ukrán betörés civil halálos áldozatainak a számát. A hétfőn közzétett, új adatok már a szeptember 20-áig tartó időszakra vonatkoznak.

A külügyi tárca jelentése szerint eddig 131 ezer civil kényszerült elhagyni lakóhelyét Kurszk megye legveszélyesebb területein. A jelentésben azzal vádolták meg az ukrán erőket, hogy 70-120 civilt továbbra is fogva tartanak Szudzsa városában. Az orosz és az ukrán fél egyaránt tagadja, hogy a 31 hónapos konfliktus alatt civilek ellen irányuló támadásokat hajtottak volna végre.

Orosz légicsapásokban 16 civil megsebesült, köztük egy 15 éves gyermek, a délkeleti Zaporizzsja városára mért orosz légicsapásokban – közölték ukrán tisztviselők hétfőn.

Az ukrán légierő arról számolt be, hogy Oroszország az éjszaka folyamán két irányított légirakétát és négy drónt indított Ukrajna ellen. A drónok közül hármat lelőttek az északkeleti Szumi régió fölött – derült ki a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közölt közleményből. A két rakéta és a drónok ne érték céljukat az ukrán légierő aktív rakétavédelme miatt – tette hozzá a légierő.

 Zaporizzsja megye kormányzója a Telegramon arról számolt be, hogy Zaporizzsját és a várost környező területet legalább hét orosz légicsapás érte, amelyekben 13 lakóház, oktatási intézmény, gépkocsik, garázsok és magánlakások rongálódtak meg. Tájékoztatása szerint Oroszország az elmúlt napon összesen 363 légi és szárazföldi csapást mért 12 településre a régióban, amelynek Zaporizzsja város a közigazgatási központja.

A mentők több megrongálódott lakóházból evakuálták a lakókat – írta az ukrán belügyminisztérium a Telegramon.

Az ukrán hadsereg több pénzt kap az orosz támadás elleni harcra a Volodimir Zelenszkij elnök által aláírt új törvény értelmében, amelyet korábban már elfogadott a parlament.

A helyi média szombati beszámolói szerint az új törvény 500 milliárd hrivnyával (mintegy 12 milliárd dollárral) növeli a katonai kiadásokat. A növelést hitelekből, adókból, valamint a dohány- és üzemanyagvámok emeléséből finanszírozzák. Az emelésből még ebben a hónapban ki kell fizetni a katonáknak járó frontszolgálati juttatásokat.

Az ukrán parlament szerdán fogadta el a folytatódó háború miatt szükségessé vált pótköltségvetést, amely mintegy 13 százalékkal, Ukrajna történetében rekordnak számító 90,5 milliárd dollárnak megfelelő összegre növeli a költségvetési kiadásokat. A több mint két és fél éve tartó háborúban Ukrajna saját bevallása szerint 98 milliárd dollár pénzbeli támogatást kapott külföldről.

Pennsylvania állam egyik hadianyaggyártó üzemében tett látogatást Volodimir Zelenszkij vasárnap, ahol az ukrajnai háborúban kritikusan fontos lövedékeket gyártanak.

Az ukrán elnök a hadsereg scrantoni lőszergyárában (Scranton Army Ammunition Plant) tett látogatással kezdte meg az Egyesült Államokban töltött hetét, amelynek során további támogatásokra próbálja ösztönözni Ukrajna nemzetközi partnereit.

Matt Cartwright, a látogatáson jelen lévő demokrata kongresszusi képviselő elmondta, hogy az ukrán elnök köszönetet mondott az eddigi támogatásért, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy

még több lőszerre van szükség.

A scranton-i üzem egyike azon néhány amerikai gyártóhelynek, ahol 155 milliméteres lövedéket állítanak elő. Ilyen lőszereket használnak a nyugati szövetségesek által szállított tarackokban, amelyek lőtávolsága 24-32 kilométer, így a célpontokat viszonylag védett távolságból képesek elérni.

Volodimir Zelenszkij a hét folyamán részt vesz és beszédet mond az ENSZ Közgyűlésének éves kiemelt ülésén, valamint kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsának Ukrajnával foglalkozó ülésén is ott lesz. A BT tanácskozását az Egyesült Államok kezdeményezésére hívták össze, azon az amerikai felet Antony Blinken külügyminiszter, Oroszországot pedig Szergej Lavrov külügyminiszter képviseli.

Az ukrán elnök a The New Yorker című lapban vasárnap megjelent interjúban „szörnyű gondolatnak” nevezte azt a lehetőséget, ha Joe Biden amerikai elnök nem állna a háború lezárására kidolgozott „győzelmi terve” mellé. Zelenszkij megfogalmazása szerint „ez azt jelentené, hogy Biden nem akar olyan módon véget vetni a háborúnak, ami Oroszországot fosztja meg a győzelem lehetőségétől”. Szerinte ebben az esetben nagyon hosszú és kimerítő háborúra kell számítani, ami rendkívül sok ember halálát okozza, de hozzáfűzte: „Bident semmiért nem tudnám hibáztatni”.

Az ukrán politikus a tervek szerint csütörtökön Washingtonba utazik, ahol Joe Biden elnökkel és Kamala Harris alelnök, demokrata elnökjelölttel is találkozik.

Értesülések szerint Volodimir Zelenszkij találkozik Donald Trump volt amerikai elnökkel és elnökjelölttel is, de ezt egyelőre nem erősítették meg.

Legalább három ember meghalt és további három megsebesült a dél-ukrajnai Krivij Rih város ellen az éjszaka folyamán Iszkander-M rakétákkal és irányított rakétákkal intézett orosz támadásokban – közölték a helyi hatóságok.

Szerhij Liszak, a dnyipropetrovszki terület kormányzója a Telegram csatornáján jelentette be, hogy a halottak között van egy tizenkét éves fiú is. Képeket is közzétett romokban heverő házakról. Közölte továbbá, hogy a romok alatt rekedt emberek mentése folyamatban van.

Krivij Rih iparváros, ahol Volodimir Zelenszkij elnök született, többször is támadások célpontja volt az Ukrajna ellen több mint két éve indított orosz hadműveletek során.

Az éjszaka folyamán Ukrajna több régiójából jelentették légvédelmi riasztás elrendelését orosz támadások miatt. Az ukrán légvédelem összesen 25 támadásról, illetve 5 rakéta és 11 drón elfogásáról számolt be.

Több mint száz ukrán drónt lőtt le az orosz légvédelem orosz területek fölött  – közölte a moszkvai védelmi minisztérium.

Egy drón roncsai az Ukrajna határához közel fekvő dél-oroszországi Krasznodari határterületen a földre zuhanva tüzet okoztak, egy falu lakóit robbanásveszély miatt ki kellett telepíteni – közölték a helyi hatóságok további részletek ismertetése nélkül.

Venyamin Kondratyjev krasznodari kormányzó Telegram-csatornáján bejelentette, hogy a terület Tyihorecki járásában az ukrán dróntámadások nyomán szükségállapotot rendelt el „a lakosságnak nyújtandó segítség megszervezése és az eseményekkel kapcsolatos kérdések operatív megoldása végett”.

Tyihoreck városban szükségszállást létesítettek azok számára, akiknek el kellett hagyniuk otthonukat. Hangsúlyozta, hogy a lakosságot nem fenyegeti veszély, de időre van szükség, amíg lezajlik a terület teljes átvizsgálása. Belgorod megye Volokonovkai járásában az ukrán dróncsapások következtében hat településen megszűnt az áramszolgáltatás – közölte Vjacseszlav Gladkov, a megye kormányzója.

A támadásnak nincsenek sebesültjei – tette hozzá. Az orosz légvédelem csak Brjanszk megyében 53 ukrán drónt lőtt le, míg a Krasznodari területen 18-at. Az oroszországi területeken elfogott összes drón száma 101 volt.


 


 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek