Történelmi árvíz fenyegeti hazánkat, így zajlik a védekezés

INSIDER
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.06.

Az oroszok szerint a Nyugat elvesztette realitásérzékét

Válaszcsapásokat ígérnek.

Azonnali és fájdalmas válaszra számíthat a NATO az ukránok újabb terrorakciói esetén – mondta el a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórumon Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő. A politikus szerint Európában már nincs szó demokráciáról és emberi jogokról.

 

Lavrov holds press briefing at the United Nations

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő 2024. július 17-én (Fotó: AFP)

 

A NATO azonnali és fájdalmas választ kap Oroszországtól Kijev újabb terrorakciói esetén – idézi Marija Zaharova orosz külügyi szóvivőt a Life.ru orosz hírportál. Zaharova szerint a nyugati politikusok elveszítik a realitásérzéküket.

Európában már nincs szó demokráciáról és emberi jogokról, csak Oroszország stratégiai vereségéről álmodnak – mutatott rá az orosz külügyi szóvivő.

Az ukrán haderő rendkívül nehéz helyzetbe került a fronton, ezért igyekszik Kijev rávenni a partnereit az általuk átadott fegyverekre vonatkozó korlátozások feloldására – írja a TASZSZ orosz hírügynökség, szintén Zaharovát idéve.

Ez azonban Kijev számára a baj terve lesz, nem pedig a győzelem terve – mondta az orosz külügyi szóvivő, aki a Keleti Gazdasági Fórumon vesz részt Vlagyivosztokban.

Mind élőerőben, mind haditechnikában nagy veszteségeket szenvednek el az ukrán fegyveres erők, ami a harcképességük elvesztéséhez és fontos frontszakaszok összeomlásához vezethet – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök Vlagyivosztokban, a Keleti Gazdasági Fórum csütörtöki plenáris ülésén.

„Az ellenség nagyon súlyos veszteségeket szenved. Ez egyrészt a front összeomlásával fenyeget a legfontosabb irányokban, a veszteségek az egész fegyveres erő harcképességének elvesztéséhez vezethetnek, amire mi törekszünk” – mondta az orosz vezető. Putyin szerint Kijev nem érte el a kurszki régióba való betöréssel azt a célját, hogy az orosz hadsereg erőket csoportosítson át más frontszakaszokról, sőt meggyengítette saját állásait a „különleges hadművelet” kulcsirányaiban, az orosz előrenyomulás pedig felgyorsult, az ukrán erőket elkezdték kiszorítani a határ menti övezetekből. Az orosz elnök „nagyon veszélyes terrorcselekménynek” nevezte a kurszki és a zaporizzsjai atomerőmű elleni ukrán támadásokat, megjegyezve, hogy „csak elképzelni lehet, hogy amennyiben tükörválaszt adunk, mi lesz Európának ezzel a részével”.

Megismételte, hogy Oroszország soha nem zárkózott el az Ukrajnával folytatandó tárgyalásoktól, de erre csakis a 2022-ben Isztambulban elért megállapodások alapján hajlandó. Emlékeztetett rá, hogy akkor az ukrán féllel a lehetséges békemegállapodás szinte minden paraméterében sikerült megállapodni, de Nagy-Britannia beavatkozott a folyamatba, és az ukrán hatóságok „más utat választottak”, mert az Egyesült Államok és egyes Európai államok elitje megkísérelt stratégiai vereséget mérni Oroszországra.

„Ez nem sikerül”

– jegyezte meg.

Putyin szerint az ukrán vezetés „az utolsó ukránig” kész harcolni úgy, ahogy annak idején Boris Johnson akkori brit miniszterelnök meghagyta neki. Rámutatott, hogy Kijev a hadkötelesség korhatárának további csökkentésére készül. „Néha az a benyomásom, hogy azok, akik Ukrajnát irányítják, mintha idegen bolygóról érkeztek volna, vagy külföldiek lennének. Egyszerűen nem gondolkodnak. Olyan kolosszálisak a veszteségeik, hogy nem is értem, mit fognak tenni a továbbiakban” – mondta.

A hat ukrajnai frontszakasz közül négyen előrenyomult az elmúlt nap folyamán az orosz hadsereg, miközben ott 11, az oroszországi Kurszk megyében pedig öt ukrán támadást és ellentámadást vert vissza – közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.

A tárca összesítése a „különleges hadművelet” övezetében elesett vagy súlyosan megsebesült ukrán katonák számát több mint kétezerben, a Kurszk körzetében elszenvedett ukrán veszteségeket pedig mintegy négyszáz főben nevezte meg.

Az orosz hadijelentés az Ukrajnában megsemmisített haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek között egy repülőgéplőszer-raktárt, 14 tábori lőszerraktárt, egy MiG-29-es repülőgépet, egy harckocsit, hét páncélozott harcjárművet, öt nyugati gyártmányú, 155 milliméteres önjáró és két vontatott tarackot, három HIMARS-rakétát, továbbá 30 drónt.

Az orosz védelmi minisztérium szerint a Kurszk megyébe betört ukrán erők az elmúlt nap folyamán egyebek között 12 páncélozott harcjárművet, három tüzérségi löveget és egy sorozatvetőt vesztettek.

Az augusztus 6-án indított támadás során Moszkva szerint az ukrán fél ebben a térségben több mint 9300 embert, 80 harckocsit, 38 gyalogsági harcjárművet, 70 páncélozott személyszállító járművet, 561 páncélozott harcjárművet, 273 gépkocsit, 68 tüzérségi löveget és 20 sorozatvetőt veszített.

Szergej Lebegyev, az oroszpárti „mikolajivi földalatti mozgalom koordinátora” a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy Poltavában kedd reggel orosz csapások értek egy objektumot a repülőtér közelében. Vlagyimir Rogov, az Új Régiók Integrációkoordinációs Tanácsának társelnöke azt közölte, hogy az ukrán veszteség több száz főre tehető.

Több orosz sajtójelentés szerint legkevesebb két Iszkander rakéta talált el egy létesítményt, amelyben külföldi kiképzők ukrán katonákat oktattak a rádióelektronikai harc eszközeinek kezelésére.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több más településéről is jelentettek kedden ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Belgorod megyei Gruzszkoje községben templomot ért találat.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának közleménye szerint keddig több mint 520, a kurszki régióból kimenekített családot sikerült egyesíteni. A megyéből evakuáltak közül több mint tízezer embert helyeztek el ideiglenes szálláshelyen.

Az orosz erők a délkeleti Zaporizzsja régiót támadták Ukrajnában, ahol ketten meghaltak – egyikük egy nyolcéves kisfiú –, egy harmadik ember pedig a központi Dnyipro várost ért rakétatámadásban vesztette életét – közölték ukrán tisztviselők.

Oroszország két ukrajnai térségben a vasúti infrastruktúrára, míg az északi Csernyihiv körzetében egy energetikai létesítményre mért csapást – számoltak be az ukrán hatóságok. A kijevi belügyminisztérium szerint Zaporizzsjában egy szállodakomplexumot ért éjszakai csapásban meghalt egy nő és a fia, a férje és tizenéves lányuk megsebesült. Őket a helyi kórház intenzív osztályán látják el.

Ivan Fedorov, a zaporizzsjai régió kormányzója szerint az elmúlt 24 órában 313 támadás volt, 11 települést ért ágyútűz, több épület megrongálódott a régió közigazgatási központjának számító azonos nevű városban.

 

Az ukrán légierő közölte, hogy 35 drónból 27-et lelőtt az oroszok éjszakai támadása során,

amelyben az orosz hadsereg négy rakétát is bevetett. Az ukrán energiaügyi minisztérium közölte, hogy az északi Csernyihiv régióban lévő energetikai létesítményt ért dróntámadásban három alkalmazott megsebesült.

Az éjszakai légicsapások az északkeleti Szumi régióban és a középső Dnyipropetrovszki régióban vasúti infrastruktúrát és járműparkot is célba vettek – közölte az ukrán állami vasúttársaság. Mikolajiv regionális kormányzója, Vitalij Kim arról tájékoztatót, hogy a déli térséget ért rakétatámadásnak nem voltak áldozatai.

Ruszlan Kravcsenko, Kijev megye kormányzója azt állította, hogy a légitámadás nem okozott károkat a kritikus infrastruktúrában, nem voltak áldozatok, rendszereik feltartóztatták a csapásokat.

Hozzátette: a törmelékek erdős területeken tüzet okoztak, és kisebb károk keletkeztek egy magas épületben.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek