POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.30. 07:49
Módosítva: 2024.09.30. 07:52

A Szabadságpárt megnyerte az osztrák választásokat

Brüsszelben félreverték a harangokat.

„Micsoda hétvége!! Csehország után a szomszédban is Patrióta-győzelem” – értékelte az ausztriai választás eredményét Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap esti Facebook-bejegyzésében.

„A Szabadságpárt még soha nem nyert parlamenti választást Ausztriában. Most viszont szövetségeseink végeztek az első helyen. Nem a háborúra, nem a migrációra és nem a genderpropagandára! Bravó, nagy-nagy gratuláció! Herzlichen Glückwunsch!” – írta a tárcavezető.

 

A félelem lett úrrá Brüsszelben a vasárnapi ausztriai választások után. Ezt tükrözi a Politico hírportál cikke. A lap elismeri az FPÖ győzelmét, de reménykedik benne, hogy a jobboldali pártnak nem sikerül kormányt alakítania.

 

Herbert Kickl, az FPÖ vezetője pártja választási győzelmét ünnepli

Herbert Kickl, az FPÖ vezetője pártja választási győzelmét ünnepli Fotó: AFP

Világos az osztrák választópolgárok akarata, egyeseknek mégis nehezére esik elfogadni azt. Brüsszel retteg egy az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezette kormánytól – tükröződik a Politico brüsszeli hírportálnak az osztrák választás eredményéről tudósító cikkéből.

Míg az eddigi kormány vezető ereje, az ÖVP szavazóinak csaknem harmadát elvesztette, az FPÖ, a Patrióták tagja, úgy nyerte meg az ausztriai választást, hogy csaknem megduplázta támogatottságát – hívja fel a figyelmet a brüsszeli lap, megjegyezve, hogy az Osztrák Szabadságpárt példaképnek tekinti Magyarországot.

Ha Herbert Kickl pártjának sikerül koalíciót létrehoznia, akkor az Európai Uniónak egy olyan „euroszkeptikus populista blokkal” kellene szembenéznie, amely Ausztriát, Magyarországot és Szlovákiát, valamint a jövő évi választások után esetleg a Cseh Köztársaságot is magában foglalná. Az FPÖ egyik fő hibájaként azt hozzák fel, hogy „idegenellenes”, mert kívül akarja tartani a migránsokat.

A cikk szerzője abban reménykedik, hogy az FPÖ-nek nehéz, szinte lehetetlen lesz kormányt alakítania (néhány hónappal ezelőtt egyébként ezt jósolták Hollandiában Geert Wilders pártjának is). Mint írja, a kancellár és a miniszterek kinevezése kapcsán az utolsó szót a köztársasági elnök mondja ki, Alexander Van der Bellen pedig aligha lesz hajlandó kancellárrá kinevezni az FPÖ vezetőjét, Herbert Kicklt.

A Politico is elismeri azonban, hogy a köztársasági elnök nehezen hagyhatja figyelmen kívül az FPÖ erős teljesítményét. Lehetségesnek látják, hogy mégis létrejöhet a koalíció a jobbközéppel, amennyiben nem Kickl lesz a kancellárjelölt.

Valószínűbbnek tartanak azonban egy hárompárti koalíciót, amely kizárná az FPÖ-t, ettől azonban Kickl egy televíziós vitában óva intette politikustársait.

Óvnék attól, hogy figyelmen kívül hagyjuk az emberek millióinak akaratát

– figyelmeztetett az FPÖ vezetője.

Ráadásul az FPÖ ellenzéki szerepre kényszerítése a következő választásokon még nagyobb arányú győzelemhez vezethetne.

AZ FPÖ győzelme Ausztriában a konzervatív pártok elmúlt két évben Európa-szerte aratott sikereinek sorában helyezkedik el – írja a Politico, példaként hozva Geert Wilders győzelmét Hollandiában, Giorgia Meloni kormányzását Olaszországban, vagy az AfD sikereit a németországi tartományi választásokon.

A Patrióták számára hatalmas áttörés az Osztrák Szabadságpárt győzelme, mert az egyik legfontosabb nyugati tagállamban a legerősebb párt tagjai a Patrióták frakciójában ülnek – jelentette ki a Fidesz EP-képviselője, a Patrióták Európáért frakció tagja.

 

Herbert Kickl casts his vote in Austria's general election
PURKERSDORF, AUSTRIA - SEPTEMBER 29: Herbert Kickl, Chairman of Far-right Freedom Party of Austria (FPO) leaves after casting his vote in general elections in Vienna, Austria on September 29, 2024. Askin Kiyagan / Anadolu (Photo by Askin Kiyagan / ANADOLU / Anadolu via AFP)

Herbert Kickl Fotó: Anadolu via AFP

 

Schaller-Baross Ernő a Fidesz európai parlamenti képviselője a Mandinernek megjegyezte, hogy a Szabadságpárt győzelme történelmi eredmény, hiszen soha ilyen jó eredményt nem értek el, Ausztriában pedig a második világháború óta soha más párt nem nyert választást, mint az osztrák szocialisták vagy az osztrák néppárt.

A Patrióták számára pedig ez hatalmas áttörés, mert az egyik legfontosabb nyugati tagállamban a legerősebb párt tagjai a Patrióták frakciójában ülnek. 

Központi téma volt a migráció Ausztriában a kampány során, ahol ez a kérdés gyakorlatilag már folyamatosan napirenden van, mert a nagyvárosokban már elviselhetetlen állapotok uralkodnak. Schaller-Baross úgy gondolja, hogy a migráció lesz a következő három-négy-öt választásnak is a központi témája lesz. 

„Ez nyilvánvalóan a Szabadságpártot erősítette” – szögezte le az EP-képviselő.

Schaller-Baross azt is megjegyezte, hogy az orosz–ukrán háború is fontos pont volt a választás során, „látszik, hogy a Szabadságpárt békepárti párt”.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek